2023. január 6., 18:23

Mi várható a sportban 2023-ban?

Magyar és nemzetközi szempontból is az augusztusi atlétikai világbajnokság lesz 2023 egyik – ha nem a legjelentősebb – sporteseménye. Mi veheti fel vele a versenyt? A férfi kosárlabda-vb, a vizes világbajnokság? Olimpiát, nagyobb focitornát nem rendeznek idén, de lesz azért miből válogatni. Budapesten játsszák majd az Európa-liga döntőjét is.

Nemzeti Atlétikai Központ
A Nemzeti Atlétikai Központ impozáns épülete
Fotó: Facebook
A 40 ezer – más források szerint 36 ezer – férőhelyes budapesti Nemzeti Atlétikai Központ ad otthont a tizenkilencedik atlétikai világbajnokságnak. Az augusztus 19-e és 27-e között sorra kerülő eseményre december közepe óta kaphatók a jegyek.

A délelőtti versenyekre egységesen 3000 forintba kerülnek a belépők, hétköznap az esti programokra 6900-tól 18 900 forintig, a hétvégére pedig 8900-tól 22 900 forintig lehet jegyet venni.

Kaphatók persze bérletek is több változatban, a hat utcai versenyt pedig értelemszerűen ingyen lehet megtekinteni. A hírek szerint eddig több jegy kelt el, mint amennyiben a nemzetközi szövetség reménykedett. A World Athletics továbbra is igyekszik úgy „eladni” az atlétikát, mint a világ második legnépszerűbb sportját, más kérdés, hogy ebből mi igaz.

Május 31-én a Puskás Arénában játsz-szák majd az Európa-liga döntőjét, ahova akár a Ferencváros is eljuthat, ha kiüti az útjába kerülő ellenfeleket. Május 12-e és június 4-e között 16 csapat részvételével Magyarországon rendezik meg a 2023-as U17-es labdarúgó-Európa-bajnokságot.

A Formula–1-es magyar nagydíjra július 23-án kerül sor, míg a debreceni U19-es férfi kosárlabda-vb-re június 24-e és július 2-a között. Októberben (24–29.) pedig karate-világbajnokságot rendeznek a Papp László Budapest Sportarénában.

Ennél jóval nagyobb érdeklődésre számíthat az augusztus 25-e és szeptember 10-e közötti férfi kosárlabda-vb. A torna a Fülöp-szigeteken, Japánban és Indonéziában zajlik, 32 válogatott részvételével. Az uniós rögbi kevésbé ismert tájainkon, de világszerte népszerű, és a franciaországi vébén (szeptember 8-a és október 28-a között) valószínűleg megtelnek a hatalmas stadionok.

Vajon mekkora érdeklődés kíséri majd a krakkói Európa Játékokat június 21-e és július 2-a között? A harmadik alkalommal megrendezésre kerülő sportesemény eddig sem volt előtérben főleg azért, mert kelet-európai városok adtak otthont a 2015-ben életre hívott „európai olimpiának”.

A vizes vb idei kiadására júliusban számíthatunk a japán Fukuokában, ennél már csak az bizarrabb, hogy 2024 februárjában következik a dohai kiadás. Júniusban 14-e és 18-a között Hollandiában játsszák le a Nemzetek Ligája négyes döntőjét.

S ha már foci! Júniusban és júliusban Katar várja Ázsia legjobbjait a 2023-as Ázsia-kupán. Nyáron bonyolítják le a női világbajnokságot is Ausztráliában és Új-Zélandon, de rendeznek majd U20-as és U17-es vébét is, az előbbit Indonéziában, az utóbbit Peruban. Kézilabdában szintén a világbajnokságok évében járunk. Januárban a svéd és a lengyel közös rendezésű férfi tornát bonyolítják le, decemberben pedig a dán, norvég és svéd rendezésű nőit. És a tél? Februárban zajlik az alpesisí-vb a franciaországi Courchevelben és Méribelben, míg az északisí-vb a szlovéniai Planicában lesz.

Megjelent a MAGYAR7 idei első számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.