2021. július 4., 18:44

Hova fejlődhet a dunaszerdahelyi kézilabda?

Az elmúlt idényben a dunaszerdahelyi HC DAC női kézilabdacsapata remekelt a cseh-szlovák bajnokságban, a szlovák rájátszásban végül a második helyen végzett. Az utánpótlás-nevelés sikerei kezdenek beérni a gazdag kézilabdamúlttal rendelkező csallóközi városban, ahol nemcsak hazai szinten akarnak bizonyítani.

kézilabda dsz
Fotó: A klub archívumából

Érdekes év volt ez a sárga-kék város életében a sport területén, hiszen a DAC focicsapata és a női kézilabdacsapata is a második helyen végzett a szlovák élvonalban. A két sportág szlovákiai viszonyai természetesen teljesen eltérőek, a kézilabdaklub vezetése is többször kimondta, ebben a sportágban jóval kisebb költségvetésből is jelentős sikereket lehet elérni.

A dunaszerdahelyi építkezés pedig folyamatos, az alsóbb osztályokból fokozatosan küzdötte fel magát a csallóközi gárda, amely a helyi tehetségekre épített.

Bár az élvonalban már változásra kényszerült, a csapatot továbbra is a tágabb vidék tehetségei határozzák meg. Ebben is nagy különbség van a focival szemben, ahol 2021-ben ez a rendszer már nehezen tudna működni Szlovákiában.

A közeljövőben új sportcsarnok is épülhet a városban, amely Dunaszerdahelyet a szlovákiai kézilabda egyik központjává alakítaná,

hiszen az infrastruktúra szempontjából nem túl kedvező a mostani helyzet. A jövő évi férfi magyar–szlovák kézilabda-Eb viszont reményt ad, hogy ezen a szinten is fejlődés várható, és a felsőbb szervek felismerik, hogy érdemes sportcsarnokok építésébe is fektetni.

A sárga-kékek szurkolói bázisa adott, amit jól mutat, hogy a HC DAC Dunaszerdahely női kézilabdacsapatának a jelöltjei taroltak a Szlovák Kézilabda Szövetség által a 2020-as esztendőre meghirdetett legjobbaknak járó elismerések között.

A lehetséges tíz kategóriában a sárga-kékek hatot uralnak. A kategóriánként megnevezett három-három játékosra a szurkolók szavazhattak.

Oguntoye Viktória a legjobb kapusnak járó elismerés mellett Szlovákia legjobb játékosa lett. Bízik Réka kapta a legtöbb szavazatot a balszélsők között, és a MOL extraliga legjobbja díját és elhódította.

Mellettük Bízik Boglárka lett a legjobb irányító, Kristína Pastorková pedig a legjobb beálló játékos.

Az talán nem is kérdés, hogy amennyiben a lehetőségek nem változnak, rövid időn belül a bajnoki cím is összejön, és ezzel együtt a Bajnokok Ligája sem lesz elérhetetlen álom. Akkor pedig már nemzetközi szinten is bizonyíthatnak a csallóköziek, ami egy teljesen más erőtér, de az eddigi fejlődést látva ott is tudnának majd erősödni.     

Megjelent a Magyar7 2021/26. számában.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.