2024. május 8., 18:38

Sikerekben gazdag olimpiát!

Alig három hónap van hátra a párizsi olimpiai játékokig, lassan befejeződik a kvótaszerzés időszaka. Magyar sportolókból ezúttal sem lesz hiány, szinte minden versenyszámban lesz kiért szorítani. Az alábbiakban azt latolgatjuk, kik lehetnek esélyesek az éremszerzésre, illetve hányan állhatnak fel a dobogó legfelső fokára. 

 

Olimpia
Fotó: Magyar kézilabda-válogatott Facebook-oldala

Az előző, a tokiói olimpia – amelyet a koronavírus-járvány miatt 2021-ben rendeztek – kiemelkedő volt Magyarország szempontjából. A magyar küldöttség 20 éremmel zárt, ennél többet, 21-et csak az 1996-os atlantai olimpián sikerült begyűjteni. Ahogy megszokhattuk, ekkor is a vizes sportok területén születtek a legnagyobb sikerek.

Milák Kristóf egy aranyat és egy ezüstöt zsebelt be úszásban, emellett pedig a kajakosok is brillíroztak. Elég csak megemlíteni a Bodonyi Dóra–Csipes Tamara–Kárász Anna–Kozák Danuta összeállítású kajak 4-est, tagjai óriá-si versenyt produkálva lettek 500 méteren olimpiai bajnokok.

A női K-4-es Párizsban is evezőt foghat, azonban már szinte teljesen új felállásban. A három évvel ezelőtti sikercsapatból mindössze Csipes Tamara maradt. Kérdés, a kevésbé összeszokott négyes mire lesz képes az idei versenyen, személy szerint egy ezüst-, vagy egy bronzéremben mindenképp biznék. 

Mit várhatunk Miláktól?

A magyar küldöttségben talán Milák Kristóf neve mellett szerepel a legtöbb kérdőjel. Milák a tokiói ötkarikás játékokon úgy győzött, hogy olimpiai rekordot állított fel. Azóta persze sok víz lefolyt a Dunán, az úszó karrierje pedig mélypontra került. Az olimpikon nemrég részt vett az országos úszóbajnokságon, ahol ugyan sikerült öt aranyérmet szereznie, de ez nem lehet mértékadó az olimpiára nézve.

Félreértés ne essék, jó látni, hogy Milák kezdi visszanyerni a formáját, a roppant hosszú kihagyást követően azonban nem mernék nagy tétben fogadni, hogy dobogóra állhat Párizsban.

Úszás
Fotó:  Wikipédia

Lényegében egy teljes évet kihagyott, a könnyített edzéseket is csupán februárban kezdte el, ilyen szintű kihagyás pedig egyszerűen nem fér bele egy ekkora világversenybe. 

Fókuszban a vízilabda-válogatottak

Maradjunk még kicsit a vízi sportoknál, és ejtsünk pár szót a vízilabda-válogatottakról. A három évvel ezelőtti olimpiáról a férfi mellett a női válogatott is bronzéremmel térhetett haza, és legalább az egyik csapattól ezúttal is elvárhatjuk az éremszerzést. Erre jelenleg a nőknek vagy nagyobb esélyük, a Mihók Attila és Cseh Sándor által irányított csapat a párizsi olimpia előtti főpróbának számító dohai világbajnokságon egészen a döntőig menetelt, ahol az Egyesült Államoktól szenvedtek vereséget. Az ezüstérem mellett az olimpiai kvóta megszerzésének is örülhettek a csajok. A férfi vízilabda-válogatott a dohai vb-n végül a hetedik helyen zárt, reméljük, Varga Zsolt tanítványai összekapják magukat júliusig, és szép eredménnyel térnek haza a francia fővárosból. 

Újabb Szilágyi-arany?

Szilágyi Áron sorozatban ötödik olimpiájára készül, amelyen akár negyedik aranyérmét is megszerezheti. A magyar vívó Londonban, Rióban és Tokióban is felállhatott a dobogó legfelső fokára, emellett pedig a Japán fővárosban, csapatban egy bronzéremmel is gazdagodott. A háromszoros olimpiai bajnok kardvívó szavaiból ítélve Párizsban elsősorban a csapatversenyre fog összpontosítani.

Ez az egyetlen cím, ami még hiányzik a vitrinemből és nagyon erős ösztönző, hogy a csapattal ott álljunk a dobogó legfelső fokán és a többiekkel közösen éljük meg ezt a hatalmas élményt. Ezért dolgozunk nap mint nap, és látom azt a többieken is, hogy ez tüzeli és hajtja őket"

– fogalmazott Szilágyi.

Vívócsapat
Fotó:  Magyar Vívó Szövetség Facebook-oldala

A magyar csapatnak minden esélye megvan az éremszerzésre, a Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András, Szilágyi Áron összetételű négyes nagy sikereket érhet el az idei ötkarikás játékokon. A férfiak mellett a női kardcsapat is világbajnokként utazik Párizsba, valamint a párbajtőröző Koch Viktor is friss világbajnokként állhat a pástra. Ebből kiindulva, az olimpiatörténet legsikeresebb magyar sportágában számolhatunk a legtöbb éremmel. 

Akik meglepetést okozhatnak

Érdemes lesz mindenképp odafigyelni Muszukajev Iszmailra. A 2019-ben honosított birkózó a tavalyi belgrádi világbajnokságon több mint negyven év után szerzett Magyarországnak szabadfogású világbajnoki címet.

Az orosz–magyar sportolónak minden esélye megvan, hogy meglepetést okozzon Párizsban, és olimpiai éremmel térjen haza a játékokról.

De nem ő az egyetlen birkózó, aki nagy célokkal utazik a francia fővárosba, Losonczi Dávid szintén friss világbajnoknak mondhatja magát. A 24 éves sportoló a szeptemberi belgrádi világbajnokság döntőjét ugyan elveszítette, később azonban mégis neki ítélték oda az aranyérmet egy súlyos bírói hibát követően. Losonczi a döntés után elérzékenyülten nyilatkozott.

– Pár órája tudom csak a hírt édesapámtól, de őszintén bevallom, megkönnyeztem, igazán szép pillanat volt. Elégtételnek érzem a döntést, mérhetetlenül boldog vagyok, hogy az igazság utat tört magának. Akkor még nem mondhattam senkinek, örülök, hogy végre beszélhetek róla. Az igazság az, nehéz felfogni, ami történt, hihetetlen kimondani, hogy világbajnok vagyok. Persze, teljesen más így, mint ha a szőnyegen lettem volna, és körbefuthatok a magyar zászlóval a győzelmemet ünnepelve... A himnuszról nem is beszélve, de sebaj, majd az olimpián! 

És ott vannak még a kézisek, akik szintén kvalifikálták magukat az ötkarikás játékokra. A férfi kézilabda-válogatott 2012 után szerepelhet ismét az olimpiai játékokon, a csoportbeosztást figyelembe véve azonban nem lesz könnyű dolguk.

Chema Rodriguez együttese Argentínával, Egyiptommal, Dániával, a 2008-as és a 2012-es olimpiai bajnok Norvégiával, valamint a Tokióban aranyérmet szerző franciákkal került egy csoportba. Az erőviszonyokat figyelmbe véve rendkívül nehéz dolguk lesz, reményeink szerint tisztességesen helyt fognak állni.

A női válogatott valamivel könnyebb csoportba került, a hatosukban azonban még így is megtalálható a francia válogatott, amely a férfiakhoz hasonlóan a tokiói ötkarikás játékokon aranyérmet szerzett. Szurkoljunk a lányoknak, hogy a 2000-es sydney-i ezüst-érem után ismét magyarok álhassanak a dobogó valamelyik fokán. 

Nemrégiben a görögországi Olümpiában fellobbant a párizsi olimpia lángja, amellyel elkezdődött a visszaszámlálás. A versenyzők úgymond az utolsó simításokat végzik az edzésterven, hogy a lehető legjobb formába kerüljenek a július 26-án kezdődő ötkarikás játékokra. Reméljük, sokszor felcsendül majd a magyar himnusz Párizsban, és egy sikeres olimpiát zárhat a magyar küldöttség.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2024/18. számában.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.