2020. szeptember 29., 17:38

Nem lehet olimpiai kvótákat szerezni a kontinensviadalokon

Nem lehet majd olimpiai kvótákat szerezni a decemberre halasztott férfi és női torna Európa-bajnokságokon, melyeket egyformán Bakuban rendeznek meg a tervek szerint.

Tornasport kvóta
Az EB-én nem lesz lehetőség olimpiai kvóta szerzésére
Fotó: Archívum

A kontinentális szövetség (UEG) döntéséről a Magyar Torna Szövetség (MATSZ) számolt be kedden, hozzátéve, hogy szervezési kérdések miatt az UEG október 5-re halasztotta a végleges döntést arról, hogy egyáltalán sor kerül-e a kontinensviadalokra.

Az európai szövetség a hivatalos tájékoztatásában azt írta, a járványhelyzet miatt nem rendezhet olimpiai kvalifikációt az Eb-ken, a mostani szituációban ugyanis nem tartja megfelelőnek a feltételeket, és nem akarja a nemzeti szövetségeket arra kényszeríteni, hogy csak azért utazzanak el egy eseményre, mert azon ötkarikás kvótát lehet szerezni.
Természetesen megértjük és elfogadjuk, hogy jelen körülmények között nem biztos, hogy mindenki el tud jutni az Európa-bajnokságokra, így érthető, hogy azt nem lehet olimpiai kvalifikációs viadaloknak kinevezni"

- idézte a MATSZ közleménye Altorjai Sándor főtitkárt. Hozzátette, az még kérdéses, hogy az Eb-ket helyettesítik-e majd valamilyen más, kvótaszerző versennyel, vagy pedig a kvalifikációs szabályokban leírtak alapján adják ki az ötkarikás indulási jogokat. Jelezte, a végső döntést a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) hozza majd meg.

Az Eb-k közül Baku eredetileg csak a férfiak viadalát rendezte volna májusban, de júniusban bejelentették, hogy a női Eb-nek is az azeri főváros lesz a házigazdája. A férfiak kontinentális versenyére a jelenlegi tervek szerint december 9. és 13., a nőkére pedig 17. és 20. között kerül sor. Utóbbi eseménynek április végén, május elején Párizs adott volna otthont, a franciák azonban jelezték, hogy más időpontban nem tudják vállalni a verseny lebonyolítását.

A november végére halasztott kijevi ritmikus gimnasztika Eb-vel kapcsolatban az UEG azt a döntést hozta, hogy az rendezvényre sor kerül, de azon sem osztanak tokiói kvótákat.

Az Orosz Ritmikus Gimnasztika Szövetség elnöke, Irina Viner-Uszmanova bejelentette, hogy válogatottjuk nem vesz részt az ukrán fővárosban sorra kerülő versenyen. A döntést azzal indokolta, hogy már a maximális létszámban kvalifikálták magukat a jövő nyárra halasztott tokiói olimpiára, illetve hozzátette, nem kockáztatják a sportolók, az edzők és a vezetők egészségét.
Úgy gondolom, az Európa-bajnokságot hamarosan úgyis lemondják. Ma úgy döntöttek, hogy nem lesz kvalifikációs verseny, és nézők nélkül kerül megrendezésre. Holnap akár az egészet törölhetik, mert a járványveszély minden országban megnőtt"

- nyilatkozta. Hozzátette, "öngyilkos lépés lenne", ha ilyen helyzetben több átszállással Kijevbe utaznának, majd ott egy fedett sportcsarnokban tartózkodnának.

Az oroszok több mint húsz éve egyeduralkodók a sportág Európa-bajnokságán: egyéni összetettben 1998, csapatban 2000, az együttes kéziszercsapatok versenyében pedig egy kivétellel 1993 óta minden aranyérmet megnyertek, 1978 óta összesen 178 érmet - közte 111 aranyat - gyűjtöttek.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.