2023. július 26., 13:47

Macron: mindennel elkészülünk a rajtig

Egy évvel a párizsi olimpia megnyitóünnepsége előtt Emmanuel Macron francia elnök a felmerült nehézségek ellenére is biztosított mindenkit, a fővárosban minden készen áll majd a világ legnagyobb sporteseményére.

Talán nem marad el
Tony Estanguet, a 2024-es párizsi olimpia szervezőbizottságának elnöke az olimpiai lánggal
Fotó: TASR

A szokásoktól eltérően nem egy stadionban, hanem a Szajna partján sorra kerülő megnyitó előtt 366 nappal is sok - szállással, közlekedéssel és biztonsággal összefüggő - kihívással kell még szembenézniük a szervezőknek. Ennek ellenére Macron elnök szerda reggeli beszédében elhangzott, "biztos, hogy készen leszünk" üzenetével egyértelművé tette álláspontját az ötkarikás játékok megrendezésével kapcsolatban.

A játékok rajta előtt egy évvel Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke is a francia fővárosba látogatott, és jelen lesz az évforduló okán a szervezőbizottság saint-denis-i központjába szervezett ünnepségen.

Kedden a nyolcszoros olimpiai bajnok Usain Bolt közreműködésével bemutatták az olimpiai láng váltófutásának fáklyáját is: a 70 centiméter hosszú, 3,5-10 cm méter átmérőjű, 1,5 kilogramm súlyú eszköz acélból és újrahasznosított anyagokból készült, pezsgőszínű, és Mathieu Lehanneur tervező elmondása szerint "az egyenlőséget, a vizet és a békességet szimbolizálja".

A szervezőbizottság hétfőn fontos megállapodást írt alá a luxuscikkeket gyártó LVMH cégcsoporttal, amely 150 millió euróval segíti a rendezést. Az összegnek köszönhetően a Tony Estanguet vezette szervezet költségvetése nagyjából "egyenesbe jött", és zavartalanul kezdheti meg a szervezés utolsó egy évét.

Nincsenek nagy aggályaim, boldog vagyok azzal, ahogy a dolgok alakulnak. Persze minden nap merülnek fel megoldandó feladatok, de az olimpiát nem idén, hanem jövő nyáron rendezik"

- mondta a francia hírügynökségnek Estanguet.

A játékokhoz kapcsolódó infrastrukturális fejlesztések a megfelelő ütemben haladnak, és a közlekedéssel kapcsolatos kihívásokat is úgy tűnik, sikerül orvosolni. Ugyanakkor némi aggodalomra adnak okot a párizsi metróvonalon az utóbbi időben tapasztalt meghibásodások, de a főváros tömegközlekedési vállalatának elnöke, Jean Castex szerint "jó irányba haladnak a dolgok".

A nagyszabású, várhatóan félmillió nézőt vonzó Szajna-parti megnyitóünnepséggel kapcsolatban a helyi rendvédelmi szervek már korábban aggodalmukat fejezték ki, mondván, még soha nem volt példa arra, hogy hat kilométer hosszan védjenek ekkora tömeget. Éppen ezért a helyi erőknek várhatóan besegít majd a katonaság is, az erről szóló megállapodást várhatóan a következő hetekben hozhatják tető alá.

A párizsi olimpia jövő július 26. és augusztus 11. között lesz, a láng "országjárása) május 8-án rajtol, és tízezer embert érint majd.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.