2023. június 23., 19:22

Párizs 2024: Az Európa Tanács az orosz és fehérorosz sportolók kitiltását kéri

Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése (PACE) felszólította a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot (NOB) és minden sportszervezetet, hogy korábbi álláspontjukat fenntartva, tiltsák meg az orosz és fehérorosz sportolók részvételét a 2024-es párizsi olimpiai és paralimpiai játékokon, és minden más jelentős sporteseményen, amíg az ukrajnai háború folytatódik.

Drága jegyek
Fotó: Wikipédia

A strasbourgi székhelyű, 46 tagot számláló Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése nyári ülésszakának utolsó munkanapján elfogadott állásfoglalásban a parlamenti képviselők emlékeztettek: a NOB jelenleg annak lehetőségét mérlegeli, hogy az orosz és a fehérorosz útlevéllel rendelkező sportolók, állampolgárságuk megjelölése nélkül, "semleges sportolóként" versenyezzenek a párizsi olimpián.

A PACE véleménye szerint

jelen körülmények között az érintett sportolók olimpiai részvétele elképzelhetetlen, azt ugyanis Moszkva minden bizonnyal propagandaeszközként használná, továbbá ténylegesen megakadályozná más sportolók, elsősorban az ukrán sportolók részvételét a játékokon.

A NOB azon törekvése, hogy olyan kritériumrendszert határozzon meg, amely lehetővé teszi az orosz és fehérorosz sportolók számára, hogy semleges, illetve egyéni versenyzőként vegyenek részt a sporteseményen, nem tudja biztosítani a szükséges garanciákat a többi sportoló számára, és nem ad megfelelő választ az Olimpiai Chartában rögzített emberi méltóság és béke értékeinek megfelelő szavatolására

- fogalmaztak.

A közgyűlés szerint a semlegességre, a sport függetlenségére és a diszkrimináció tilalmára hivatkozva az érintett sportolók részvételének engedélyezése melletti érvek "nem bírnak kellő súllyal az elkövetett atrocitások elítélésének és elutasításának, valamint a nemzetközi közösség teljes és megingathatatlan támogatásának bizonyítása mellett", miközben a támadások folytatódnak Ukrajna ellen.

A PACE felhívta a figyelmet arra, hogy az orosz és fehérorosz élsportolók állami fizetést kapnak, és gyakran katonai sportcsapatok tagjai voltak.

Lehetetlennek tűnik tehát, hogy bizonyítani tudják semlegességüket és távolságtartásukat országiak vezetésétől, nemhogy bármiféle háborúellenes nyilatkozatot tegyenek. Azok, akik így tesznek, vagy tennének, veszélyes helyzetbe hoznák magukat

- közölték.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.