2023. november 5., 11:02

Jó magyar eredmények a 26. Karate Világbajnokságon

Két érmet szerzett a magyar csapat a Papp László Budapest Sportarénában megrendezett 26. Karate Világbajnokságon. Az október 24-e és 29-e között lebonyolított torna magyar dobogósai a tokiói olimpia bronzérmese, Hárspataki Gábor, aki a 75 kilogrammosok között lett ezüstérmes, míg Kákosy Olívia megvédte a címét a tanulásban akadályozottak között.

 

karate vb - 2023
Fotó: archívum

A budapesti világbajnokság első két napján küzdelemben (kumite) és formagyakorlatban (kata) is az egyéni selejtezőket rendezték meg, csütörtökön és pénteken a csapatok selejtezőire kerítettek sort, szombatra és vasárnapra maradtak a bronzmérkőzések és a döntők. A háromperces küzdelmek, illetve formagyakorlatok hat tatamin zajlottak, a 117 országból érkezett 1250 karatéka 15-20 százalékkal meghaladta a korábbi legnagyobb világbajnokság versenyzői létszámát, ezért a szervezésért elismerést kaptak a hazai szervezők – ezt a Magyar Karate Szakszövetség elnöke, Mészáros János nyilatkozta vasárnap, a vb utolsó napján. A budapesti volt az utolsó világbajnokság, amelyen a csapatokat és az egyéni versenyzőket egyszerre láthattuk, a jövőben a kvalifikációs rendszer is megváltozik.

Magyarországot 22 fős karate- és 18 fős parakarate-csapat képviselte Budapesten. Döntőbe ketten jutottak be a magyarok közül, mindketten szombaton küzdöttek a világbajnoki aranyért. Elsőként Hárspataki Gábor csatázott a 75 kilogrammosok fináléjában, az ellenfele az egyiptomi Abdalla Abdelaziz volt. Olimpiai bronzérmes karatékánk koszovói, francia, üzbég és olasz ellenfeleket ejtett ki az első négy körben, a negyeddöntőben egy semleges színekben induló oroszt, az elődöntőben 3–0-ra legyőzte a bosnyák Hamza Turulját, a döntőben pedig az előző, 2021-es vb ezüstérmesével került össze. Az MTK karatékája egy fejre mért ütéssel megszerezte a vezetést, de az egyiptomi a videóbíró segítségével fordított, testrúgásért két pontot kapott. A folytatás taktikai csatát hozott, az utolsó percre azonban felpörögtek az események. Hárspataki támadott, Abdelaziznak ítélték a pontot a bírók, majd egy újabb ütéssel szépített a magyar versenyző. Az utolsó pillanatokban úgy tűnt, egy hárompontos akcióval Hárspataki eldöntötte a világbajnoki cím sorsát, ám a videós elemzés során kiderült, hogy a támadása időn túl történt, vagyis Abdelaziz nyert 3–2-re.

A mérkőzés után óvást nyújtottak be a magyarok, mivel az egyiptomi menekülés közben elesett, amiért újabb intést is kaphatott volna, de erről is kiderült, hogy időn túl történt, ezért az ötödik intésért nem léptethették le Abdelazizt. Kákosy Olívia ezután lépett tatamira, és megvédte a címét parakarateban, viszont a karate-vb éremtáblázatába nem számolják be a parakarate eredményeit. A nők és a férfiak is 8-8 versenyszámban harcoltak, katában egyéniben és csapatban, kumiteben öt súlycsoportban, valamint kumite csapatban. Vasárnap a női kumitecsapat Boussebaa Aicha, Ilankovic Aleksandra, Molnár Réka, Pap Dorottya összeállításban a bronzéremért küzdött az Európa-bajnok horvátokkal, és 2–0-s vereséget szenvedett, ezzel az ötödik helyen végeztek a lányok. A tanulásban akadályozott parakaratésok közül négyen, Csatári János, Fekete László, Kárpáti Petra és Paulovics Dóra is a bronzéremért küzdött pénteken, de mindannyian kikaptak, ők is az ötödik helyen zártak. Az éremtáblázat élén Japán végzett (4 arany, 1 ezüst, 1 bronz), megelőzve Egyiptomot és Törökországot..

Az írás megjelent a Magyar7 44. számában.

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.