2021. június 29., 12:10

Cél a bajnoki cím: válogatott játékosokkal erősít a HC DAC a következő szezonra

A dunaszerdahelyi DAC stadionjában tartotta egyszerre szezonértékelő és egyszerre szezonbeharangozó sajtótájékoztatóját, a HC DAC kézilabdacsapata. 

dac kézilabda
Fotó: Léczes Zoltán
A képen balról jobbra: Nagy Krisztián, a DAC sajtófőnöke, Dr. Horváth Zoltán klubelnök, Prikler Szilvia klubigazgató és Debre Viktor, a HC DAC vezetőedzője.

A klub képviseletében, Dr. Horváth Zoltán klubelnök, Prikler Szilvia technikai igazgató és Debre Viktor vezetőedző vett részt a sajtótájékoztatón. Horváth Zoltán az elején leszögezte, az együttműködés továbbra is töretlen a DAC fociklubbal, hiszen a következő szezonban is szabadon használhatják majd a HC DAC játékosai a labdarúgóklub infrastrukturális lehetőségeit. 

Szinte napra pontosan ma ünnepli a klub fennállásának ötéves évfordulóját

- emelte ki Horváth, aki a mérföldkő kapcsán elmondta, nehéz, tanulságos, várakozásokkal teli évek vannak mögöttük. Az alapjaiból kellett egy klubot felépíteniük, és mind szakmailag, mind emberileg rengeteget tanultak a folyamat során.

Két szezont húztak le a közös cseh-szlovák MOL-ligában. Horváth szerint mindkettőben sikerült a kitűzött célt teljesíteniük. Az első szezonban szimpatikus újoncként szerettek volna megjelenni, ez sikerült is, a másodikra pedig egy jó eredmény, az első hat hely valamelyike volt a cél. Ez is összejött - mondta el a klubelnök, hiszen megszerezték a közös liga bronzérmét, illetve a szlovák liga második helyét.

Debre Viktor, a klub vezetőedzője hangsúlyozta, 

kellemes helyzetben van, ha az előző szezont kell értékelnie. Bár nem volt minden szép és jó, a végére azért összeállt a csapat, a befektetett munka megtérült. A felkészülés a koronavírus miatt ugyan nem volt zavartalan, de erősebben jöttek ki az egészből.

Debre, aki egy teljesen új ligába, új közegbe csöppent tavaly, dicsérte a csapat kitartását, munkabírását, bár hozzátette, szerinte nem voltak még kellően érettek a szlovák liga első helyére. A jövő szezonra nem lehet más célja a csapatnak, mint felülmúlni az előző szezont és elhódítani a szlovák bajnoki címet. 

Horváth Zoltán Debre szavaira reagálva közölte, a csapat egyértelmű célja egy bajnoki cím, akár mindkét ligában is. Azt ugyanakkor Horváth hozzátette, ez nem jelenti azt, hogy akár a csapat, akár a vezetőedző vállára plusz terhek nehezednének. 

Horváth új igazolásokat is bejelentett. Négy új játékos érkezik, ketten Szlovákiából, ketten Magyarországról. Erika Rajnohová és Natália Némethová szlovák válogatottak, jön egy új kapus is, Magera Noémi, a másik magyar játékos Sári Barbara lesz.

Egy időre szünetelteti a játékát a klubnál Monika Rajnohová, a szlovák válogatott csapatkapitánya, aki anyasági szabadságra megy. Az eddigi csapatkapitány, a dunaszerdahelyi közönségkedvenc, Straka Mária is befejezi, ő edzőként folytatja a pályafutását. Szintén nem játszik jövőre a klubnál Lelkes Lilla, ő a továbbiakban tanulmányaira koncentrál majd, illetve Lenka Bundová sem, ő végleg befejezi a pályafutását. 

Horváth elmondta, az egyetlen olyan szlovák MOL-ligás csapat a HC DAC, amelyik csapatot indít a szlovák első ligában is, itt főleg a MOL-ligában kevesebb szerephez jutó játékosok, illetve az utánpótlás tehetségei játszanak majd. Ifjúsági szinten a nyitrai és a nagyszombati kerületi ligában is elindulnak majd, hogy a játékosaik kellő tapasztalatot szerezhessenek. 

Újságírói kérdések:

A klubelnök portálunk kérdésére elmondta, a tervezett, multifunkciós sportcsarnok előkészítői munkálatai haladnak. A városi képviselőtestület már megadta a zöld jelzés, 

az építési munkálatok 2021 végén, vagy 2022 elején kezdődhetnek el, aszerint, hogy a szlovák kormány mikorra folyósítja a beígért kétmillió eurós támogatást. A helyszín már végleges, a jelenlegi sportcsarnok mellett épül fel, azzal közvetlen összeköttetésben lesz.

Az építési munkálatok várhatóan két évig tartanak majd. A felmerült környezetvédelmi kritikákra Horváth úgy reagált, folyamatos az egyeztetés a civilekkel és a szakemberekkel, az aktivisták számos javaslatát bedolgozzák a projektbe, bár vannak olyanok, amelyeket anyagi forrás hiányában egész egyszerűen nem lehet megvalósítani.

A HC DAC az EHF-kupában is tervezi az indulást, a meccseket saját csarnokukban játszanák le, az ehhez szükséges feltételek, szabályok listáját néhány napja kapták meg az EHF-től. Egyelőre nem tudni, játszhatnak-e majd Dunaszerdahelyen európai kupameccseket, a klubelnök attól tart, valószínűleg nem, de már keresik az alternatívát. Ami a tornaszereplést illeti, a klubvezetés elvárások nélkül vág neki a sorozatnak.

Már az, hogy európai kupát játszhatnak, óriási, felemelő érzés, ebből kell kihozni a maximumot - mondta el Debre Viktor. 

A következő szezon kapcsán a vezetőedző elmondta, a következő szezonban egy nyitottabb védekezésre térnek át, az új játékosok lehetővé teszik majd a hatos fal gyakoribb megbontását. A felkészülés alatt lesz időnk ezzel foglalkozni - jelentette ki Debre, hozzátéve mindenben fejlődnünk kell. Mivel Straka Mária, az eddigi csapatkapitány távozik, új vezetőre lesz szüksége a csapatnak. Hogy ki lesz, azt még maga a vezetőedző sem tudta vagy akarta megmondani, bár Debre kiemelte, a kép már összeállt a fejében, a szezonkezdetre biztosan meg lesz a döntés. 

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.