2020. november 1., 19:01

Koronavírusos sztárok: A sportolók sem kivételek

A sportvilág sem jelent kivételt a koronavírus számára, s hiába a kiváló erőnlét és a folyamatos vizsgálatok, a sportolók legmagasabb ligájában is jócskán akadnak olyanok, akiknek meg kellett küzdeniük a fertőzéssel.

Fotó: TASR/AP

Sokan még lapzártánkkor is éppen kényszerpihenőjüket töltik, mint például a világ egyik legnépszerűbb labdarúgója, Cristiano Ronaldo, aki a Juventust tavasszal tizedelő járványt megúszta, de most ő is olaszországi villájában pihent és készült. A hatalmas közösségi követői bázissal rendelkező labdarúgó azért igyekezett posztjaival mindenkit meggyőzni arról, hogy továbbra is kiváló formában van, s a hajviseletén kívül nem sok változott az életében.

A fertőzést a 35 éves, ötszörös aranylabdás portugál labdarúgónál még Lisszabonban, a válogatott táborában állapították meg, ennek ellenére visszarepült Olaszországba, hogy ott töltse a karantén időszakát.

Az olasz sportminiszter, Vincenzo Spadafora úgy vélte, a Juventus sztárfutballistája megsértette a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozása érdekében hozott biztonsági előírásokat. A portugál erre válaszul a közösségi oldalán úgy fogalmazott: tiszta a lelkiismerete, mivel követte a protokollt, és a jövőben is követni fogja. Amit tett, azt engedéllyel tette.

zlatan
Fotó:  TASR/AP

Egy másik klasszis, a milánói AC-t erősítő Zlatan Ibrahimović már túl van a koronavíruson, vagy ahogy az a médiában sokszor terítékre került, a vírus van túl Zlatanon, aki egész pályafutása során arról volt híres, hogy nem lehetett megállítani a pályán, de a sajtóban tett kijelentéseiben sem. Most a pozitív teszt előtt gólt lőtt, majd miután az Inter elleni városi derbin visszatért, két gólt jegyzett, és a csapata legyőzte a másik milánói csapatot. A 39 éves svéd tehát ismét bizonyította, nemcsak a védők, de még a járvány és a vírus sem tudja megállítani abban, hogy az AC-ből ismét élcsapatot kerekítsen. „Meggyógyultál. Az egészségügyi hatóságokat is figyelmeztetted, a karanténnak vége. Kimehetsz!” – közölte, amikor visszatérhetett a pályára.

A történet érdekessége, hogy a svéd futballista tavasszal maga is gyűjtésre buzdított az olaszországi helyzet miatt, amely csapatának, Milánónak a lakosságát is súlyosan érintette.

„Olaszországtól rengeteget kaptam, és ebben a drámai pillanatban én szeretnék még többet visszaadni az országnak, amelyet szeretek. Ezért úgy döntöttem a velem együtt dolgozókkal, hogy létrehozok egy adománygyűjtést a Humanitas kórházaknak, és kommunikációs kapcsolataimat kihasználva minél szélesebb közönséget biztatok az adakozásra. Komoly segítségnyújtásról van szó, nem csak egy videóról. Számítok a kollégáim, a profi sportolók nagylelkűségére és azokra, akik kisebb vagy nagyobb adományukkal szeretnének hozzájárulni, hogy megszabaduljunk a vírustól. Együtt segíthetünk a kórházaknak, az orvosoknak és a nővéreknek legyőzni a vírust” – mondta Ibrahimović a videóban.

Ami a sztárokat illeti, a Paris Saint-Germain két nagyon jól fizetett csillaga, a francia világbajnok Kylian Mbappé és a brazil Neymar még szeptember elején, egy ibizai nyaralás után lett koronavírusos, míg Novak Djoković a saját tenisztornáján, számos más sporttársával együtt. Volt is belőle botrány, amelyről mi is írtunk, de úgy tűnik, ma már minden rendben van.

A világ leggyorsabb futóját, a már visszavonult Usain Boltot sem szabad kifelejtenünk a sztárok közül, ő is viszonylag könnyedén heverte ki a betegséget.

A magyarok közül Kapás Boglárka világ- és Európa-bajnok úszó még márciusban jelentette be hivatalos Facebook-oldalán, hogy a felkészülés folytatásához kötelezően előírt két tesztje közül a második pozitív lett, vagyis ő is megfertőződött a koronavírussal. Ugyancsak küzdött a vírussal Kozma Dominik úszó, de a magyar jégkorongozók is.

Szeptemberben a magyar rövidpályás gyorskorcsolya vezéralakja, az olimpiai bajnok Liu Shaolin Sándor is pozitív tesztet produkált.

A jelenlegi helyzetben nem várható visszaesés a pozitívan tesztelt sportolók számában sem, hiszen Európában a járvány tovább erősödik, miközben a sportélet nem állt meg, mint tavasszal. Erre nagyon nincs is mód, hiszen az év első felében keletkezett károkat már így is nehéz lesz kezelni, s ugyan a kisebb sportágak esetében természetesen jelentősen korlátozottak a lehetőségek, a látványsportok működtetői nagy erőkkel dolgoznak a sportáguk további létéért és fejlődéséért.

manchester
Ürességtől konganak a lelátók Angliában is.
Fotó:  TASR/AP

Ez a labdarúgás vagy a motorsportok esetén többnyire nézők nélküli eseményeket jelent, de a tévés közvetítések még így is csökkentik a tetemes veszteséget, miközben a sportolóknak is van miért dolgozniuk. A gazdasági kiesés mellett ugyanis a versenyek nélküli időszakok és a hektikus felkészülés a sportolók lelkéből is elvesz egy darabot, amelyet a járvány elmúlásával sem lesz egyszerű visszahozni. A nagy kérdés egyelőre az, hogy mikor térhet vissza legalább alapüzemmódba a sportélet, akárcsak a mindennapjaink egyáltalán.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.