2024. április 17., 16:48

Három afrikai a jelek szerint hagyta, hogy egy kínai férfi nyerje meg a pekingi félmaratont

A pekingi félmaraton szervezői vizsgálják azokat a vádakat, amelyek szerint egy afrikai sportolótrió szándékosan hagyta, hogy a kínai futósztár, He Jie elsőként fusson be vasárnap.

Bundáztak
A befutó
Fotó: Képernyőfotó

Ez kiderül abból a videóból is, amelyen az egyik afrikai biztatja őt.

A két kenyai és egy etiópiai ezután lelassult, és megosztva a második helyen végeztek. Az egyik kenyai elismerte, hogy hagyta a kínai férfit nyerni. Az esetet a kínai sportági szövetség vizsgálja.

A verseny céljában készült videón He, a kenyai Robert Keter és Willy Mnangat, valamint az etiópiai Dejene Hailu látható, amint a trió egyik tagja látszólag a célvonal felé mutat He-nek, majd gesztussal előremutat. Az afrikai sportolók triója ezt követően lelassított, és szorosan a kínaiak mögött maradt.

Willy Mnangat kenyai futó a South China Morning Postnak bevallotta, hogy hagyta, hogy a kínai férfi nyerjen, mert a barátja. Később megváltoztatta a nyilatkozatát, és azt mondta, hogy felvette őt, hogy vezesse a tempót, és nem igazi versenyzőként volt ott. Azt mondta, ő maga sem érti, hogy a szervezők miért versenyzőként irányították őt, és miért adtak neki rajtszámot.
Ez kétségtelenül He Jie pályafutásának legkínosabb címvédését jelenti"

- írta a Weibo kínai közösségi oldal egyik felhasználója a versenyről, a posztja több mint ezer lájkot kapott.

Egy ilyen nagy szervezésű és egy ilyen híres versenyen ez tényleg szégyenletesen a földbe döngöli a sportszerűséget"

- írta egy másik hozzászóló.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.