2021. november 18., 12:11

Új vezetőedző a DAC kispadján - Mi áll az edzőváltás mögött?

Futballkeringő, a dunaszerdahelyi DAC menesztette a csapat éléről Németh Antalt. A magyar trénert João Pedro de Oliveira Janeiro váltja a kispadon. A negyvenéves portugál szakember a Kisvárdától érkezik a Csallóközbe. Az idény végéig szóló megállapodást írt alá a klubbal, de a szerződés egyéves opciót is tartalmaz.

 

joao janeiro
Joao Janeiro a játékosok gyűrűjében.
Fotó: fcdac.sk

Meglepő a váltás? Cseppet sem, mondhatni, egy ideje a levegőben lógott. A DAC vezetősége eddig sem a türelméről volt híres. Világi Oszkár regnálása alatt a vezetőedzők sorban váltják egymást, túl sok lehetőségük nincs a kibontakozásra. Hét év alatt João Janeiro a tizedik mester, aki leül a sárga-kékek kispadjára, és megpróbál(hat)ja megváltani a világot a Csallóköz szívében. Magyarán az eddig kipróbált kilenc „lehetőségnek” átlagban egy szezon sem jutott. A horvát–német Tomislav Marić és a német–holland Peter Hyballa nagyjából másfél évig bírta, ők húzták a leghosszabb ideig Dunaszerdahelyen. Elégedetlenek voltak a szurkolók a teljesítményükkel, ők menesztették volna mindet? Nem, sosem a szurkoló bocsátja el, rúgja ki a trénert, ő legfeljebb ábrándozik róla, esetleg követeli, de a klubokat tulajdonosok, vezetők irányítják, akik döntéseket hoznak, amelyekért felelősséget vállalnak.

Németh Antalt tehát rövid idő után menesztették.

A negyvenhét éves magyar tréner tavaly érkezett a DAC-hoz, Bernd Storck asszisztenseként. A német szakvezetőt áprilisban bocsátották el, a helyét pedig ideiglenesen Németh foglalta el, az idény végéig. A 2021–2022-es szezon rajtja előtt új szerződést írhatott alá, amely egy évre szólt. Összesen 23 tétmérkőzésen irányította a csapatot, ebből 19-szer a Fortuna Ligában, kétszer az Európa Konferencia Ligában, illetve szintén kétszer a szlovák kupában. Mérleg: 11 győzelem, 5 döntetlen, 7 vereség. Nem is olyan rossz, jegyezhetnénk meg, csakhogy a Slovnaft Cupban a másodligás Komárom elleni kiesés elég kínosnak nevezhető, az európai kupában a Partizan kétszer is elverte a felvidékieket, és a bajnokságban szintén nyűglődik a csapat

. A Transfermarkt szakportál becslése szerint a 31 fős keret értéke 15,2 millió euró, vagyis a legtöbbet érő gárda az egész Fortuna Ligában, miközben az ötödik helyen szerénykedik a tizenkét csapatos bajnokságban.

A Slovan 30 fős kerete 14,1 milliót ér, a harmadik Spartak 31 fős alakulata 8,3 milliót, a 27 fős Zsolna meg 7 milliót. Egy DAC-játékos piaci értéke átlagban 490 ezer euró, a Slovanban játszóé 470 ezer, a Spartakban focizó csak 268 ezret ér, a zsolnai pedig 260 ezret.

A liga legdrágább csapata tizennégy forduló után 21 ponttal az ötödik helyen áll. Az éllovas Slovan tizennégy pontos előnnyel rendelkezik, és a második helyezett Nagyszombat is tizenegy ponttal előzi meg a sárga-kékeket. A DAC 6-3-5-ös mérlege sem szívderítő, főleg a pozsonyiak 11-2-1-es, valamint a Spartak 10-2-2-es mérlegével szemben. Míg Vladimír Weiss csapata harminchat gólt rúgott és tízet kapott, addig Németh irányítása alatt húszat adott a Dunaszerdahely, és tizenkilencet kapott. Kínos vereség a nagymihályi nyitányon, 0-3-as pofon hazai pályán a nagy rivális Nagyszombattól, a Szeredtől idegenben, majd itthon is vereség, az újonc Liptószentmiklóstól ugyancsak fiaskó. A hazai 1-3 a szerediek ellen volt az utolsó fellépése Németh Antalnak karmesterként a DAC élén. Világiék megváltak tőle, de a csapat marad, verekedőkkel, nemzetközi kerettel, a néhány hónap alatt másfél millió eurós értékcsökkenést produkáló Didier Lamkel Zével, aki még a 3 milliós piaci értékével is messze a legtöbbet érő játékos a Fortuna Ligában. Ténylegesen ér ennyit?

Érkezett tehát João Janeiro. Érdekes hírek, nevek, információk keringtek a váltás körül. Bölöni László volt az egyik jelölt, majd felmerült Thomas Doll neve is, de mire kiderült, hogy a portugállal egyezett meg a DAC, Bölönit már a román válogatottal is összeboronálták.

November 9-én még arról olvashattunk, hogy a Kisvárdának esze ágában sincs elengedni a vezetőedzőjét a sikeres szezon közben, biztosan marad a portugál, másnap viszont fordult a kocka, máris megegyeztek a felek, Janeiro távozik az NB I harmadik helyezettjétől, és nemcsak klubot vált, de országot és bajnokságot is. A hivatalos változat szerint João Janeiro jelezte a klub felé a szándékát, hogy a lehetőség csábító, még családi oldalról is, hiszen az új helyen található portugál nyelvű iskola, ahova a gyermeke járhatna, a család pedig együtt lehetne. Az őszi idényt Erős Gábor viszi végig megbízott vezetőedzőként Kisvárdán, gyorsan találtak helyettest. 

A dunaszerdahelyiek állítólag 100 ezer eurót fizettek Janeiro kivásárlásáért. Ezek szerint mégis van pénz a háznál!

Az 1981. június 29-én, Lisszabonban született portugál tréner a Belenensesnél segédedzőként és játékosmegfigyelőként dolgozott 2012-től két és fél éven át, az Estoril pár hónapig elemzőként és ellenfélmegfigyelőként alkalmazta 2015-ben. Volt Marcelo Bielsa segítője, Amerikában is megfordult, Tulsában, a foci alapjait Johan Cruyfftól tanulta. 2018 és 2020 között a második ligás Szeged–Csanádot irányította, az elmúlt hónapokban pedig a Kisvárdát vezette sikeresen, nyolc fordulón keresztül állt az OTP Bank Liga első helyén. Dunaszerdahelyre az idény végéig írt alá, egyéves opcióval, ő lesz a DAC huszonnyolcadik vezetőedzője a legfelsőbb bajnokságban. A legtöbbször, százhúsz alkalommal Pecze Károly irányította az élvonalban a csallóközieket, Radványi Miklós nyolcvanhat alkalommal, Szikora György ötvenkilencszer. A Fortuna Liga őszi szezonjából még öt forduló maradt hátra. A DAC-ra három hazai mérkőzés vár, legközelebb november 20-án 15.00-tól a kilencedik helyen álló Szenice, amellyel döntetlent játszott az odavágók során. A Pohronie mellett még a jóval erősebb játékerőt képviselő Rózsahegy érkezik a MOL Arénába, amely jelenleg harmadik a tabellán. Bár idegenben győzött a DAC, Trencsénben és Pozsonyban nehéz lesz pontot szerezni.

Az írás megjelent a Magyar7 hetilap 2021/46-os számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.