2024. augusztus 17., 15:47

Nem lesznek világbajnokok a gyanús olimpiai bajnokok

Jövőre Belgrádban rendezik a női ökölvívó-világbajnokságot - a Nemzetközi Bokszszövetség (IBA) így határozott. Arról is döntöttek, hogy a két biológiailag férfi bokszoló, az algériai Imane Helif és a tajvani Lin Ju-Ting, Párizs gyanúba keveredett olimpiai bajnokai ezen a világbajnokságon nem vehetnek részt. Az algériai a nők 66 kilogrammos mezőnyében, a tajvani pedig az 57 kilogrammos nők között szerzett aranyérmet. A szakág világszövetsége szerint tehát jogtalanul!

Hámori Luca és Iman Helif bokszmeccse a párizsi olimpián 2024-ben
Fotó: MTI

Mi ilyenkor a teendő? Az olimpiát emiatt ugyebár nem lehet újra rendezni, az se jelent megoldást, hogy a döntőben vereséget szenvedett két ezüstérmest hirdessék ki utólag aranyérmesnek, és a győztesektől kobozzák el, mivel Helif és Lin Ju-Ting már az előző fordulókban is jogtalan, férfias előny birtokában bokszolt nők között a ringben. Őket is kárpótolni illene! Úgy, ahogy ezt tervezik az olasz Angela Carinivel, akit az algériai bunyós 46 másodperc alatt szinte kivégzett, és most megkaphatja az olimpiai bajnokoknak járó jutalmat az IBA-tól. Ugyanezt tervezik azzal az üzbég bokszolónővel is, akit a tajvani vert péppé.

Vajon mi lesz a sorsa a magyar Hámori Lucának, aki a negyeddöntőben szenvedett pontozásos vereséget az algériai „bombázótól”?

Nagy nemzetközi felháborodást váltott ki, hogy a női bokszolók között versenyezhetett a két gyanús ökölvívó a párizsi olimpián, hiszen korábban megbuktak a nemi teszteken. A Nemzetközi Olimpiai Bizottságot viszont egyáltalán nem érdekelte, hogy Y kromoszómájuk is van, valamint magas a tesztoszteronszintjük is.

Viszont erre hivatkozva a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (IBA) nem engedte őket indulni már a legutóbbi világbajnokságon se, és nem fogja engedni versenyezni őket a következő női bokszvilágbajnokságon se!

Az olimpiai tornát azonban a NOB szervezte! Vagyis a két sportintézmény különböző módon értelmezi az indulási szabályokat a női sportolók között.

Az ember azt hitte volna, hogy az olimpiai eszme mindent felülír, és igazságos feltételeket teremt a sportolók között, vagyis nem teszi lehetővé férfiak indulását nők között, főleg a küzdősportokban, ahol az erő, izomzat és a testalkat dominál. A nők biztonsága érdekében semmi keresnivalójuk sincs a ringben olyanoknak, akiknek a tesztje nemi eltéréseket mutat. A NOB viszont másképp gondolja…

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.