2021. január 26., 15:27

Olimpia 2021: Kis híján zászló és himnusz nélkül maradtak az olaszok

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) figyelmeztette Olaszországot, hogy sportolói nem indulhatnak hazájuk zászlója alatt, valamint a himnuszukat sem játsszák le a tokiói játékokon, amennyiben szerdáig nem rendezi vitáját a kormány az olimpiai bizottsággal (CONI).

Fotó: pixabay.com

Az ötkarikás ügyekben járatos insidethegames.biz oldal beszámolója szerin Giovanni Malago, a CONI elnöke felszólalt az olasz szenátus előtt, és arra kérte Giuseppe Conte miniszterelnököt, hozzon sürgősségi rendeletet annak érdekében, hogy a NOB ne büntesse Olaszországot.

A minisztertanács keddi ülésén végül jóváhagyták a CONI számára nagyobb autonómiát biztosító intézkedést, amit megerősített Vincenzo Spadafora sportminiszter is. A rendeletet az olasz parlamentnek még jóvá kell majd hagynia.

Malago a döntést követően annak tartalmáról telefonon adott tájékoztatást Thomas Bach NOB-elnöknek, és a történtek kapcsán mindketten kifejezték elégedettségüket.

A NOB azért helyezte kilátásba a szankciókat, mert az olasz parlament jóváhagyta a sporttörvény tervezetét, amely szerint egy kormány által ellenőrzött szervezet jön létre "Sport e Salute" néven, és ennek feladatai közé tartozik a jövőben az állami támogatások szétosztása. Korábban ezt a szerepet a CONI töltötte be. A NOB már többször aggodalmának adott hangot, mert szerinte a kormány ezzel a lépéssel beavatkozik a CONI életébe, és így megsérti az olimpiai chartát.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.