2023. május 17., 09:18

Reális cél volt a kassai labdarúgócsapat élvonalba jutása

Sántha Gergely, a klub felügyelőbizottságának elnöke szerint, habár rendkívül ambiciózus, de reális elvárás volt az FC Košice labdarúgócsapatának élvonalba jutása.

Sántha Gergely
Sántha Gergely
Fotó: Lamos Csaba

Sántha az MTI-nek elmondta, hogy a magyar befektetők megérkezését, és a kassai labdarúgás újraépítésének megkezdését követő, eddigi hároméves építkezés első fontos lépése az volt, hogy a klub összes utánpótláscsapata feljutott a szlovák bajnokság első osztályába és megkapták a szlovák akadémiai címet. A második, hogy a Kassa városa által fejlesztett stadiont a klub vehette bérbe, a következő pedig az, hogy hosszú évek után sikerült a komoly hagyományokkal rendelkező klub felnőtt csapatát visszajuttatni az élvonalba.

Erre előzetesen egy kétéves időintervallumot határoztunk meg, de már az első évben sikerült. Ebben az évben fogalmazódott meg először komoly elvárásként, hogy most már reális cél a feljutás, mert elért oda a klub fejlesztése, hogy ez valóban lehetséges lehet"

- nyilatkozta a Borsodsport Invest Kft. révén többségi magyar tulajdonban lévő klub felügyelőbizottságának elnöke.

Hozzátette, a következő szezonban az lesz a céljuk, hogy stabilizálják helyüket az első osztályban, erre alkalmas játékosállományt és sportszakmai hátteret építsenek.

Sántha felidézte, három évvel ezelőtt egy nagy múlttal rendelkező, de erősen széthullott klubot vettek át. Mint kifejtette, az utánpótláscsapataik jelenleg különböző bérelt pályákat használnak a város több pontján, de folyamatban van az kassai akadémia építése egy 8,2 hektáros területen. Az ütemterv szerint jövő év végére megépülhet a hat edzőpályával, fedett műfüves csarnokkal és egy akadémiai épülettel rendelkező komplexum, ami európai viszonylatban is a legmodernebbek közé fog tartozni - jelezte.

A sportvezető hangsúlyozta, jelenleg több mint háromszáz gyerek futballozik a kassai klub keretei között, de elkezdtek egy régiós együttműködési struktúrát kialakítani a kisebb kelet-szlovákiai klubokkal, amelynek lényege, hogy az ott nevelkedő tehetséges fiatalokra is legyen rálátásuk, és ahol a felvidéki, magyar ajkú tehetségek kiemelt figyelmet kapnak.

Szeretnénk egy regionális központot kialakítani a Kassai Labdarúgó Akadémiából, ahol a régió legtehetségesebb gyerekei tudnak majd pallérozódni, illetve szeretnénk, ha őket minél előbb be tudnánk építeni a felnőtt csapatba"

- szögezte le.

Mint rávilágított, az észak-magyarországi, és a szomszédos kelet-szlovákiai régió a labdarúgás szempontjából jó irányba tart, hiszen a DVTK bajnokként feljutott az első osztályba, amit vasárnap telt ház előtt ünnepeltek, és a partnerklubjaként működő FC Košice - ahol szintén komoly hagyományok és szurkolói bázis van - is első helyezettként kerül az élvonalba.

"Reméljük, ez az építkezés az egész régióban látszik és látszani fog. Úgy gondoljuk, a sport egy olyan eszköz, ami közelebb tudja hozni egymáshoz az észak-magyarországi és a kelet-szlovákiai régiót" - nyilatkozta Sántha.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.