2024. június 15., 15:40

Párizs 2024: Huszonöt orosz és fehérorosz sportoló kapott indulási jogot

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szombati döntése értelmében 14 orosz és 11 fehérorosz atléta biztosan indulhat semleges színekben a párizsi olimpián.

Párizs 2024 nyári olimpia
Illusztrációs felvétel
Fotó: TASR/AP

A NOB illetékes testülete első körben öt sportág - kerékpározás, torna, tekvondó, súlyemelés, birkózás - semleges státuszú indulóiról döntött, és valószínűleg napokon belül sor kerül a többi sportágra is.

Szombaton indulási jogot kapott többek között a férfi gumiasztal olimpiai címvédője, a fehérorosz Ivan Litvinovics, de például tekvondóban egyetlen orosz és fehérorosz sportoló sem szerepelhet a francia fővárosban.

Ukrajna katonai inváziója miatt Oroszország és Fehéroroszország a csapatsportágakban nem vehet részt az ötkarikás játékokon, és a két ország versenyzői az egyéni sportágakban is csak semlegesként indulhatnak.

Minden kvalifikált sportolónak át kell esnie a NOB által kijelölt háromtagú testület átvilágítási folyamatán.

A kritériumok közé tartozik, hogy nem támogatta nyíltan az ukrajnai háborút, és nincs kapcsolata semmilyen katonai vagy biztonsági szervezettel.

A NOB azt közölte, hogy várhatóan 36 orosz és 22 fehérorosz sportoló vehet részt semlegesként Párizsban.

A maximális szám 54, illetve 28 lenne, de ezt valószínűleg nem fogják elérni.

A NOB döntései ellen a két ország a nemzetközi Sportdöntőbíróságon fellebbezhet.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.