2021. július 20., 11:46

Mi lesz a módi az olimpián?

A sportolók számára az olimpiai részvétel mindig különleges, sok esetben pályafutásuk csúcspontja, a pénteken kezdődő tokiói játékok pedig ezen felül is rendkívüli lesz a koronavírus-járvány miatti illemtan, előírások következtében.

Mit szabad
Olimpiai illemtan
Fotó: TASR

Unalomig ismert alapszabály, hogy a maszk viselése és a távolságtartás kötelező, ettől csak bemelegítésnél és verseny közben tekinthetnek el az indulók.

Azoknál a sportágaknál, amelyekben a sporteszközöket többen használják, azokat minden váltásnál fertőtleníteni kell. Ilyen a tornászoknál a gyűrű vagy a korlát, ritmikus gimnasztikában a labda és a szalag, de akár asztaliteniszben az asztal is. A kínai pingpongosok már ki is fejezték nemtetszésüket a covidos előírások miatt, miszerint nem szabad a labdára ráfújni és a játékosok nem húzhatják le a kezüket az asztalon, pedig ezek bevett mozdulatok, rituálék.

Elsősorban a csapatsportágaknál lehet érdekes, hogy mindenkinek külön kulacsot és törülközőt kell használnia.

A sportolók a nézőtérről szurkolhatnak társaiknak - az olimpia egyébként gyakorlatilag zárt kapus lesz -, de ezt leginkább tapssal tehetik meg, az éneklés, kiabálás, fütyülés tilos.

A díjátadón a sportolók - természetesen maszkban - saját maguk akasztják majd a nyakukba az előzőleg gondosan fertőtlenített érmet, amelyet tálcán nyújtanak át nekik. Szigorúan a saját fokukon kell maradniuk a dobogón, és el kell tekinteniük a kézfogástól, egymás megölelésétől.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.