2022. december 14., 18:31

Vitorlázás: Weöres Szabolcs úton a Vendée Globe-indulás felé

Fa Nándor nyomdokaiba lépve indulna a 2024-es Vendée Globe szóló földkerülő vitorlásversenyen Weöres Szabolcs, aki a Rum útja teljesítésével nagy lépést tett a sikeres kvalifikáció felé.

Weöres Szabolcs
Fotó: Weöres Szabolcs Facebook-oldal

Weöres Szabolcs első magyar vitorlázóként hajózta végig novemberben az egyik legnépszerűbb Atlanti-óceánt átszelő viadalt. A franciaországi St. Malo és a karibi Guadelope közötti, légvonalban 3542 tengeri mérföldes távot 14 nap 19 óra és 22 perc alatt teljesítette.

Az idegrendszeremet hozzá kell szoktatni a szóló óceáni vitorlázáshoz

- fogalmazott a Rum útjáról készült, s a szerdai sajtótájékoztatón bemutatott kisfilmben Weöres Szabolcs. Kiemelte:

meg kell szoknia, hogy egy perc nyugta sem lehet az óceánon, mert a hajón mindent egyedül kell megoldania.

A lényeg, hogy időlimiten belül teljesítettem a távot

- tette hozzá. Hangsúlyozta, hogy innentől jöhet a mérföldek gyűjtése, ami szintén fontos a kvalifikációhoz, a 2024-es Vendée Globe-on ugyanis csak 40 hajós indulhat.

Weöres Szabolcs elmondta, eredetileg Fa Nándor egy régi hajóját szerette volna megvenni, de a jelenlegi tulajdonos az utolsó pillanatban elállt az üzlettől. A mostani hajót januárban kapta meg, akkor szétszedték, összerakták, de most újabb átalakításokra van szükség. Mivel egy régebbi típusról van szó, tudja, hogy a mezőny elejével nem lesz versenyképes.

Olyan hajókat kell találni, akikkel azonos szinten lehetünk, hogy minél több versenytársam legyen, mert a versenyszellem hajt előre

- fogalmazott.

Fa Nándor, aki az 1992-93-as Vendée Globe-on legjobb nem franciaként ötödik lett - elárulta, hogy évek óta vár valakire, akinek átadhatja tudását, tapasztalatát a szóló óceáni vitorlázásról. Szerinte Weöres Szabolcs alkalmas a feladatra, mert megvan benne a kellő alázat és tehetség.

Ugyanakkor a Vendée Globe-ra való felkészülés négy év nonstop tanulási folyamat

- hangsúlyozta az ötszörös földkerülő vitorlázó.

Ezt Weöres Szabolcs is megerősítette:

Aki a Vendée Globe-ra akar menni, annak számtalan olyan problémát kell megoldania, amihez nem ért.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.