2021. augusztus 3., 10:41

Magyar kajakkirály Tokióban

A sportrajongók biztos emlékeznek az atlantai olimpia 200 méteres férfi mellúszásának befutójára, amikor Rózsa Norbert Güttler Károlyt megelőzve lett bajnok. Aki ma hajnalban korán kelt, negyedszázad után újra két magyar sportolót láthatott a dobogón. Kopasz Bálint és Varga Ádám sporttörténelmet írtak, élve a lehetőséggel, hogy a tokiói olimpia kajak-kenu versenyein egy nemzet két indulót is nevezhetett. 

Kopasz Bálint
Kopasz Bálint
Fotó: MTI / Kovács Tamás

Aki a kedd hajnaltól éremesőt várt, nem kellett csalódnia, hiszen a női kajakpáros bronzérme is szépen csillog.

Tegyük hozzá, Kozák Danutáék szerezték a magyar olimpiai küldöttség első érmét a hölgyek versenyszámaiban. Azért erre sem sokan számítottak az ötkarikás játékok előtt, hiszen Rióban még a hölgyek vitték a prímet.

Ízlelgessük, miért igazán a sporttörténelem lapjaira kívánkozó diadal Kopasz Bálint és nem mellesleg Varga Ádám sikere.

A férfi kajakosok 1000 méteres versenyében, a klasszikus számban, legutóbb az 1968-as mexikóvárosi játékokon örülhettünk győzelemnek Hesz Mihály révén, de érmet is 1976-ban szereztek legutóbb a magyar indulók, akkor Csapó Géza második lett. 2021. augusztus 3-tól Kopasz Bálint, a győriek 24 éves versenyzője a kajakkirály.

Kopasz győzelme nem számít meglepetésnek, hiszen a 2019-es világbajnokságon nem talált legyőzőre, és az idei Európa-bajnokságon is igazolta remek formáját, hiszen ott is ő lett a kajakkirály.

Ráadásul még véget sem ért számára az olimpia, abban is joggal bizakodhatunk, hogy kajak kettesben is újabb érem kerülhet a vitrinbe.

S amiről nem illik megfeledkezni, a keddi nap a magyar szurkolóknak Lőrincz Tamás jóvoltából még tartogat aranyesélyt, de Berecz Zsombor ezüstérme már felkerült a dicsőségtablóra. S ha már sporttörténelem, vitorlázásban még soha nem nyert ilyen fényesen csillogó érmet magyar sportoló. Érem is csak a Detre fivérek nyakába került, még Moszkvában 1980-ban.

És a sor szaporítható: kerékpárban a valaha volt legjobb negyedik helyezés, triatlonban pedig egy hetedik hely került a zsákba.

Nemcsak a csillogó érmek bizonyítják, hogy Magyarország a tokiói olimpián is igazolja, továbbra is sportnagyhatalom.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.