2021. december 3., 14:57

Karácsonyra jön az ingyenes sportcsatorna

Többször írtunk már arról, hogy a szlovák köztévé bő évtizednyi csend után újra sportcsatornát indítana. Most úgy tűnik, hogy a tervből valóság lett, és még idén elindul az RTVS negyedik csatornája, amely jövőre 3600 óra élő közvetítést ígér.

sport
Fotó: RTVS

A rajtpisztoly december 20-án 17 órakor dördül el, s ahogy a köztévé hivatalos közleményéből kiderült, nonstop sportadás vár majd a szlovákiai nézőkre. Az első este például bajnoki jégkorong összecsapás lesz, ha már az indulást nem sikerült a hoki-vb-re, a labdarúgó-Eb-re vagy az olimpiára összehozni. Kiemelt szerepet kap majd a sportos életmód népszerűsítése is.

Ennek az is az oka, hogy bár továbbra is a köztévé az olyan nagy események közvetítési jogainak birtokosa, mint az olimpia, a labdarúgó-vb vagy éppen a Tour de France, de a teljesen megújult sportcsatornák piacán sok értékes „terméket” elveszített vagy lemaradt azok megvásárlásáról. Ilyen a szlovák labdarúgó-bajnokság is, amely hétről hétre műsort jelentett volna, vagy akár a prémium tartalomnak számító labdarúgó Bajnokok Ligája. Igaz, ez utóbbi már évek óta gazdaságilag is nagyon érdekes közvetítésnek számít, így az RTVS helyzete nem olyan egyszerű.

A JOJ és a Markíza, vagyis a két legnagyobb kereskedelmi csatorna erősített a sportpiacon, és jócskán kínálnak értékes tartalmakat. Igaz, a JOJ nem tud versenybe szállni a cseh központú konkurenssel, de éppen olyan közvetítéseket kínál, amelyekre a köztévének szüksége lett volna, legalábbis a műsoridő kitöltése miatt.

A jövő évben ugyan még nem lesz túl nagy probléma, hiszen az olimpia, a foci-vb és a jégkorong-világbajnokság is az RTVS adóján lesz megtekinthető, de ezekkel együtt a második és harmadik számú európai labdarúgó kupasorozat nem tud majd olyan mennyiségű műsoridőt kitölteni tavasszal vagy ősszel, mint amennyire szükség volna. Éppen ezért kíváncsian várjuk, mennyire jelenik majd meg a közszolgálati tévé sportadóján a be-ígért futsal, kézilabda, röplabda, kosárlabda vagy éppen vízilabda, mert ezek esetében a hazai bajnokságok már más adókon is láthatók voltak.

Egy előnye viszont lesz az új csatornának a versenytársaival szemben: méghozzá az, hogy mivel az adófizetők pénzéből valósítják meg, így fogható lesz az ország egész területén, akár antennával is, de természetesen a kábelszolgáltatók kínálatában is elérhetővé válik az új ingyenes sportcsatorna.

Megjelent a Magyar7 2021/48. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.