2021. május 13., 17:25

Új helyszínt kell keresni a leendő kassai jégkorong-akadémiának

Nem hagyta jóvá legutóbbi ülésén a kassai városi képviselő-testület annak a teleknek az eladását, amelyen Kassa megye egy jégkorong-edzőcsarnokot tervez építeni. A megye jelezte, valószínűleg új helyszín után kell néznie a tervezett jégkorong-akadémia számára.

jégkorong-akadémia Kassa hoki jégkorong
Fotó: facebook.com/RastoTrnka

Kassa megye a Szlovák Jégkorongszövetséggel (SZĽH) együttműködve létesítene jégkorong-akadémiát, ehhez a Medická utcában épülne fel az edzőcsarnok és a hozzá tartozó létesítmények. A jégkorongszövetség a költségek 40 százalékát állná, ami körülbelül kétmillió eurót tesz ki.

Az ezzel kapcsolatos memorandumot 2019 júniusában írták alá a felek. A megyének már van érvényes építkezési engedélye, viszont a telek tulajdonjogait még rendezni kell, annak egy része ugyanis a város tulajdonában van.

A városi képviselők februárban olyan álláspontra helyezkedtek, hogy négyzetméterenként egy euróért eladnák a kérdéses telket a megyének, amely így 4522 euróért jutott volna a területhez. A város a létesítmény felépülése után nem anyagi jellegű kiegészítő juttatásokat kapott volna, például a nyitvatartási időn kívül a lakosok használhatták volna a parkolót, illetve évente egyszer városi sportrendezvénynek adott volna otthont a csarnok.

A városi képviselő-testület e heti ülésén azonban egyszerű többséggel úgy döntött, a szakvéleményben szereplő árért, 794 euróért válna meg a telektől. Összességében pedig az eladáshoz szükséges háromötödös többség sem nem volt meg.

Utána kell néznem, van-e valami módja annak, hogy visszatérjünk ehhez a témához, például a következő képviselő-testületi ülésen. Keresni fogom annak a lehetőségeit, hogy ne söpörjük le az asztalról ezt a dolgot. Nézőpontom szerint a képviselő-testület alapvetően egy dolgot nyilvánított ki, azt, hogy a szakvéleményben szereplő árért hajlandó eladni a telket”

– mondta Jaroslav Polaček, Kassa főpolgármestere.

Új helyszínt kell keresni

Kassa megyének új helyszínt kell keresnie a jégkorong-edzőcsarnok számára, valamint új projektdokumentációt kell készítenie az építkezéshez – tájékoztatott Anna Terezková, a megyeelnök szóvivője.

Mint mondta,

sajnálják, hogy a város így elgáncsolja az ötmillió eurós beruházást, már másfél éve fékezi az építkezés megkezdését, amit mostani lépésével csaknem egy újabb évvel odázott el.

„Kassa városa ígérete ellenére, miszerint nem fogja akadályozni a projektet, ennek épp az ellenkezőjét teszi, jelentősen lerövidíti a rendelkezésre álló időt, ugyanis a Szlovák Jégkorong-szövetségtől érkező forrásokat 2023-ig ki kell meríteni. A város obstrukciójára, sajnos, a leendő hokis tehetségek és a jégkorong mint olyan fizet rá” – mondta a szóvivő.

Rastislav Trnka, Kassa megye elnöke a közösségi hálón úgy fogalmazott, leginkább azt sajnálja, hogy a polgárok fizetnek rá a politikai fortélyokra.

A város akadályokat gördít az utunkba, holott eredetileg támogatást ígért a megyének és a jégkorongszövetségnek”

– hangsúlyozta a megyeelnök.

„Ideális helyszínünk volt, készen állt a projektdokumentáció, most mégis egy másik megfelelő helyet kell keresünk és újra el kell készítenünk a dokumentációt a csarnok építéséhez. Sajnálom, hogy Kassa városa értékes időtől fosztott meg bennünket, amit a jégcsarnok építésének előkészítésére használhattunk volna” – írta Trnka a közösségi hálón.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.