2021. április 30., 14:03

Oroszország: A himnusz hiányát kompenzálják a győzelmek az olimpián

Az orosz elnök szóvivője szerint az orosz sportolók sikerei ellensúlyozzák majd a nemzeti himnusz hiányát a nyári tokiói olimpián.

orosz sportolók
Fotó: TASR/AP

Dmitrij Peszkov a Kreml álláspontját a TASZSZ-nak adott nyilatkozatában fejtette ki.

Mindannyian szeretnénk hallani gyönyörű himnuszunkat az ötkarikás játékokon, de most az a legfontosabb, hogy sportolóink nyerjenek. A győzelmük mindent kompenzál 

- fogalmazott a Kreml szóvivője.

Peszkov hozzáfűzte, hogy

Moszkva csalódottan fogadta az országgal szembeni doppingszankciók részeként elrendelt himnuszhasználati tilalmat, de nem kívánta kommentálni a büntetést, csupán annyit mondott:

Ez a Nemzetközi Olimpiai Bizottság döntése volt.

A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) még tavaly decemberben határozott arról, hogy

az orosz sportolók két évig nem indulhatnak világversenyeken - így az idei tokiói nyári és a 2022-es pekingi téli olimpián sem - országuk zászlaja alatt, és himnuszukat sem játszhatják le a győztesek tiszteletére.

Emellett ruházatukon nem viselhetik az Oroszország (RUS) feliratot, válogatottjaik az Orosz Olimpiai Bizottság (ROC) csapataként szerepelhetnek a nagy viadalokon.
A szankciók hátterében az áll, hogy

a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) korábbi vizsgálata állami szintű orosz doppingolást állapított meg, illetve a moszkvai doppingellenőrző laboratórium működésében súlyos visszaéléseket tapasztalt.

Ezért a WADA 2019 decemberében az orosz sportolók négyéves eltiltásáról döntött, ezt csökkentette a felére a CAS a múlt év végén.
Az orosz himnusz helyett az olimpiai eredményhirdetéskor Pjotr Csajkovszkij 1. számú zongoraversenyének egyik részlete hangozhat fel.

A NOB - az orosz sportvezetés javaslatát elfogadva - a múlt héten járult hozzá, hogy a világhírű zenemű helyettesítheti az orosz himnuszt orosz arany esetén.
 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.