2022. február 28., 16:56

Újra Bukor Ádám lett az Év Sportolója. Az úszólegenda a Világjátékokra készül.

Az Év Sportolója-díjat kapott Budapesten a mátyusföldi Galántáról származó hatszoros világbajnok, hatszoros Európa-bajnok és négyszeres világcsúcstartó, Bukor Ádám. Az uszonyosúszás kiemelkedő tehetségével beszélgettünk.

Bukor Ádám
Fotó: Májer Csaba József
Bukor Ádám

A Nemzeti Versenysport Szövetség által megrendezésre kerülő Az Év Sportolói Díjátadó Gálán kapta meg az Év Sportolója - kimagasló sportteljesítményért járó díjat Bukor Ádám. A fiatal sportlegendát a Magyar Búvár Szakszövetség jelölte a díjra, negyedik alkalommal ítélték neki. Bukor Ádám 2021 nyarán Tomszkban, Oroszországban felnőtt világbajnok lett uszonyos úszásban 200 méteren.

„A díj egyelőre még Budapesten van, a főtitkár asszony őrzi. Az idei évem kicsit döcögősen indul. Mivel ebben az évben kerülnek megrendezésre a világjátékok, minden időmet és energiámat az edzésekre, illetve pihenésre és regenerálódásra kell összpontosítanom. Ennek fényében nem tudtam részt venni a díjátadón” – mondja beszélgetésünk elején Bukor Ádám, akinek az egész 2021-es éve a világjárvány árnyékában zajlott. Kaotikus és kiszámíthatatlan volt minden. Érvényes volt ez a versenyek tekintetében is. Napi szinten változtak a rendeletek, néha óráról órára. Ádámot ez különösen érzékenyen érintette, hiszen állandóan ingázik Galánta és Győr, Szlovákia és Magyarország között, az iskola és a medence között. Megviselte, hogy sosem lehetett tudni, mi következik, mire kell számítani. Az úszóbajnok reménykedik abban, hogy lassan visszaáll a régi rend. Január utolsó hetében már volt is egy egyhetes edzőtábora Győrben. Ez egyfajta alapozás az elkövetkező szezonra.

„Annak ellenére, hogy előtte volt egy orr és arcüreg gyulladásom, mely egyébként a víztől nekem elég gyakori, jól bírtam a megpróbáltatásokat. Jelenleg próbálok pihenni, kihagyok két versenyt és csak a nyári Világjátékokra összpontosítok. Az egyetemen kedvezményes tanrendem van, de minden nap tanulok kicsit, hogy ne maradjak le a tananyaggal” – magyarázza Ádám. Hozzáteszi a tavalyi világbajnoki címe Tomszkban stratégiailag felér számára mindennel, ráadásul egy olyan távon – 200 méteren szerzett aranyat, amelyet már régóta nem úszott.  Talán csak a tizenöt éves korában megszerzett első világbajnoki címet tudná ehhez a sikerhez hasonlítani.

„Fizikailag is de főleg mentálisan lökött rajtam egy hatalmasat. 2020-ban a járvány miatt nem volt világverseny és 2019-ben egy félresikerült Európa-bajnokság után Görögországban, ahonnan öt év után először nem sikerült aranyat hoznom, ez vegyes érzelmeket váltott ki bennem. Nagy volt az öröm és a megnyugvás” – értékeli a tavalyi év sikereit a fiatal sportoló, aki 2021-ben Kecskeméten is csúcsformában voltam és a 200 felszín is és a 400 felszíni számban is pályafutása legjobb eredményeit úszta. Ezek egyben a világ legjobb idejei voltak akkor. Ezt Ádám egy előző betegség miatt még a VB-n sem tudta megúszni.

Bukor Ádám
Fotó:  Bukor Ádám, Facebook
Az Év Sportolója - díj

Bukor Ádám célirányosan készül a 2022 nyarán megrendezésre kerülő Világjátékokra, amelyre Maryland államban, Birminghamben kerül majd sor. Innen Ádám Dél-Amerikába, Kolumbiába, Caliba utazik majd a felnőtt uszonyos úszó világbajnokságra. Mind mondja a Világjátékokon való részvétel egy profi sportoló életében mindössze egyszer, legfeljebb kétszer adatik meg. A közeljövőben leginkább arra készül majd, hogy mentálisan és fizikálisan is végig tudja dolgozni a versenyekre való felkészülési időt.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.