2020. február 14., 13:00

Kézilabda határok nélkül

Nagyszabású kézilabda és kulturális fesztivál házigazdája lesz Székelyudvarhely július 9–12. között. A nemzeti összetartozás éve programsorozat a „Határok nélkül” nevet kapta, a helyi önkormányzat és a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) szervezi.

Fotó: Lőrincz Csaba

Csütörtök délelőtt a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal tanácsterme adott otthont annak a sajtótájékoztatónak, amelyiken a szervezők vázolták, mire is készülnek. A Határok nélkül – Kézilabda és kulturális fesztivált július 9–12. között rendezik, az apropója, hogy a 2020-as esztendő a nemzeti összetartozás éve, a centenáriumi rendezvénysorozathoz csatlakozik az MKSZ.

A házigazda szerepében Székelyudvarhely polgármestere, Gálfi Árpád szólalt meg: „Köszönjük a bizalmat a Magyar Kézilabda Szövetségnek, ezen belül pedig a magyar kormánynak is. Kijelenthetem, hogy a jelenlegi városvezetés sportbarát, a kézilabda tekintetében az elmúlt években nagy előrelépés történt”.

Kézilabda határok nélkül02
Fotó:  Lőrincz Csaba

„Izgalmas szervezés küszöbén vagyunk. A szövetség az elmúlt években is rengeteg rangos eseményt rendezett, ahogy a jövőben is ütős sporteseményeknek vagyunk a főszervezői. Ez a fesztivál valami más lesz: a kézilabda mellé olyan hívószavak kerülnek, mint a nemzet és a kultúra. Magyarországról minden neves klub, a Győr, a Ferencváros, a Veszprém, a Szeged már csatlakozott, itt lesznek. Ahogy Felvidékről, Délvidékről és Partiumból is érkeznek csapatok. Együtt, a kézilabdán keresztül mutatjuk meg, hogy milyen nagy energiát vagyunk képesek mozgósítani” – Novák András, az MKSZ operatív igazgatója.

A sajtótájékoztatón videócseten kapcsolták Ilyés Ferencet, a székelyudvarhelyi születésű, többszörös magyar válogatott kézilabdázót: „Óriási öröm, hogy szülővárosom ilyen rendezvényt tud megszervezni, tudom, hogy milyen nagy volumenű eseményről lesz szó. Ennek az egyik pontja az a gálameccs lesz, amelyen egykori válogatottakból, olimpikonokból verbuválunk egy All Star-csapatot. Olyan kézilabdázók lépnek majd pályára, akiket az udvarhelyiek többsége a képernyőn keresztül évtizedeken át követett, szeretett, szurkolt nekik, nekünk”.

A Mediaworks és a Nemzeti Sport sportigazgatója, Ballai Attila úgy indított, hogy a lelki egyesítés a sportban valósulhat meg. „A mostani gyerekeknek a mindennapi kapcsolattartás sokkal könnyebben megy, mint nekünk. Számunkra egy erdélyi túra felért egy kalanddal, a mostani nemzedék előtt már alig vannak határok, könnyedén kommunikálhatnak egymással. Ez a fesztivál jó alkalom lesz, hogy találkozzanak egymással, így barátságok kötődjenek” – fejtette ki.

Juhász István, a Magyar Kézilabda Szövetség Sportakadémiai Központjának vezetője: „A felvidéki Dunaszerdahely mellett Csallóközaranyos, Délvidékről Ada, valamint Magyarkanizsa és Zenta csapatai szerepelnek. Partiumból Szatmárnémeti, Erdélyből Székelyudvarhely, Székelykeresztúr, Csíkszereda és Zetelaka csapatai csapnak össze. A 2006–2007-es korosztályok lány és fiúcsapatai mellett három 2008–2009-es együttes is pályára lép, összesen 450 gyermek, edzőik és kísérőik jönnek Székelyföldre. A Magyar Kézilabda Szövetségben rendszert építünk, felelősséget érezve a határon túli magyarságért is. Közel 3 ezer magyar sportoló, 130 edző dolgozik a határon túli magyar kézilabdázásban. Ezeket a területeket szakmailag szeretnénk megerősíteni, hogy a háttér tovább fejlődjön, és helyben erősödjenek a játékosok. Erre is nagyszerű alkalom a fesztivál”.

A júliusi fesztiválon a kézilabdán a főhangsúly, emellett színvonalas kulturális és gasztro-programmal készülnek. A Kowalsky meg a Vega nyitja, az Ismerős arcok zárja az eseményt. Lesz főzőverseny, színházi előadás, kézműves vásár, történeti előadások, kirándulás.

A sajtótájékoztató zárásaként Gálfi Árpád és Novák András együttműködési megállapodást írtak alá a fesztivál szervezéséről.

Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.