2022. július 30., 19:19

Egyik siker a másik után a kézilabdában

Junior vagy ifjúsági, férfi vagy női torna, mindegy, a magyar kézilabda itt is, ott is sikereket ér el. A nyáron négy nagy torna követi egymást, kettőt pedig lebonyolítottak már. A női junior világbajnokságon ezüstöt szereztek a lányok, a másikon, a férfi U20-as Európa-bajnokságon az ötödik helyen végeztek a fiúk.

kézilabda

A 2022-es szlovéniai női junior világbajnokságot harminckét válogatott részvételével rendezték meg június 22-e és július 3-a között. Magyarország címvédőként érkezett a tornára, mivel 2018-ban, Debrecenben Lakatos Ritáék világbajnokok lettek, a 2020-as romániai vb-t pedig törölték a járvány miatt. A celjei H csoporton „végiggázoltak” ifj. Kiss Szilárd tanítványai, az egyiptomiakat, az amerikaia-kat és a lengyeleket is kiütötték (Amerikát 46–5-re páholták el).

A középdöntőben folytatódott a hengerelés, Svájc ellen 40–23-as, Horvátország ellen 29–17-es győzelem született. A kieséses szakaszban jöhettek a keményebb meccsek, kizárólag északiak ellen.

A negyeddöntőt a dánok feletti 30–26-os diadallal vette a csapat, az elődöntőt 33–25-ös sikerrel a svédek ellen, maradtak tehát a norvégok. A celjei döntő a debreceni ismétlésének is beillett, ám ezúttal a skandinávok nyerték az aranyat 31–29-es mérkőzés után.

A férfiak hasonló korosztályos, U20-as kategóriájában július 7-e és 17-e között tartották a soros Európa-bajnokságot, Portugáliában. A címvédő Szlovénia volt 2018-ból, a 2020-as horvátországi torna itt is elmaradt. A csoportkörben rögtön a szlovénok „skalpjával” kezdett Sótonyi László szövetségi edző alakulata, majd háromgólos vereséget szenvedtek a dánoktól, a harmadik fordulóban viszont kiütötték a feröerieket. Dánia mögött, szintén 4 ponttal jutott tovább a gárda a középdöntőbe, ahol viszont a spanyoloktól 32–30-ra kikaptak, a hazaiakat azonban 33–30-ra legyőzték. Később kiderült, hogy ez a két válogatott játszhatott a fináléban, Spanyolország 37–35-ös győzelemmel Európa-bajnok lett.

A magyarok az 5-8. helyért küzdöttek, először a németeket 35–32-re, majd az ötödik helyért a franciákat múlták felül 35–29-re. A csapat kijutott a jövő nyári német és görög rendezésű junior világbajnokságra. Mellesleg a tavalyi vb-t Magyarország rendezte volna, de törölték a naptárból.

Ami az idei nyarat illeti, két torna még maradt. Július 30-tól augusztus 10-ig zajlik a női ifjúsági, vagyis az U18-as világbajnokság, Észak-Macedóniában. Eredetileg Grúzia látta volna vendégül a harminckét válogatottat, de az ukrajnai háború miatt, biztonsági okokból a Balkánra helyezték át a 2022-es vb-t. A kétszeres címvédő 2016-ból és 2018-ból Oroszország, de az orosz lányok politikai okok miatt hiányozni fognak Szkopjéből.

Négy éve épp a magyarokat győzték le két góllal a döntőben, viszont Magyarország a tavalyi U17-es montenegrói kontinenstornán aranyérmet szerzett – onnan jutottak ki a vb-re az európai csapatok –, ahogy a 2019-es kontinenstornán is. Bohus Bea csapata a legesélyesebb a vb-címre, a csoportbeosztás viszont elég furára sikeredett: a H jelű négyesben Argentína mellett az erősnek számító Franciaország és Spanyolország lesznek az ellenfelek. A férfi U18-as válogatottra augusztus 4-e és 14-e között a montenegrói Eb vár, a németekkel, a lengyelekkel és az izlandiakkal csapnak össze a fiúk.

Mindkét tornán az első két helyezett jut tovább a középdöntőbe, a fiúktól kevésbé várják a jó eredményt. Ami viszont tény, a magyar kézilabda jövője biztosított.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2022/30. számában.

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.