Tokióra figyel a sportvilág 2020-ban

2020. január 12., 16:00
Rajkovics György

Ha 2019-re nagy sporteseményekben szegény évként tekintünk vissza, akkor az idei év kitesz magáért a sport terén. Természetesen Tokió hatalmas árnyéka vetül majd mindenre, a nyári olimpiai játékoknál nincsen jelentősebb nemzetközi versengés a világon. A foci megszállottjai azért mégis jobban várják az Európa-bajnokságot.

Milyen lesz a tokiói olimpia? Minden bizonnyal hasonlítani fog az előzőekre, és előreláthatóan a forróság fogja jellemezni. Lehet, hogy a sikeresebb magyar olimpiák közé sorolhatjuk, de valószínűbb, hogy hozza az utóbbi évtizedek átlagát, a 8 aranyat és nem a pekingi hármat. Július 24. és augusztus 9. közt tehát a 14 milliós japán fővárosra figyel a világ, ahol 200 ország több mint 11 ezer olimpikonja 33 sportág 50 szakágának 339 számában versenyez.

Kiktől remélhetünk magyar érmeket?

Természetesen az úszóktól, a vízipólósoktól (bár még egyik nem képviselői sem jutottak ki), a kajak-kenusoktól, a vívóktól és a birkózóktól. De becsúszhat egy-egy érem atlétikában, öttusában, cselgáncsban, tornában, vagy vitorlázásban, vagy akár teniszben és a Tokióban debütáló 3x3-as kosárlabdában is – igaz, először a selejtezőből kellene kijutni az olimpiára.

A harminckettedik nyári olimpiai játékok az egész évet meghatározzák majd.

Azt is kijelenthetjük, hogy már az olimpia előtt adódhatnak bukások, amelyek sötét foltként vonulhatnak be a magyar sport történetébe. Mert előfordulhat, hogy a vízilabda-válogatottak egyike lemarad a játékokról.

Vízilabda EB

Ezzel áttérhetünk az év elejének egyik legfontosabb tornájára, a január 12–26. közt Budapesten rendezett vízilabda-Európa-bajnokságra. A 16 csapatos férfi és a 12 csapatos női mezőnyből kizárólag az Európa-bajnokok szereznek kvótát az olimpiára – mellesleg Szlovákia is képviselteti magát mindkét nemben. A férfiaknál ezzel 4 üres hely marad, és a március végi rotterdami kvalifikációs tornán dől el, mely válogatottak utazhatnak még Japánba. A szerbek, az olaszok, a spanyolok, az amerikaiak, az ausztrálok és a hazaiak alkotják a résztvevők eddigi táborát. Hozzájuk csatlakozik az Eb-győztes, az ázsiai selejtező nyertese, valamint további 4 gárda az említett hollandiai tornáról.

A magyarok, ha nem is jutnak ki a kontinensviadalról, a kvalifikációs selejtező legnagyobb esélyesei lennének.

A nőknél 5 hely foglalt, 5 hely kiadó. Japán, az USA, Kanada, Spanyolország és Ausztrália már kijutott, az Európa-bajnok és az ázsiai selejtező győztese mellett pedig hárman szerezhetnek jegyet a márciusi olaszországi kvalifikációs tornáról.

Kézilabda

Ugyancsak januárban, 9–26. közt rendezik a férfi kézilabda-Eb-t Svédországban, Ausztriában és Norvégiában. A 24 fős mezőny tagja Magyarország is, amely a malmői E csoportban játszik az olimpiai és világbajnok Dániával, valamint Oroszországgal és Izlanddal. Csak az első kettő jut a középdöntőbe, az olimpiára pedig a tornagyőztes szerez kvótát. S hogy valami téli sportot is összekapcsoljunk az év leghidegebb hónapjával, január 24–26. közt Debrecen ad otthont a rövidpályás gyorskorcsolya-Európa-bajnokságnak. Ezen a tavalyi dordrechti Eb-hez hasonlóan ismét tarolhatnak a magyarok, főszerepben a Liu fivérekkel.

Maradva a magyaroknál, márciusban három csapatsport négy válogatottjának a sorsa is eldől.

A labdarúgók 26-án Szófiában lépnek pályára Bulgária ellen Eb-pótselejtezőn. Győzelem esetén öt nappal később Budapesten játszhatnak az Izland–Románia nyertesével az Eb-részvételért. Aztán ott vannak az említett vízilabdások, illetve a női kézisek, akik 20–22. között az oroszokkal, a szerbekkel és a kínaiakkal találkoznak egy négyes selejtezőn – a helyszín ismeretlen, de akár Győr is lehet –, ahonnan az első két helyezett szerez kvótát az olimpiára. Az egészet bonyolítja az orosz sportolók kizárása a 2020-as és a 2022-es olimpiáról, viszont a kézilabdások esetében nem a NOB vagy a WADA hozza meg a döntést, hanem az IHF.

A május 9–31. közt tartott 103. Giro d'Italia körverseny Magyarországon veszi kezdetét. A három Grand Tour közül a második legrangosabb országúti kerékpáros verseny első szakasza egy budapesti egyéni időfutam, a második Budapest–Győr, a harmadik Székesfehérvár–Nagykanizsa lesz, utóbbiak sík szakaszok, amelyeken klasszikus sprintbefutók várhatók, majd irány Olaszország.

Foci, foci, foci

Június 12-től pedig kezdődik a labdarúgó-Európa-bajnokság, amely egészen július 12-ig tart, és a Giróhoz hasonlóan ezt is részben Magyarország rendezi. A 2020-as Eb otthonául 12 ország 12 városa szolgál, köztük Budapest a Puskás Arénával, míg a két elődöntőt és a döntőt a londoni Wembleyben játsszák. A 24 résztvevőből 20 neve ismert, a négy kiadó hely egyikére pályázik a magyar válogatott, míg egy másik ágon a szlovákok. A Puskásban három csoportmeccset játszanak, plusz egy nyolcaddöntőt.

Ha a magyarok továbbjutnak a pótselejtezőből, akkor az F csoportba kerülnek a németek, a franciák és a portugálok társaságába, és az is biztos, hogy két mérkőzést játszanának Budapesten, a német–magyart pedig Münchenben.

Az olimpia után atlétikai Európa-bajnokságra is sor kerül Párizsban augusztus 26–30. között. A helyszín azonban nem a 80 ezres Stade de France lesz, hanem a 20 ezer fő befogadására alkalmas Charléty. 2012 és 2016 után ez a harmadik alkalom, hogy az olimpia évében Eb-t rendeznek, viszont először a játékok után. Az év természetesen kézilabdával zárul, a december 3–20. közti női Európa-bajnoksággal, amelynek Norvégia és Dánia a házigazdája, és amelyre a magyar válogatott könnyedén kijuthat. A felsoroltak mellett rengeteg világbajnokságot, kontinenstornát, világkupaversenyt rendeznek 2020-ban, és folytathatnánk a sort a nemzeti és nemzetközi bajnokságokkal, sorozatokkal, és biztosak lehetünk abban, hogy új csillagok is születnek az olimpia évében.