2021. november 11., 16:01

Peking 2022: Lehet, hogy távol marad az egyik legnagyobb küldöttség?

Anthony Blinken külügyminiszter szerint az Egyesült Államok még nem döntött arról, hogy az ország sportolói indulnak-e a pekingi téli olimpián.

Peking
Fotó: TASR/AP

A vezető amerikai diplomata a The New York Times által szervezett konferencián tudatta, hogy a végleges válasz előtt Washington a szövetségeseivel konzultál a részvételről.                     

Nancy Pelosi,

az Egyesült Államok képviselőházának elnöke májusban a pekingi olimpia diplomáciai bojkottjára szólította fel a nemzetközi közösséget.

Véleménye szerint a világ vezető országainak tartózkodniuk kell a részvételtől a súlyos kínai jogsértések, az ujgur kisebbség erőszakos elnyomása miatt.

Több ország és emberjogi szervezet szintén a bojkottot szorgalmazza, miközben Peking kategorikusan visszautasítja a vádakat.

Az Egyesült Államok olimpiai bizottsága ugyanakkor ellene van a bojkottnak, s

a világ legfejlettebb országait tömörítő G20-csoport vezetői is kiálltak a kínai olimpia mellett október végi római csúcstalálkozójukon.

A 2022-es téli játékokat február 4. és 20. között rendezik Pekingben.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.