2022. január 7., 18:18

Jövő héttől szlovák–magyar Európa-bajnokság

Ritkaságnak számít, hogy a magyar és szlovák fél a sportban olyan szorosan együttműködjön, mint a január 13-án kezdődő férfikézilabda-Európa-bajnokság kapcsán. Reméljük jó példa lesz a kézilabdaünnep, igaz, a szlovákiai szervezést már eddig is problémák sora árnyékolta be.

magyar férfi kézilabda válogatott
Fotó: mksz.hu

Karácsony előtt kaptak lábra azok a pletykák, hogy Szlovákia visszalép a rendezéstől. A német lapok információi végül nem igazolódtak be, és a szlovák szövetség a karácsony utáni első munkanapon bejelentette, az oktatási tárca biztosította a kontinensviadal kiadási költségeinek fedezetét, így a torna szlovákiai szervezése elől elhárultak az akadályok.

Az EB szervezése tökéletesen megmutatja azt, hogy miként áll a két ország vezetése a sporthoz. Míg Szlovákiában igazából két hokicsarnokban kap helyet a kézilabda, Magyarországon a már így is fejlett sportinfrastruktúra mellé egy impozáns létesítmény épült Budapesten. Akár 20 ezer néző is szurkolhat itt majd a magyar csapatnak, miközben lapzártánkkor még az sem biztos, hogy Szlovákiában lehetnek-e nézők Pozsonyban és Kassán.

Ismerve a hazai járványkezelést, nem meglepő ez a bizonytalanság, és ez a sportra is rányomja a bélyegét. Ennek fényében a szurkolói érdeklődés is jelentős eltéréseket mutat, hiszen míg Budapesten december közepén debütált az új aréna, Szlovákiában sokan úgy gondolták, nem is biztos a torna sorsa, s így a jegyvásárlási kedvet is nehéz volt fenntartani. Tegyük hozzá, a kiadásokat is jelentősen meg kellett kurtítani a szlovák oldalon, ez pedig leginkább a marketingkiadásokat érintette.

A Szlovák Kézilabda Szövetség ettől függetlenül igyekszik mindent megtenni, hogy a torna jól sikerüljön, és elérje a célt, hogy a sportágra irányítsa a figyelmet az országban. A népszerű csapatsport szerepe ugyanis jelentősen eltér a két országban. Eközben az is látszik, hogy Szlovákiában is lehet jelentős építkezésbe kezdeni, elegendő a dunaszerdahelyi női kézilabda fejlődésére gondolni. 

Igaz, ebben is szerepet vállal Magyarország, hiszen gazdasági segítséget is nyújt a határon túli kézilabdabázisoknak. A Magyar Kézilabda Szövetség 2018-ban indította el programját, s az első sikerek már érzékelhetők. 

Tegyük hozzá, ahogy a szervezésben oroszlánrészt vállalnak a szövetségek, de támogatóként a MOL Csoport, így Szlovákiában a Slovnaft is ott van, amely egyre erősebb szerepet vállal a kézilabda szponzorálásában.

Bízzunk benne, hogy erre nem csak Debrecenben, Szegeden vagy Budapesten nyílik majd mód. A szlovákiai sportéletnek jót tenne, ha a kézilabda területén is lenne elmozdulás, akár a felvidéki települések szintjén is.

Mi pedig majd azért drukkolunk, hogy a Gulyás István vezette magyar csapat minél tovább jusson a sűrű európai mezőnyben, és akár meglepetésre is képes legyen odahaza a fantasztikus hangulatú új arénában.

Megjelent a Magyar7 2022/1.számában.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.