2021. július 23., 13:20
Frissítve: 2021. júl. 23. 16:37

Tokió 2020 - elkezdődött a hivatalos megnyitó, a japánok lelkesen fogadták a vendégeket

Péntek este 20 órakor - közép-európai idő szerint 13 órakor - megkezdődött a XXXII. nyári ötkarikás játékok ünnepélyes megnyitója Tokióban.

 

tokio_megnyito_4
Fotó: MTI

Az Olimpiai Stadionban zárt kapuk mögött sorra kerülő ünnepség az "Érzelmekkel egyesülve" (United by Emotions) címet kapta, és a tervezők célja, hogy a sport szerepét, valamint az olimpiai játékok értékeit emelje ki, miközben - többek között - Japán két meghatározó szimbóluma, a Nap, valamint a Fudzsi-hegy is "megjelenik" a stadion küzdőterén zajló előadásban.

tokio_megnyito_1
Fotó:  MTI

A háromórásra tervezett nyitóünnepségen nagy hangsúlyt kap az esélyegyenlőség is.

A nemzetek bevonulásánál a magyarok 143.-ként érkeznek majd.

tokio_megnyito_3
Fotó:  MTI

Kifejezetten nagy tömeg gyűlt össze az Olimpiai Stadion körül, noha a közvélemény-kutatások szerint a japán lakosság többsége nem támogatja az olimpia megrendezését a koronavírus-járvány miatt. Ebből semmit sem lehetett érezni a 2019 decemberében átadott és 68 ezer férőhelyes létesítmény környéken.

Több ezer ember gyűlt össze, hogy az út mentén állva integessen az eseményre érkező médiamunkásoknak és vendégeknek, vagy éppen olyan táblákat tartsanak fel angolul, amelyen az állt:

"Mindenkit üdvözlünk Tokióban".

Szülők hozták ki gyermekeiket, akik lelkesen pacsiztak a stadionba érkezőkkel, sokan közös videót készítettek a világ minden tájáról összesereglett emberekkel, akik kizárólagos szemtanúi lesznek a megnyitónak, mivel a pandémia miatt az olimpia zárt kapuk mögött zajlik.

tokio_megnyito_2
Fotó:  MTI
Ami kissé ellentmondásossá teszi a helyzetet, hogy a mostani olimpián a járvány miatt nem lehetnek nézők, a japán fővárosban jelenleg is veszélyhelyzet van érvényben, ugyanakkor az Olimpiai Stadion szomszédságában lévő Japán Olimpiai Múzeum előtt álló ötkarikánál százak állnak tömött sorokban, nem figyelve a közösségi távolságtartásra, hogy maszkok nélkül fotózkodjanak az olimpia leghíresebb szimbólumával.
A magyarok Cseh és Mohamed vezetésével bevonultak az Olimpiai Stadionba

Közép-európai idő szerint 15 óra után bevonult a magyar csapat az Olimpiai Stadionba a tokiói nyári játékok megnyitóján.

A küldöttség élén a piros-fehér-zöld zászlót - az olimpiák történetében először - két sportoló vitte:

Cseh László, a négyszeres ötkarikás ezüstérmes és kétszeres világbajnok úszó, valamint Mohamed Aida tőrvívó, aki magyar rekorderként hetedik olimpiáján vehet részt.

Tokio magyarok
Fotó:  MTI
A magyar csapat 173 tagú, többen azonban hiányoztak a ceremóniáról, mert vagy még meg sem érkeztek a japán metropoliszba, vagy a hétvégén már verseny vár rájuk.

A nők piros-fehér-zöld, kimonószerű ruhában vonultak, míg a férfiak sötétzöld nadrágot és piros-fehér-zöld felsőt viseltek

A sportolói bevonulást a hagyományokhoz hűen az ötkarikás játékok bölcsőjének számító Görögország versenyzői nyitották, a magyarok pedig a japán ABC alapján a 143. helyen érkeztek. A sort majd 206.-ként a házigazda japánok zárják. A sportolók jelentős része - vélhetően - a szigorú távolságtartási és maszkviselési szabályok miatt olyan megoldást választott, hogy a bevonuláson részt vett, utána viszont nem maradt a küzdőtéren, hanem azonnal kiment a stadionból.

A tokiói olimpián 206 nemzet több mint 11 ezer versenyzője vesz részt.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.