2024. augusztus 4., 13:05

Zsebre tett kézzel lőtt és egy ezüstöt szerzett az olimpián

Az 51 éves sportlövő az olimpia és a közösségi média sztárjává vált kötetlen stílusának és laza hozzáállásának köszönhetően. Modern kütyüket mellőzve ezüstérmet szerzett pisztolylövésben.

Nem vacakolt
Yusuf Dikeç
Fotó: X (Twitter)/ma7

A héten olyan dolgok történtek a párizsi olimpiai lőtéren, amelyek sok nézőt szórakoztattak.

Első pillantásra úgy tűnt, hogy az ötvenegy éves török sportlövész, Yusuf Dikeç elfelejtett bepakolni minden olyan szofisztikus felszerelést, amelyet más lövészek nélkülözhetetlennek tartanak. Csak felkapta a megbízható légpisztolyát, és elindult, hogy megküzdjön az olimpiai éremért.

A többi lövész manapság modern fejhallgatóval, sötétítő szemüveggel és speciális lencsékkel van felszerelve, így amikor az ember meglátja mellettük Dikeçet, aki csak normál dioptriás szemüveget és nagyon közönséges, szinte láthatatlan füldugót visel, és lazán, zsebre dugott kézzel lő, elég vicces látványt nyújt.

Úgy tűnt, mintha talán csak azért jött volna, hogy megnézze a versenyt, vagy az utolsó pillanatban beugrott volna egy másik lövő helyére. De ahogy az gyakran előfordul, a látszat csal, és ennek a fickónak valójában más tervei voltak.

Dikeçe-t lezser hozzáállása tette sztárrá.

Törökország bérgyilkost küldött az olimpiára?"

- viccelődtek többen is a közösségi médiában.

És hogyan zajlott le az egész? Dikeç a vegyes csapat 10 méteres légpisztolyos verseny döntőjében úgy lőtt, mint egy vagány, szépen, "régimódian", a tipikus felszerelés nélkül, egyik kezét a zsebébe mélyesztve, és mégis második lett a társával, Sevval Ilayda Tarhannal. A nagy hírnév mellett Dikeç egy ezüstérmet vihetett haza.

Talán kicsit csalódott volt, hogy nem arany, de a stílusa és a hozzáállása a közösségi médiában közzétett videóknak köszönhetően bejárta az egész világot, és Dikeç az érem mellé a képzeletbeli internetsztár címet is hazavihette.

Ki is ez a versenyző?

Mindez némileg összhangban van azzal, ahogyan kinéz, valóban van egy kisebb katonai múltja. A wikipedia szerint 1994-ben lépett be az ankarai csendőrség katonai iskolájába. A diploma megszerzése után tizedes lett, és szolgálatba lépett. Majd 2000-ben őrmesterként végzett.

Egy évvel később sportlövészettel kezdett foglalkozni. Azóta a katonai válogatottban és a "normál" válogatottban is versenyez.

Az éremgyűjteménye pedig igazán nagy. Legutóbb például Münchenben szerzett egy aranyérmet. Az egyik első nemzetközi érmét még 2003-ban, Pilsenben szerezte.

Bár Yusuf Dikeç már több mint 20 éve versenyez és gyűjti az érmeket, csak mostanra vált igazi sztárrá, akiről a közösségi média erejének köszönhetően világszerte tudnak az emberek. Könnyed stílusa és a versenyzéshez való hozzáállása generációkon átívelő közönséget ejtett rabul. A közösségi média nélkül aligha lenne ilyen "elérhetősége". Megmutatta, hogy még egy tapasztalt veteránt is lehet újoncnak tekinteni, ha hirtelen emberek milliói követik őt a világhálón.

A közösségi hálózatoknak megvan az ereje ahhoz, hogy meglehetősen hétköznapi pillanatokból olyan szenzációkat csináljanak, amelyek túlmutatnak a sporton és elérik a nagyközönséget. Yusuf pedig ennek ékes példája. Bár pályafutása több mint két évtizedet ölel fel, a nevét ma már azok is ismerik, akik egyébként a lövészetre  egy pillantást sem szenteltek volna.

Azt csak találgatni tudjuk, mennyivel jobb lett volna a teljesítménye, ha a riválisok összes többi modern eszközével rendelkezett volna.

 

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.