2019. december 13., 10:30

Svédország kikaparta a magyar női kézilabda-válogatottnak a gesztenyét

Svédország kikaparta a magyar válogatottnak a női kézilabda olimpiai selejtezőn való részvétel jogát, miután a kumamotói világbajnokság 7. helyéért zajló összecsapáson 35-24-re legyőzte a német csapatot. 

Svéd lányok
A svéd női kézisek segítettek a magyarokon
Fotó: Promotions.hu

A svédek ezzel a győzelemmel "berántották" az olimpiai selejtező mezőnyébe Magyarországot, azaz Kim Rasmussen csapatának megmaradt az esélye az olimpiai részvételre. Már az is biztos, hogy Magyarország Kínával és Szerbiával kerül egy csoportba, a negyedik résztvevő ennek a világbajnokságnak a 3. helyezettje lesz. Ez a magyarok szempontjából óriási és örömteli fordulat azok után, hogy együttesünk a 14. helyen végzett a világbajnokságon.

Nagyon sokan féltek ettől a meccstől, mert a svédek a 2018-as Európa-bajnokságon elért 6. helyükkel elvileg akkor is odaérhettek volna az olimpiai selejtezőre, ha itt a németek nyernek. Magyarország viszont csak akkor reménykedhetett az olimpiai selejtezős részvételben, ha a svédek diadalmaskodnak. Ugyanakkor azt a svédek is tudták, hogy a győzelmük esetén abba az olimpiai selejtezőcsoportba kerülnek, amelyben Argentína és Szenegál már ott volt, azaz a négyesben csak két európai csapat szerepel majd.

Kissé nyomasztó volt, hogy az első félidő közepén a németek négy góllal vezettek (8-4.). Ekkor azonban óriási fordulat állt be a mérkőzésen. A svédek felgyorsították a játékukat, a német csapat sokat hibázott, a skandinávok viszont szinte hibamentesen játszottak. A szünetben Svédország 18-13-ra vezetett.

A svédek két góllal kezdték a második félidőt és 20-13-ra vezettek. A német csapat teljesen lefagyott. Ekkor a svédek egy 7-0-s szériában voltak. Roberts, a svédek játékosa óriásit játszott. Jól ment Idehnnek, a svédek kapusának, aki gyakorlatilag minden lövést megfogott. A 45. percben 25-16-ra vezetett a svéd csapat.

Innentől kezdve gyakorlatilag csak valami katasztrófa akadályozhatta volna meg a svédek győzelmét és a magyar női kézilabda-válogatott olimpiai selejtezős szereplését. Ez nem következett be, sőt, a svédek kapusa, Idehn még üres kapus gólt is dobott. Aztán egy kicsit kiengedtek a sárga mezesek, de ez is belefért. 7 perccel a vége előtt 30-20-ra vezetett a svéd együttes.A német csapat, amely a vb-n az első hat meccséből ötöt megnyert – legyőzte többek között Dániát is – mindent elbukott.A 7. helyet is, meg azt is, hogy olimpiai selejtezőt játsszon. A végén a svédek 35-24-re nyerték meg a meccset.

A magyar válogatott a svédek győzelme mellett annak is köszönheti az olimpiai selejtezős részvételt, hogy a 2018-as Európa-bajnokságon a 7. helyen végzett. Így tehát az utolsó olimpiai selejtezős helyet megcsípte Magyarország.

 

Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.