2020. július 28., 19:09

A királyhelmeci hosszútávfutó azt ajánlja: rekreációs jelleggel feltétlenül sportoljunk

A királyhelmeci Illés Péter a komáromi Selye János Egyetem utolsó éves hallgatója. Magyar nyelvet és irodalmat, valamint történelmet tanul, miközben egyre jobb eredményeket ér el a hosszútávfutásban. A sportolás igényének szele még szülővárosában megcsapta, ahol most nagyon népszerű ez a sportág, ám az edzés, a versenyekre járás, az elért időeredmény fontossága már Komáromhoz köthető. A fiatalember ma már abban sem biztos, hogy választott hivatásában szeretne elhelyezkedni, talán inkább arra vágyik, hogy a sporttal kapcsolatos tevékenység töltse ki életét.

Médialapozó
Kis Gergő adja át az elismerést Illés Péternek

Milyen céllal kezdtél el anno futni, és ehhez képest hol tartasz most?

Amikor komolyabban kezdtem el űzni a futást, valójában egyetlen konkrét célt tűztem magam elé: szeretnék egyszer lefutni egy félmaratont. Ekkortájt heti 30-40 km-es távokat teljesítettem, leginkább Révkomárom és Komárom között. 2018-ban neveztem be az első versenyre, amelynek Biatorbágy volt a helyszíne, és a futófesztiválon mintegy 30 induló közül a harmadik lettem. Tulajdonképpen ekkor tudatosítottam: ahhoz, hogy javuló időeredményt érhessek el, nem elég csak futnom, többféle edzéstípust is kell alkalmaznom. Emellett a heti futásadagomat is 50-60 km-re növeltem. Ez a felismerés áttörést hozott az eredményeimben, hiszen 2019 szeptemberétől azok látványosan javulni kezdtek. Azért csak szeptembertől, mert a nyári versenyeket ki szoktam hagyni, nem szeretem a 25 fok feletti hőmérsékletet.

Ettől a ponttól kezdve tehát a futás már nem pusztán az egészségmegőrzésről, illetve az egyetlen félmaraton lefutásáról szólt! Ma már félmaratont és maratont egyaránt futsz, kíváncsi lennék, hogy ez alatt az embertelenül hosszú táv alatt mi játszódik le egy sportoló fejében?

Ha nincs a futásnak tétje, akkor sok mindent fejben megoldok, megtervezek, rendet teszek a gondolataimban. A versenyen ilyesmire nincs idő! Nem érdekel a környezet szépsége sem, csak az ellenfelekkel foglalkozom, meg azzal, hogy helyesen osszam be az időmet. Általában mindig a következő frissítőpontig tervezek. Valamennyinél megállok, iszom pár korty vizet, eszem egy citromkarikát, bekapok egy sótablettát. Kedvenc versenytávom a félmaraton. A maratonfutás esetén a 30-35 km táján mindig jelentkezik egy mélypont, ilyenkor rendre megfogalmazódik bennem: soha többé nem futok ezen a távon. De az ember át kell lendüljön a holtponton, túl sok kilométer van már mögöttem ahhoz, hogy a cél előtt feladja.

A számtalan lehetőség közül miért épp a futást választottad?

Ez egy olcsó sportág, elég hozzá egy sportcipő. Ráadásul bárhol űzhető. Amatőrök számára sok-sok futóversenyt rendeznek évente, tehát a megmérettetés lehetősége is adott. A versenyeken való részvételhez valójában csak a nevezési díjat kell befizetni, illetve az útiköltséget kell fedezni. Ebben viszont a szüleim segítenek. A tanulás és a sport mellett képtelen lennék még dolgozni is.

Végezetül beszéljünk az eddig elért eredményeidről és a jövődről!

Mint azt korábban már említettem, az igazi eredmények 2019 szeptemberétől jelentkeztek. Részt vettem a budaőrsi félmaratonon, a győri futófesztiválon, ahol második lettem, valamint egy Veresegyházán szervezett versenyen, ahol harmadik helyezést értem el. Ez az eredményhirdetés különösen emlékezetes maradt számomra, hiszen egy háromszoros olimpiai bajnoktól, Kiss Gergely vízilabdázótól vehettem át az elismerést. Különösen nagyra tartom a Spar Budapest Maraton 2019 versenyen elért eredményemet, ahol egyéni csúcsomon 32 percet javítottam. A félmaraton terén legjobb eredményemet ugyancsak ez idő tájt Siófokon értem el 1 óra 28 perccel. Idén januárban résztvevője voltam Budapesten a Zúzmara Futófesztiválnak, ahol az 1200 indulóból a 15. helyen végeztem, majd Isaszegen a februári félmaratonon második lettem. Ha ilyen volumenű versenyekre készülök, akkor előző nap már nem edzek, csak a mentális felkészüléssel foglalkozom: vizualizálom a tempót, a helyezés esélyét, hogy meg is tudjam azokat valósítani. Szerencsés alkat vagyok, mert nem kell diétáznom, verseny előtt és után viszonylag sok tésztát eszem. A verseny reggelén általában zabkását és kávét fogyasztok, majd 1-2-órával a start előtt szárazkekszet, izotóniás italt, szőlőcukrot. Ami pedig a jövőt illeti: szeretnék a sport közelében maradni. Nem zárkóznék el attól sem, hogy a TF berkeiben egy-egy képzésen is részt vegyek. A jövőben szívesen lennék futóversenyek szervezője, gyerekek futóedzője. Mindenkinek azt ajánlom, hogy rekreációs jelleggel valamit mindenképp sportoljon!

+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék