2023. július 7., 12:01

Harmincnyolc érem, öt olimpiai kvóta az Európa-játékokon

Befejeződtek a versenyek a harmadik Európa-játékokon a lengyelországi Krakkóban. A magyar csapat tíz arany-, tíz ezüst- és tizennyolc bronzérmet szerzett az „európai olimpiai játékokon”, valamint öt olimpiai kvótát a jövő évi párizsi nyári olimpiai játékokra. A legeredményesebb a harmincöt aranyat és száz érmet szerző Olaszország lett.

 

Európa-játékok

Magyar szempontból elképesztően sikeresen zárult a krakkói Európa-játékok. Amíg az előző két eseményen összesen 38 érmet szerzett a magyar csapat, addig Lengyelországban szintén 38 érmet „zsebelt” be a küldöttség.

A 3. Európa-játékokon Magyarország tíz arany-, tíz ezüst- és 18 bronzéremmel zárt.

Az eddigi játékok összesített éremtáblázatán a 21 arany, 20 ezüst és 35 bronz a tizenegyedik helyet jelenti, ám érdekes módon a 2023-as multisporteseményről száműzött oroszokat igazából megközelíteni sem tudták a többiek. A bakui és minszki játékokról 273 érmet vittek haza, az idei kiírás legsikeresebb csapata, az olaszok 188 éremmel állnak a második helyen (oroszok 123 arany, az olaszok 58 arany), az őket követőket pedig felesleges összevetni velük. Szlovákia a 2 arany-, 8 ezüst- és 9 bronzérmével a harmincötödik helyet foglalja el az összesített táblázaton, az Európai Olimpiai Bizottság ötven tagállama közül már csak négy (Andorra, Izland, Liechtenstein, Málta) nem szerzett érmet az Európa-játékokon.

A hivatalosan Krakkó–Kis-Lengyelország 2023 (Kraków-Małopolska 2023) néven futó eseményen végül 6857 sportoló vett részt, 254 versenyszámban osztottak ki érmeket, és a 48 ország közül 41 szerzett legalább egy dobogós helyezést. Magyarország tíz aranyából négyet a sportlövők hozták.

Pekler Zalán halmozta az érmeket, mind a négy győzelemből kivette a részét. A férfi sportpuska összetett mellett tagja volt a férfi légpuska csapatnak Hammerl Somával és Péni Istvánnal együtt, de ugyanez a hármas nyerte a férfiak sportpuska összetett csapatversenyét, a negyedik aranyat pedig Pekler Mészáros Eszterrel együtt szerezte meg vegyes csapat légpuskában. Teqballban a három aranyat Bányik Csaba és Katz Balázs hozta össze férfi párosban, női párosban Janicsek Zsanett és Vasas Lea kettőse volt verhetetlen, Katz és Vasas pedig a vegyes párost is megnyerte.

Európa-játékok

Varga Ádám szerezte meg a kajak-kenusok egyetlen magyar elsőségét férfi kajak egyes 500 méteren, míg kick-boxban Bálint Martin a férfiak point fighting 74 kilósok számát nyerte meg. A vívók is hoztak egy aranyat, a férfi párbajtőr csapat Andrásfi Tibor, Koch Máté, Nagy Dávid, Siklósi Gergely összeállításban. Öt olimpiai kvótát is kiharcoltak a magyarok a krakkói Európa-játékokon: Hámori Luca és Kovács Richárd ökölvívásban, Gulyás Michelle és Bőhm Csaba öttusában, valamint Pekler Zalán sportlövészetben. 

Fábián László, a Magyar Olimpia Bizottság főtitkára úgy fogalmazott, hogy a magyar küldöttség maximálisan elérte a kitűzött célokat. Magyarország a nyolcadik helyen végzett az éremtáblázaton, Olaszország, Spanyolország, Ukrajna, Németország, Franciaország, Lengyelország és az Egyesült Királyság mögött.

Először fért be az első tízbe a magyar csapat, Bakuban tizenkettedik, Minszkben tizenharmadik lett a küldöttség. Június 21-e és július 2-a között Lengyelország kapott némi figyelmet a lesajnált és mellőzött Európa-játékok által. A folytatás 2027-ben?

Megjelent a Magyar7 hetilap 2023/27. számában.

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.