2023. július 16., 08:24

Rasovszky Kristóf ezüstérmes a nyílt vízi úszók 10 kilométeres versenyében

Rasovszky Kristóf ezüstérmet nyert a nyílt vízi úszók 10 kilométeres vasárnapi versenyében a fukuokai olimpiai kvalifikációs vizes világbajnokságon, ezzel hivatalosan is megszerezte az ötkarikás indulási jogot.

Rasovszky Kristóf
Az ezüstérmes Rasovszky Kristóf a nyílt vízi úszók 10 kilométeres versenyének eredményhirdetésén a fukuokai vizes világbajnokságon
Fotó: MTI

A győzelmet az olimpiai bajnoki német Florian Wellbrock szerezte meg, a szám másik magyar versenyzője, Betlehem Dávid a 16. helyen végzett.

Rasovszky Kristóf, a veszprémiek kiválósága - aki 2019-ben Kvangdzsuban 5 kilométeren diadalmaskodott, amivel a szakág első magyar világbajnoka lett - az olimpiai táv történetének első magyar dobogós vb-helyezését szerezte meg.

A két magyar versenyzőnek alapvetően nem volt "létszükség" az olimpiai kvalifikáció megszerzése, ugyanis a szabályok értelmében az országos bajnokságon 1500 méter gyorson elért olimpiai idejükkel már nevezhetőek a párizsi játékok nyílt vízi viadalaira.

A Momocsi Beach Parkban kialakított pályán 6 kört kellett teljesítenie a 69 úszót felvonultató mezőnynek. A rajt után az olimpiai bajnok német Florian Wellbrock állt az élre, őt szorosan követte a tokiói játékokon második Rasovszky.

A nők szombati versenyével ellentétben a férfiak erős tempót diktáltak az elején, az első kört kevesebb mint 18 perc alatt teljesítették, ekkor Rasovszky a második, Betlehem a kilencedik helyen állt. A táv feléhez érkezve továbbra is Wellbrock, Rasovszky volt a sorrend, de Betlehem sem maradt el sokkal tőlük. A negyedik kör után, miután a német kijött frissíteni, Rasovszky került az élre, de az utolsó kört csak másodikként - frissítés nélkül - kezdte meg, mert riválisa visszaelőzte, Betlehemnek ekkor már több mint egy perc volt a hátránya.

A hosszú hajrában a német csaknem 5 másodperces előnyre tett, és még fokozni is tudta a tempót, győzelme végül nem forgott veszélyben. Rasovszkynak így az ezüstéremért kellett harcolnia a másik némettel, Oliver Klemettel, aki ugyan gyorsabb tempóban érkezett, de magyar a testével taktikusan kiszorította riválisát, így hamarabb érte el a célt.

Eredmények:

nyílt vízi úszás, férfi 10 km, világbajnok:

Florian Wellbrock (Németország) 1:50:40.3 óra

2. RASOVSZKY KRISTÓF 1:50:59.0

3. Oliver Klemet (Németország) 1:51:00.8

...16. BETLEHEM DÁVID 1:53:30.9

Rasovszky Kristóf: kemény voltam

A végén a testét is használnia kellett Rasovszky Kristófnak, de a magyar versenyző keményen beleállt a harcba, és ennek is köszönhetően lett ezüstérmes a nyílt vízi úszók 10 kilométeres vasárnapi versenyében a fukuokai olimpiai kvalifikációs világbajnokságon.

Úgy alakult, ahogyan elterveztem, végig tudtam menni az elejében, nem is akartam kiadni a kezemből ezt a pozíciót. A végén próbáltam minél több embert leszakítani, aztán a hajrában beletettem mindent. Azt mondták, legyek kemény, amennyire tudok, én pedig olyan kemény voltam, amennyire megengedik a kizárás nélküli határok"

- nyilatkozta az MTI-nek Rasovszky, akinek edzőjével, Szokolai Lászlóval éppen ezekben a pillanatokban "beszélgetett el" egy hivatalos személy, és figyelmeztette őt az utolsó métereken történtekért.

Nem voltam extrém durva, egyszerűen 35 kilóval nehezebb vagyok nála, ezt használtam ki, és úsztam úgy, hogy kevesebb helye legyen. Rajtam kívül ezt eddig mindenki megcsinálta minden egyes világbajnokságon, és ahogyan korábban soha senkit, most engem sem zártak ki ezért"

- fogalmazott a veszprémiek kiválósága, aki hivatalosan is megváltotta a jegyét a párizsi olimpiára, noha ez nem volt létkérdés, hiszen az 1500 méter gyorson úszott idejével már nyílt vízre is nevezhető a párizsi játékokra.

Bár Betlehem Dávid sokáig tartotta a lépést az élmezőnnyel, hirtelen visszacsúszott, így érthetően csalódottan nyilatkozott.

Nem keresek kifogásokat, nem volt ez egy jó verseny számomra. Próbálok a további számokra koncentrálni, és azokon jól teljesíteni. Nem tudtam magamból kihozni azt, amiért jó páran dolgoztunk, bánt az egész"

- mondta az első világbajnokságán szereplő 19 éves úszó, aki Rasovszkyhoz hasonlóan még a medencés versenyekben is érdekelt lesz.

Szokolai László, a két versenyző edzője Rasovszkyval kapcsolatban kijelentette: minden a tervek szerint alakul.

Olyan iramot szerettünk volna diktálni már az elején, hogy ez a tömeg ne tudjon együtt maradni, szakadjon el a legjobb tíz, ez pedig meg is történt. A végén Florian Wellbrock elment, őt nem lehetett megfogni, így aztán Kristóf egy nagyot harcolt a végén Oliver Klemettel, akit a testét használva, egy irányúszással ki tudott zárni"

- mondta.

Betlehem Dávidról szólva hozzátette, nem tudja pontosan, mi történt, több mint a táv feléig ő is úgy teljesített, ahogyan azt előzetesen várták.

Gellért Gábor szövetségi kapitány Betlehem eredményét leszámítva nagyjából előre megjósolta a verseny kimenetelét.

Rasó végig higgadt maradt, nagyon rutinos versenyző, aki hét éve ott van a világ élmezőnyében. Az utolsó két körben sikerült leszakítaniuk a riválisokat, nagyon taktikus versenyzés volt, nagyon várjuk a váltót, és reméljük, nem ez volt az első és utolsó érmünk"

- nyilatkozta.

Rasovszky Kristóf, a veszprémiek kiválósága - aki 2019-ben Kvangdzsuban 5 kilométeren diadalmaskodott, amivel a szakág első magyar világbajnoka lett - az olimpiai táv történetének első magyar dobogós vb-helyezését szerezte meg. Egyúttal övé lett most a magyar küldöttség első érme Fukuokában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.