2024. augusztus 11., 11:09

Holland arany női maratonon

A holland színekben versenyző Sifan Hassan győzött a nők maratoni versenyében vasárnap, a párizsi ötkarikás játékok utolsó atlétikai eseményén.

Sifan Hassan
Fotó: TASR/AP

A 88 fős mezőny útja ezúttal is a francia főváros történelmi nevezetességeit érintette, köztük a Versailles-i Kastélyt vagy az Eiffel-tornyot, a befutó az Invalidusok előtti téren volt. A viadal favoritja előzetesen a világcsúcstartó etióp Tigst Assefa, valamint a kenyai Peres Jepchirchir és Hellen Obiri voltak, Jepchirchir címvédőként állt rajthoz, míg Obiri két ötkarikás ezüsttel büszkélkedhetett.

A diadal azokban nem az övék, hanem az 5000 és 10 ezer méter címvédőjeként Párizsba érkezett Sifan Hassané lett.

A 31 éves holland atléta ezen a két távon is dobogóra állhatott a Stade de France-ban, mindkétszer bronzérmes lett, s júliusi bejelentése alapján harmadik távja ezúttal nem az 1500 volt, hanem a maraton. Ebben nagy harcot vívott Assefával, akit csak az utolsó egyenesben tudott lerázni, s végül 2:22:55 órás olimpiai rekorddal nyert. A második helyen Assefa, a harmadikon Obiri ért célba.    

Szombaton a férfiaknál az etióp Tamirat Tola szintén olimpiai csúccsal győzött maratonfutásban.

Eredmény:
női maraton, olimpiai bajnok:

Sifan Hassan (Hollandia) 2:22:55 óra
2. Tigst Assefa (Etiópia) 2:22:58
3. Hellen Obiri (Kenya) 2:23:10
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.