2022. február 4., 17:37

Kanada, Oroszország vagy esetleg más csapat szerzi meg az aranyérmet az olimpián?

Elkezdődtek a 2022-es pekingi olimpiai játékok. Ezzel együtt hamarosan elindul a férfi jégkorongtorna is, amely talán a leglátványosabb és legrangosabb esemény az olimpiákon. Vajon milyen esélyekkel vágnak neki a csapatok? Mennyire színvonalas mérkőzések várhatók úgy, hogy nem lesznek ott az NHL-es játékosok? Sikerülhet-e az előző olimpiai győztesének, Oroszországnak megvédeni a címet? 

jégkorong
Fotó: pixabay.com

Kezdjük talán egy kis statisztikával. Az utóbbi öt olimpián Kanadának háromszor sikerült győzedelmeskednie. 2014-ben Szocsiban a svédeket verték meg a döntőben, míg 2010-ben Vancouverben hazai pályán az örök riválist, az Egyesült Államokat sikerült maguk mögé utasítaniuk a juharfaleveleseknek. 2002-ben hosszú idő után született kanadai aranyérem, Salt Lake Cityben a hazai amerikai válogatottat verte meg az északi csapat. A keretben olyan legendás nevek szerepeltek mint, Paul Kariya, Branden Shanahan vagy Mario Lemieux. 2006-ban, Torinóban észak-európai döntőt rendeztek, a svédek szoros meccsen győzedelmeskedtek a finnek felett. A legutóbbi olimpián azonban némi meglepetés született, hiszen a döntőbe bekerültek a németek. Ők azonban szoros csatában, hosszabbításban maradtak alul az orosz olimpiai válogatottal szemben.

Sikerül-e ismételni az oroszoknak?

A címvédők tehát az oroszok, és ahogy négy éve, úgy idén sem lesznek NHL-es játékosok. Így nagy eséllyel pályáznak arra, hogy megvédjék a címüket, hiszen több kiváló KHL-es játékossal rendelkeznek. A keretben nem találjuk Ilya Kovalchukot és Alexander Ovechkint sem, de egy összeszokott legénységről beszélünk, szinte mindenki a KHL-ből érkezik. Sergej Andronovra, Arťom Anisimovra és Michail Grigorenkóra mindenképpen oda kell majd figyelni, mert az biztos, hogy ha ők helyzetbe kerülnek, akkor könyörületre nem számíthat az ellenfél. Az oroszok a csehekkel, a svájciakkal és a dánokkal alkotják majd a B- csoportot.

Oroszország
Fotó:  TASR/AP
Komoly nevekkel vágnak neki a finnek

Finnország mindenképpen egy ígéretes kerettel érkezik. Az elmúlt években a jégkorong-világbajnokságokon a finnek rendszerint érmet szereztek. Az elmúlt évben épphogy csak alulmaradtak a fináléban, hiszen a kanadaiak visszavágtak a 2019-es olimpiai döntőért, amelyet a finnek nyertek meg. Az előző téli olimpián a finneket a kanadaiak ejtették ki a negyeddöntőben. Ugyanakkor 2014-ben Szocsiban, és 2010-ben Vancouverben bronzérmet szereztek. A 2006-os torinói olimpián a finnek ezüstöt szereztek, ám mégis fájdalmasan emlékeznek vissza arra a döntőre, hiszen pont a nagy riválistól, Svédországtól szenvedtek vereséget. A finnek abban az évben minden meccsüket megnyerték, gyakorlatilag százszázalékosan jutottak a döntőbe, de a svédek ellen nem találták magukat. A finnek nem titkolják, hogy idén az aranyért utaznak Pekingbe. Erre minden esélyük megvan, hiszen tapasztalt játékosok alkotják a csapatot. A legnagyobb húzónév mindenképpen Valtteri Filppula, aki ott volt a 2010-es vancouveri olimpián is, ahol a finnek bronzérmet szereztek. A keretükben találhatjuk még Markus Granlundot, Leo Komarovot, Atte Ohtamaat, valamint Harri Sateri kapust is, aki több világbajnokságon is bizonyította már, hogy stabilan tudja tartani csapatát hátul. A finnek a szlovákokkal, a lettekkel és a svédekkel mérkőznek meg a C-csoportban.

Finnország
Fotó:  TASR/AP
Beindul a kanadai gőzhenger?

A kanadai válogatottat Shane Doan szövetségi kapitány irányítja. A legutóbbi ötkarikás játékokon a bronzérmes együttesből hárman kaptak meghívást: Noreau, O’Dell és Robinson voltak ott Pjongcsangban. A csapat legrutinosabb tagja Eric Staal lesz. A 37 éves csatár 2010-ben olimpiát, 2007-ben világbajnokságot, 2006-ban pedig Stanley Kupát nyert, így mindenképpen vezéregyénisége lehet a juharfaleveleseknek. A csapat többi tagját 25 év alatti fiatal játékosok alkotják. A NHL-es játékosaikat ugyan nélkülözniük kell, de az északiak már többször bizonyították, hogy van bőven tartalék. Kanada az Egyesült Államokkal, Németországgal és Kínával került össze az A-csoportban.

Kanada
Fotó:  TASR/AP
Vajon kellőképpen motiváltak lesznek a svédek?

A svédek rendszerint jól szoktak szerepelni az olimpiákon. Legutóbb ugyan már a negyeddöntőben búcsúztak, hiszen a németek meglepték őket. Hasonló eset történ velül 2002-ben is, akkor a fehéroroszok távoli bombáját nem tudta védeni Tommy Salo. Torinóban olimpiát nyertek,  Szocsiban pedig épphogy csak alul maradtak Kanadával szemben. A svédek is fiatal kerettel készülnek, de akadnak azért tapasztalt játékosok is, mint például Lucas Wallmark, vagy Marcus Kruger. A svédek a legutóbbi világbajnokságon szintén fiatal kerettel indultak, ám a torna nem a legjobban alakult a szempontjukból, hiszen még a negyeddöntőbe sem kerültek be. Az olimpián ezt most mindenképp szeretnék elkerülni, meglátjuk, hogy mennyire lesznek motiváltak a játékosok, akik Szlovákiával, Lettországgal és Finnországgal kerültek egy csoportba.

Svédország
Fotó:  TASR/AP
A gyors amerikaiak

Az Egyesült Államok is nagyon komolyan veszik az olimpiát. Még ha nem is jönnek NHL-es játékosok, tudnak olyan keretet összeállítani, ahol az AHL-ben (az NHL másodosztálya) játszók vagy az Európából összeszedett játékosok is feltudják venni a versenyt. A keretet fiatal játékosok alkotják, akik közül többen is ott voltak a legutóbbi juniorvilágbajnokságon. Most nincsenek olyan sztárok, mint ahogy 2010-ben Patrick Kane, vagy 2002-ben John LeClair, de a fiatal játékosok gyors hokit játszanak, ez pedig általában meghozza a sikert. Néhány nevet azért említsünk meg a keretből, ott lesz O'Neill Brian, Nathan Smith és Ben Meyers. Az Egyesült Államok Kanadával, Németországgal és Kínával mérkőznek meg az A-csoportban.

USA
Fotó:  TASR/AP
Naganó kedvezett a cseheknek, Pekingben is hasonló lehet a forgatókönyv?

Csehország sem szeretne lemaradni a dobogóról. A csehek legnagyobb sikere mindenképpen az 1998-as naganói olimpia, ahol aranyat szereztek. Akkor olyan sztárokkal léptek a jégre, mint Jaromír Jágr és Dominik Hašek. Utóbbi parádézott a kapuban, és az emlékezetes Kanada-Csehország elődöntőben a büntetőpárbajban kifogta a kanadai sztárok próbálkozásait. Csehország Torinóban is érmet szerzett 2006-ban, akkor a bronz jutott nekik. A legutóbbi olimpián a negyedik helyen végeztek, a bronzot a kanadaiak szerezték meg. A jelenlegi keretükben több rutinos játékos is található, mint például David Krejci, Jiri Smejkal, vagy Michael Frolík. Na, de vajon mi lehet a reális célja a csapatnak? A keret alapján a negyeddöntő szinte elvárás, ha azonban bejutnak az elődöntőbe, akkor ott bármi lehetséges, a jó időzítés és az aktuális forma sokat tesz. A csehek Oroszországgal, Svájccal és Dániával szereplenek egy csoportban.

Csehország
Fotó:  TASR/AP
Szimpatikus és alázatos csapattal készülnek a szlovákok

A szlovákok legsikeresebb olimpiája egyértelműen a 2010-es vancouveri volt, ahol kevéssel lemaradtak az éremről. A haramdik helyet a finnek kaparintották meg, de az elődöntőben kishíjan legyőzték a szlovákok a kanadaikat. Pavol Demitrának ajtó ablak helyzete volt, de kimaradt, így nem tudták a szlovákok hosszabbításra menteni a mérkőzést. Vancouverben több NHL-es játékossal rendelkeztek a szlovákok. Idén a tengerentúli légiósokra nem tudnak támaszkodni, ahogy négy éve sem. Ez meg is látszott az eredményen, hiszen a legutóbbi olimpián már a nyolcaddöntőben búcsúztak. Ráadásul az idei olimpiára nem jutottak ki automatikusan, hiszen selejtezőt kellett játszaniuk, Fehéroroszágon épphogy csak sikerült túljutniuk a selejtezők során. Craig Ramsey legénysége azonban bizakodó, és a szimpatikus keretükkel minden bizonnyal jobb eredményre számítanak. A csapatban vannak eredményes játékosok, akik tudnak villantani. Ilyen például Marko Daňo, Tomáš Jurčo, Libor Hudáček, de a hálóőrjükről, Branislav Konrádról sem feledkezzünk meg. Szlovákia Finnországgal, Svédországgal és Lettországgal méri össze az erejét a C-csoportban.

Szlovákia
Fotó:  TASR/AP
Pekingben is lesz német csoda?

Németország bombameglepetést hajtott végre 2018-ban Pjongcsanban. Senki sem várta őket a döntőbe, ők még is valahogy odakerültek. Óriási mérkőzést játszottak az oroszokkal. A meccs során többször is vezettek, de a hosszabbításban Oroszország eldöntötte az aranyérem sorsát. A német csapatot akkor a fegyelem jellemezte, nem voltak a keretben sztár játékosok, de a csapatban mindenki tudta, hol a helye, és talán ezért is köszönhető a siker. Idén minden bizonnyal szeretnék megismételni a jó teljesítményt, ám tegyük hozzá, nincsenek mindig csodák, számukra már az is remek eredmény lesz, ha bejutnak a negyeddöntőbe. A keretből hiányzik az egyik legjobb hátvéd, Christian Ehrhoff, aki az előző olimpián jelentősen kisegítette a csapatot. Ott lesz viszont Dominik Kahun, Matthias Plachta és Patrick Hager. Németország Kanadával, Az Egyesült Államokkal és Kínával szerepel az A-csoportban.

Németország
Fotó:  TASR/AP
A svájciak rutinos játékosokkal próbálkoznak

A svájciak légiósok nélkül utaznak Pekingbe. A helvétek összeszokott csapatot küldenek ki, a keretből 11 játékos ott volt a legutóbbi ötkarikás játékokon. A csapat legrutinosabb tagja Andres Ambühl, aki 2006 óta mindegyik olimpián képviselte hazáját. Egy igazi veteránnak számít a HC Davos játékosa. Akadnak még rutinos játékosok a keretben, ott lesz például Reto Berra kapus is, illetve a szintén Davosban játszó Enzo Corvi is. A svájciak legutóbb az 1948-as hazai rendezésű olimpián szereztek érmet. Azóta is várnak arra, hogy az éremtáblázatukat kibővítsék. Lehet ez most a rutinos játékosoknak sikerül, ám a csapat reális célja a negyeddöntőbe jutás. Svájc Oroszországgal, Csehországgal és Dániával a B-csoportban szerepel.

Svájc
Fotó:  TASR/AP
Okoznak-e meglepetést a lettek?

Lettország az előző olimpiai játékok kivételévell 2006 óta rendszerint kijutott az olimpiákra. A legutóbbi selejtezők során Magyarországot is le kellett győzniük ahhoz, hogy kvalifikálhassák magukat Pekingbe. A lettek mindig is az erős középmezőnyt alkották a világbajnokságokon. Ugyanakkor a múltban több nagycsapatot is megleptek már. A legutóbbi hazai rendezésű világbajnokságon a nyitómérkőzésen Kanadát győzték le. A csoportból ugyan nem jutottak tovább, de a lettek mindig bizonyítják, tudnak meglepetést okozni. Mi van akkor, ha az olimpiai torna során a nyolcaddöntőben, vagy a negyeddöntőben sikerül meglepniük az adott ellenfelüket? Akkor aztán bármi megtörténhet. Négy éve láttunk csodát a németektől, miért ne történhetne meg ez a lettekkel is? Mindenestre a játékoskeretük alapján nem valószínű, hogy a nagy csapatokat megverjék, de sok játékosnak minden bizonnyal ez lesz az utolsó olimpiája. A lett keret jelentős részét tapasztalt játékosok alkotják. A legnagyobb név Andres Drezins, aki több világbajnokságon is szerepelt már. Ott lesz még Kaspars Daugavins, Miks Indrasis és a kapus, Ivars Punnenovs is. Lettország Finnországgal, Svédországgal és Szlovákiával mérkőzik meg a C-csoportban.

Lettország
Fotó:  TASR/AP
Dánia első olimpiája

Dánia az első olimpiájára készül. A szigetország számára ez óriási siker, minden bizonnyal minden mérkőzést ünnepként élnek majd meg. A selejtezők során Szlovéniát és Dél-Kóreát legyőzték. Majd következett a presztízsdöntő Norvégiával, amelyet 2-0 ra nyertek meg. A dánok maguk sem hitték el, de megcsinálták, sporttörténelmet írtak azzal, hogy kvalifikálták magukat az ötkarikás játékokra. A dánok 2002 óta stabilan az A-csoportos világbajnokságokon szerepelnek. Habár voltak már a kiesés közelében, de mindig sikerült megkapaszkodniuk. Néhány világbajnokságon a negyeddöntőig is eljutottak, eddig ez a legjobb eredményük. Lehet, hogy az első olimpiájukon sikerül ezt túlszárnyalniuk? Az szinte maga lenne a csoda, hiszen majdhogynem az egyik leggyengébb csapatnak számítanak. Bár álmodniuk csak szabad, számukra már az nagy teljesítmény lesz, ha sikerül legalább egy meccset nyerniük. A dánok azonban nem szégyenkezhetnek, hiszen akadnak azért rutinos játékosok a keretben. Ott van például Peter Regin, aki már játszott a tengerentúlon. Jasper Jensen és Julian Jakobsen neve is ismerős lehet. A kapusukról sem feledkezzünk meg, Sebastian Dahmról, aki az osztrák ligában Klagenfurt hálóőre. Nem lesznek könnyű helyzetben a dánok, hiszen az oroszokkal, a csehekkel és a svájciakkal kerültek össze a B-csoportban.

Dánia
Fotó:  TASR/AP
A sereghajtók

Végül, de nem utolsó sorban ne feledkezzünk meg a házigazdákról, Kínáról sem. Mivel ők a hazaiak, ezért nem kellett kvalifikációt játszaniuk. Ha Kína nem rendezne olimpiát, talán soha nem találkozna olyan csapatokkal, mint Kanada, vagy az Egyesült Államok. A kínaiak olyan csapatokkal szoktak játszani, mint Horvátország, Izrael, vagy Ausztrália, ugyanis jóval alacsonyabb osztályban, a divízió 2/A-ban szerepelnek. Ennek ellenére nem szeretnének szégyent vallani. A játékoskeretet kizárólag a Kunlun csapat adja, amely az orosz KHL-ben játszik. Továbbá érdekesség, hogy több honosított játékossal rendelkezik a csapat. Ezek nagyrészt Észak-Amerikában született, kínai származású jégkorongozók. Két érdekes név is megtalálható a csapatban: az amerikai Jake Chelios a háromszoros Stanley Kupa-győztes Chris Chelios fiaként képviselheti majd Kínát, míg a Metallurggal Gagarin Kupa-győztes orosz Gyenyisz Oszipov is ott lesz. Kína az A-csoportba került, ahol Kanadával és az Egyesült Álamokkal mérkőzik meg.

Kína
Fotó:  China IceHockey Facebook
A 12 csapatot három, egyenként négycsapatos csoportra osztották. Egyik válogatott számára sem fejeződnek be a csoportkör után a küzdelmek, ugyanis az együtteseket rangsorba rendezve egyenes kieséses szakasszal folytatódik a torna. A rangsort az alábbiak szerint készítik el:jobb pozíció a csoportban, több pont a csoportban, jobb gólkülönbség, több lőtt gól, jobb pozíció a IIHF-világranglistán. A csoportokon belüli pontazonosság esetén előbb az egymás elleni eredmény, majd a gólkülönbség (az egymás elleni meccseken), utána a szerzett gólok száma (az egymás elleni meccseken) határozza meg a sorrendet. Ha ezután sincs döntés három csapat között, akkor ennek a három csapatnak a csoport negyedik tagja elleni eredményét veszik figyelembe (elért pont, gólkülönbség, szerzett gólok száma). Ha még így sincs döntés, akkor a 2021-es IIHF-világranglistán elfoglalt hely dönt. A csoportkör után az első négy kiemelt azonnal a negyeddöntőbe kerül, míg a maradék nyolc együttes a kiemelés alapján kap ellenfelet a legjobb nyolc közé jutásért vívott szakaszban. A csapatok ezután az ágrajz szerint kerülnek össze, minden körben egy mérkőzés dönt a továbbjutásról.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.