2021. augusztus 24., 20:24

Mert a sportban nincs lehetetlen

Néhány nap után Tokió ismét a sportvilág központjává vált: kedden a japán fővárosban elkezdődtek a paralimpiai játékok. A teljesítmény csúcsra járatása, öröm és csalódás, egy azonban biztos, aki versenybe száll, az már óriási harcot nyert, ugyanis a sérüléséből, hátrányából felülkerekedve bizonyította a küzdeni akarását.

paralimpia
Fotó: MTI

A paralimpikonok megérdemlik a megkülönböztetett figyelmet, mert máskor a fogyatékkal vagy sérüléssel élők sportrendezvényeinek az eredményét még a sporthírekben is csak rejtve találjuk meg. Márpedig a sport a szórakoztató kikapcsolódás mellett az önnön határaink legyőzéséről szól már az ókori játékok óta, ezek a sportemberek pedig a saját korlátjaikat is jócskán kitolják.

Azt is látnunk kell, mára a paralimpiai játékok is óriási jelentőségű eseménnyé váltak, hiszen, ha csak a magyar sportolókra gondolunk, tíz sportágban és 81 versenyszámban szerepelnek a tokiói paralimpián.

Lesz olyan nap, amikor akár 12 számban is lehet magyar döntős. Ma már a műszaki lehetőségek és a közvetítések is lehetővé teszik, hogy a versenyeket is kövessük.

A sporteseménnyel kiemelten foglalkozik a magyar M4 Sport. Bár nem kapnak annyi képet, mint az olimpiáról, azért valami módon minden magyar sportolót meg fognak mutatni. Az interneten is követhetők lesznek a magyar érdekeltségű események, emellett jelentkeznek majd az Ez történt a paralimpián című műsorral is. Lesz olyan is, hogy a Sporthíradót szakítják meg egy-egy aktuális esemény miatt.

Azt azonban nem szabad elfelejtenünk, hogy az olimpiához hasonlóan a paralimpiát is kihívásokkal teli helyzetben rendezik. A szervezők felszólították a világversenyre érkezőket, hogy kerüljék a csoportos étkezést és ivást, miközben kilátásba helyezték, hogy folytatják az alapos és módszeres teszteléseket a sportolók és a kísérők körében.

A fertőzöttek száma Japánban növekszik, tehát a szervezői képességükről ismert japánok az óvatosság jegyé-ben mindent megtesznek a sportolók biztonsága érdekében. A szeptember 5-ig tartó paralimpiai versenyek – akárcsak korábban a nyári olimpia – nézők nélkül zajlanak. Erről a múlt hétfőn döntöttek, igaz, ennek ellenére nem lesz teljesen zárt kapus az esemény, mert egy nevelési program részeként a helyi diákok kivételt képeznek. A tanulók jelenlétéről az iskolák vezetése egyeztet majd a szülőkkel. A hétfői bejelentés nem nevezhető váratlannak, Tokióban ugyanis augusztus 31-ig vészhelyzet van érvényben.

A nézők így ismét csak a tévé előtt szurkolhatnak a sportolóknak, akik ezúttal is emlékeztetnek bennünket a kissé elhomályosult olimpiai eszmére a részvétel fontosságáról, amely már maga a kiválóság bizonyítéka.

Megjelent a Magyar7 2021/34. számában.        

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.