2018. augusztus 1., 10:58

A Fekete-erdőtől Bősig - sorozatunk. Kedd, július 31.

Kerekeseinket rekkenő hőség kísérte a 11. napon a Pöchlarn-Tulln szakaszon. Igyekeztek a kora reggeli órákban elindulni, hogy minél nagyobb távot tudjanak megtenni a délelőtti órákban a rájuk váró 107 kilométerből.

dunatura-3.jpg
Galéria
+4 kép a galériában
Fotó: Bartalos Tímea

Az aszfalton a hőmérő 42 Celsius fokot is mutatott, az árnyékos erdős részeken „csak“ 35 Celsius fokot. A bicikliken működött a természetes klíma a légáramlásnak köszönhetően, de amikor megálltak egy-egy csodás helyen, rájuk tört a forróság és szakadt róluk a veríték. Az elviselhetetlen hőségben csobbantak egyet a Dunában, Peti a víz hőmérsékletét viccesen 3 centiméteresre becsülte.

Fotó:  Bartalos Tímea

Látnivaló kedden is volt bőven. A melki apátság méltóságteljesen magasodik a Duna fölé, a látvány a túlsó partról lenyűgöző volt, sajnos nem volt idő a könyvtár és a templom belső tereinek megtekintésére. Melk után a Duna vett egy nagy kanyart Krems felé, az utat rendezett szőlőültetvények, borospincék és középkori kőből épült házak sokasága  kísérte. A szőlőfürtök csalogatóan hivogatták a pincékbe a szomjas vendégeket. Természetesen nem hagyták ki a borkóstolót, a Jamek pincészetben dirnidlibe azaz népviseletbe öltözött kedves pincérek szolgálták fel a finom borokat.

Fotó:  Bartalos Tímea

A kerekeseket lenyűgözte a sziklákon termesztett szőlőültetvények rendezettsége és a nyugalom amit a természetből áradt. Kremsben megnézték az óvárost, majd néhány kilométerrel az esti szállás előtt betértek vacsorázni egy helyi vendéglőbe. Mivel az étlap számukra megfejthetetlen volt, körülnéztek a szomszédos asztaloknál ki mit eszik, bízva abban, hogy az osztrákok jól választottak. Mutogatva a már felszolgált ételekre leadták a rendelést. Kati biztosra ment, 2 palacsintát rendelt, de a fiúk bevállalták az ismeretlent. Zoli és Árpi kolbászt rendelt számukra ismeretlen mártással, Peti pedig pörköltet. Néhány falat után hatalmas izzadságcseppek potyogtak a tányérukba, mint utólag kiderült, az osztrákok rettentő erős chilivel tálalták az ételt. Természetesen elfogyasztották a helyi specialitásokat, és nevetve taglalták hogy másnap ennek milyen következményei lesznek. Vidáman érkeztek a szállásra, szerdán csak egy 40 kilométeres szakasz van előttük, a bécsi szálláshelyükön lerakják a csomagjaikat és betekernek a belvárosba.

Fotó:  Bartalos Tímea

Csütörtökön szükség lesz az energiára, a nagy melegben tűzni fog a nap, és az utolsó szakaszt már ismert terepen teszik meg. A tapasztalt kerékpárosok tudják, hogy a töltésen a szlovák szakaszon nehéz biciklizni, viszonylag egyhangú az út és a burkolat sem a legjobb. Bizonyára kimerülten de boldogan fognak visszatérni a Csallóközbe. Gyertek el holnap Bősre, fogadjuk őket együtt 18.00 órakor.

 

dunatura-3.jpg
Galéria
+4 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.