2024. szeptember 21., 14:20

Már alig kapunk sportot ingyen a tévében

Nagy átalakuláson ment át a szlovák média világa is, és egyre inkább úgy tűnik, a lineáris tévénézés háttérbe szorult. A megváltozott mindennapok mellett mindenki saját maga szeretné megválasztani, mikor is ül le egy kicsit kikapcsolódni. A sportközvetítések ugyan kivételt jelentenek, de az élőben követett események is egyre inkább átkerülnek az online térbe.

 

sportközvetítés - focipálya - illusztráció
Fotó: unsplash

A változásban természetesen nincs semmi meglepő, hiszen az életünk számos területén kellett megszoknunk, hogy immár a világhálón kell elintéznünk, megkeresnünk, megvásárolnunk, megnéznünk, elolvasnunk… A hazai televíziós piacon viszonylag későn érkeztek a változások, de annál erőteljesebben.

Elsőként a nagy szlovák médiavállalatok saját tartalmaikat kezdték elérhetővé tenni online, majd megjelentek a filmek is. A kezdeti ingyenes tartalomfogyasztást fokozatos felváltotta a havidíjas, ami azzal is magyarázható, hogy ezek a platformok a streamingszolgáltatók erősödésének köszönhetően szintén népszerűbbek lettek.

A fogyasztói szokások megváltoztak, amit láthatunk a magyar és szlovák tévécsatornák műsorain egyaránt. A lineáris tévézés, vagyis amikor az adásba kerülés idejében nézzük a műsort, leginkább az élő show-műsorok esetén maradt meg, de akkor is töredékét hozza azoknak a nézőszámoknak, mint akár 10 évvel ezelőtt. Egyszerűen azért, mert kevesebben ülnek le egy X-Faktor vagy Sztárban sztár adása elé, hiába az óriási marketing és a tökéletesre finomított dramaturgia. Ennek ellenére a csatornák arról akarnak meggyőzni bennünket, hogy az online tér nézőivel együtt így is hasonló számokat tudnak hozni, mint a tévénézés hőskorában.

A sportközvetítések ebben a médiatérben különleges pozíciót töltenek be, mert ezek esetében még mindig hatalmas plusz érték, ha élőben nézzük. Sőt, a csúsztatott megtekintés nem jelent meg olyan szinten, mint azt várhatnánk. Éppen ezért azt is gondolhatnánk, a tévétársaságok számára remek lehetőséget jelentenek a sportközvetítések arra, hogy a készülékek elé ültessék az embereket, méghozzá azonos időben. Ez utóbbi azért is nagyon fontos, mert akkor a reklámidő magasabb áron értékesíthető.

Ennek ellenére azt tapasztaljuk, hogy nem a legnagyobb csatornákon követhetjük a sportközvetítéseket, hanem a médiavállalatok külön adókat hoztak létre ebből a célból, vagy éppen a saját streaming platformjukon próbálják fizetős tartalomként értékesíteni a közvetítéseket. Jó példa erre a szlovák labdarúgó élvonal, amelyet ugyan a Markízát is birtokló csoport szerzett meg három évvel ezelőtt, de a mérkőzések a portfólióban lévő bőséges választék közül a Nova Sport és a Dajto adókon érhetők el, az összes találkozó pedig a Voyo streaming platformon. Ennek előfizetési díja is emelkedett, ha minden meccset látni akarunk, de semmi meglepő nincs ezen, mert a nemzetközi szereplők, a Netflix, Disney és a többiek is emelik az árakat. A Netflix hosszú idő után emelt, a konkurencia nagyobb része csomagokat változtatott, mert úgy jobban kommunikálható a drágulás.

 

Labdarúgás minden mennyiségben

A sporthoz visszatérve, tehát a labdarúgás már évek óta leginkább fizetősen érhető el, hiszen egyedül a Dajto nézhető Szlovákiában ingyenesen akár online is. A nyári labdarúgó-Eb közvetítéseit is ugyanez a csoport birtokolta, s bár a kontinensviadal közvetítései megjelentek a Markízán is, de korlátozott mennyiségben, és a nyári szezonról lévén szó, eleve alacsonyabb a nézettség, így vállalható volt egy-egy focimeccs.

A másik szlovákiai top sportbajnokság, a jégkorong, a konkurens JOJ sportcsatornáján a JOJplay-en követhető, tehát a modell ugyanaz, de ennek a sportágnak a világbajnoksága is az adott csoport adóin nézhető tavasszal.

A legnagyobb érdeklődésre számot tartó sportközvetítések persze a labdarúgó Bajnokok Ligájához kötődik, amely idén teljesen átalakult. Ezt továbbra is a Nova Sport csatornáin lehet követni, és fontos kiemelni, hogy már hat ilyen adó érhető el, és az utolsó kettő éppen a Bajnokok Ligájára fókuszál.

A sportcsatornák egyébként folyamatosan átalakulnak, szűnnek meg és jönnek létre; gondoljunk csak az Orange Sportra, amely éppen a Bajnokok Ligájával akart nagyot ugrani, de nem sikerült neki. A közvetítési jogok vándorlásával is állandó átalakulásban van a piac. A legstabilabb szereplő az UPC által létrehozott Sport 1 és Sport 2, de ők sem tudnak versenyezni a legerősebbekkel, a korábbi Digisporttal és most a Nova Sporttal.

Az állandó mozgás a piacon persze azt is jelenti, hogy a sportkedvelő néző még, ha akar és tud is fizetni a sporttartalomért, akkor is nehéz helyzetben van, hogy minden kedvencét láthassa. A szolgáltatók ugyanis nem mindig tudnak megegyezni a csatornákkal; a Nova csoport például jelentős összegeket kér minden adójáért.

Ez aztán azt hozza magával, hogy ezen a téren is növekednek az árak, miközben a tartalom egyre több helyen érhető el. A legnagyobb szolgáltató, a Telekom például a napokban mutatta be új sportcsomagját, amely a Šport Extrát váltja. A Šport Premiumban már elérhető a Nova Sport 5 és Nova Sport 6 is, de az ár is emelkedik, havi 9 euró helyett már 12 euróra.

A sportcsatornák mennyiségét pedig jól mutatja, hogy ebben a csomagban a következő adókat kínálják: Canal+ Action HD, Canal+ Sport HD, Canal + Sport 4 HD, Canal + Sport 5 HD, Canal + Sport 6 HD, Canal + Sport 7 HD, Canal + Sport 8 HD, Nova Sport 1 HD, Nova Sport 2 HD, Nova Sport 3 HD, Nova Sport 4 HD, Nova Sport 5 HD, Nova Sport 6 HD, Arena Sport 1 HD, Arena Sport 2 HD, Premier Sport 1 HD, Premier Sport 2 HD, Premier Sport 3 HD, Eurosport 1 HD, Eurosport 2 HD, Sport1 HD, Sport2 HD, Golf Channel HD, Auto Motor Sport HD, :Šport HD, :Šport HD Live és JOJ Šport HD.

Ez is jól mutatja, a piac teljesen szétaprózódott, a legerősebb szereplő ugyanakkor a legvonzóbb tartalmak jelentős részét birtokolja, s ezért a piaci folyamatok leginkább tőle függnek. A kérdés persze az, hogy miként tud majd ebben a helyzetben az átalakuló köztévé szerephez jutni a sportadójával, amelyet idén az olimpia még csak-csak kiemelt, de egyébként nem tud igazán meghatározó szereplő lenni. A magyar M4Sporttal szemben nem a nemzeti válogatottra és a hazai sportolókra koncentrált.

Az viszont tisztán látható, hogy a szlovák piacon a közeljövőben tovább drágulnak a sportközvetítések.

 

Az írás megjelent a Magyar7 2024/37. számában.

 

 

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.