2018. augusztus 9., 12:47

Fellobbant az olimpiai láng

Kezdetét vette a VII. Felvidéki Ministráns Olimpia Szőgyénben, amely augusztus 11-ig tart.  Az olimpiát Farkas Zsolt főszervező, szőgyéni esperesplébános atya nyitotta meg, majd felkérte Andrusko Gyula atyát, sokéves segítőjét, gyújtsa meg az olimpiai lángot.

olimpia-1-bokor.jpg
Galéria
+6 kép a galériában

Az érsekújvári káplán elmondta, a négynapos egyházi sportrendezvényt a  Jópásztor Alapítvány égisze alatt szervezik. "Érkeztek résztvevők a Felvidék több mint 20 településéről, valamint Magyarországról is. A ministránsok száma 65, ehhez jön a 15 segítő. Vannak az olimpián a résztvevők közt 7-8 évesek, a fiatalok zöme 10-15 év közötti és van néhány idősebb is, akik rövidesen a szervezőcsoportot erősítik majd" - sorolta Andrusko Gyula. A rendezvény minden napján vendégek is érkeznek, így a tábori létszám ritkán csökken száz alá.

A résztvevők labdarúgásban, asztaliteniszben, röplabdában, stafétafutásban, sakk és kvízjátékban mérik össze tudásukat, erejüket. Ez utóbbiban Biblia és liturgikus ismereteikről adhatnak számot.

Szalai Gábor atya és hitoktatója Lakatos László a velük érkezett ministránsokkal
Szalai Gábor atya és hitoktatója Lakatos László a velük érkezett ministránsokkal

A megnyitó ünnepség résztvevői között találtam Szalai Gábor atyára és a vele érkezett ministránsokra. Elmondta, Tata plébánosaként hosszú éves kapcsolata volt a szervezőkkel, és most, ahogy új helyére, Bábolna-Ácsra került, onnét is hozta a gyerekeket az olimpiára, hogy találkozzanak a felvidéki gyerekekkel, erősítve ezzel a határok nélküli barátságokat.

"Fontosak az ilyen rendezvényeken gyűjtött gyerekkori emlékek, melyek során megtapasztalják az Isten és egymás iránti szeret erősödését és azt, hogy nem végződik az országhatáron a magyarság" - hangsúlyozta Gábor atya. A rendezvényre hitoktatója Lakatos László is vele tartott.

Farkas Zsolt atya, aki nemrég érkezett haza a 12. Nemzetközi Római Ministránszarándoklatról, ahol szintén komoly szervezői feladatokat látott el, most a szőgyéni ministráns olimpia házigazdája. Elmondta, az olimpia célja, ráirányítani a fiatalok figyelmét a sport jótékony hatásaira, valamint megszólítani őket a sporton keresztül, de céljuk az is, hogy mélyüljön elhivatottságuk a ministráns szolgálat iránt, és épüljenek ki közöttük a barátság hídjai.    

Zsolt atya megköszönte a Csongrády Lajos Alapiskola igazgatójának, Szarka Andreának, hogy az iskola épületét az olimpia résztvevőinek rendelkezésére bocsátja, Vígh Gábor polgármesternek pedig azt, hogy a község immár három éve befogadja a sportrendezvényt és hozzájárul a sikeres lebonyolításhoz. Köszönet illeti az egyházközség tagjait is, akik mindig megtalálják a módját a segítésnek.

A megnyitó után máris megkezdődtek a futballmérkőzések és az egyéb megmérettetések, hiszen egy olimpián nem lehet lazsálni akármilyen meleg is van, a gyerekeknek kemencés kaláccsal kedveskedtek, majd kiosztották a résztvevők között az olimpia pólóit. A fiatalok és minden segítő ebben vonult az esti szentmisére magukkal véve az olimpiai fáklyát és zászlót.

A szentmisét Zsolt atya mutatta be István, Gábor és Dániel atyákkal együtt. Az olimpia szombatig folytatódik, számos meglepetéssel, szombaton pedig a várva-várt motoros találkozóra kerül sor a templom mögötti téren, ahol  a kemény fickók és hölgyek"megmotoztatják"  a motorozni vágyókat, majd Zsolt atya megáldja a járműveket, a motorosokat, családjaikat. A rendezvény ünnepélyes szentmisével zárul.

olimpia-1-bokor.jpg
Galéria
+6 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.