2024. március 31., 12:50

Párizs polgármestere: az orosz és fehérorosz sportolókat nem látják szívesen az olimpián

Anne Hidalgo, Párizs polgármestere közölte az orosz és fehérorosz sportolókkal, hogy nem látja őket szívesen az idei nyári olimpiai játékoknak otthont adó városában. Ezt az ukrán fővárosban, Kijevben tett csütörtöki látogatása során közölte.

Vajon az amerikaiakat is kitiltaná?
Anne Hidalgo
Fotó: X - TWITTER képernyőfotó
El akarom mondani az orosz és fehérorosz sportolóknak, hogy nem látjuk őket szívesen Párizsban"

- mondta a szocialista Hidalgo, amikor meglátogatta azt az edzőközpontot, ahol az ukrán sportolók az olimpiára készülnek.

Ő már eldöntötte
Anne Hidalgo Kijevben
Fotó:  Profimedia.cz

Nekik viszont elmondta, hogy a francia főváros már nagyon várja őket.

Párizs hősként fogadja önöket, Párizsban otthon lesznek. Az olimpia a békéről szól, és ez is egy egyetemes üzenet, amit hoztam"

- mondta Hidalgo.

A Le Monde című napilap szerint a polgármester nyilatkozata "némileg ellentmond" a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és a francia hatóságok álláspontjának. A NOB döntése értelmében ugyanis az oroszok és a fehéroroszok részt vehetnek az olimpián, igaz, csak egyéni és semleges sportolóként, nemzeti szimbólumok használata nélkül.

A sportminősítési kritériumokon kívül más feltételeknek is meg kell felelniük: nem lehetnek kapcsolatban a hadsereggel, és nem támogathatják az orosz oldalt az ukrajnai háborúban. Az orosz és a fehérorosz csapat egyáltalán nem indulhat Párizsban.

Az oroszok és a fehéroroszok érmei nem számítanak bele a nemzetek rangsorába. Aranyérem esetén a győztesek kihirdetésekor egy AIN ("semleges egyéni sportolók") feliratú zászlót fognak kitűzni, és himnuszként egy kifejezetten erre az alkalomra komponált, szavak nélküli dallamot fognak játszani - írja a Le Monde.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.