2022. július 23., 14:10

Exkluzív interjú Caliból egy harcossal. Nyolcszoros világbajnok Bukor Ádám

A sportág történetében először világbajnok a magyar nemzeti uszonyosúszó csapat 4x 200-as férfi váltója. A kolumbiai felnőtt uszonyos úszó világbajnokságon ezzel a váltó tagja, a felvidéki származású Bukor Ádám is sporttörténelmet írt. A galántai uszonyosúszó a nyolcadik világbajnoki címet tudhatja magáénak. Exkluzív interjút készítettünk vele egyenesen Caliból, amelyben megdöbbentő nehézségekről is beszámol. 

Bukor Ádám
Galéria
+2 kép a galériában
Bukor Ádám nyolcszoros világbajnok
Fotó: Bukor Ádám, Facebook

Világbajnoki címet szerzett a Mozsár Alex, Hamlin Matthew, Kiss Nándor, Bukor Ádám összetételű 4x200-as férfi váltó a kolumbiai felnőtt uszonyos úszó világbajnokságon a verseny harmadik napján, Caliban.

Ragyogó csillag

Bukor Ádámot tegnap nem sokkal azután értük el telefonon, mikor megszerezte a hetedik világbajnoki aranyérmét 200 méteres felszíni úszásban, Caliban. Azt üzente az olvasóknak, később nyilatkozik, hiszen készülnek a 4x200-as váltóra, reménykedik abban, hogy arról is a legnagyobb sikerrel tud majd beszámolni. Ma hajnalban Ádám örömmel közölte, a férfi váltó sporttörténelmet írt, aranyérmet úsztak a kolumbiai világbajnokságon. Ezzel Bukor Ádám nyolcadszor is világbajnok lett. A fiatal sportoló csillaga ragyog, nemrégiben a birminghami világjátékokon szerzett két bronzérmet.

Bukor Ádám
Bukor Ádám nyolcszoros világbajnok
Fotó:  Bukor Ádám

Ádám, aki az elmúlt két napban két világbajnoki címet szerzett a már meglevők mellé nagy lelkesedéssel mondja, hogy a magyar uszonyos úszás történelemben az övék az első felnőtt férfi váltó, amely aranyérmes lett.

„Nagy meglepetés volt ez számomra, ugyanis az idei nehéz év után az amerikai Birminghamban megrendezett Világ Játékokon sajnos nem sikerült az elképzelések szerint teljesíteni, így igazán nem tudtam mit várhatok magamtól ezen a versenyen” – magyarázza Ádám portálunknak adott exkluzív interjújában. Sajnálattal hallottuk tőle, hogy az idén komoly egészségügyi problémákkal is meg kellett küzdenie.

Megdöbbentő leletek
„Amikor februárban közölték velem, hogy egy rosszindulatú, áttétes daganatom van, amit azonnali hatállyal el kell távolítani, nem gondoltam volna, hogy pár hónappal később ilyen eredmények fognak születni ezen a világbajnokságon

– közli Ádám, aki szívből köszöni a sok segítséget elsősorban a szüleinek, valamint a Győri Búvár Egyesületnek, a Győri úszó Egyesületnek, Petrov Ivánnak, a Széchenyi István Egyetemnek, a Magyar Búvár Szakszövetségnek, illetve nem utolsósorban azoknak az emberekbek, barátoknak, akik mind támogatták és kitartottak mellette a nehéz időkben. Mint mondja, nélkülük mindez nem sikerült volna. "Boldog vagyok, és hálás mindazért, ami és ahogy történt-alakult."

Még hátravan egy versenyág
„Különleges érzés volt hosszú idő után hallani a magyar himnuszt, amely nekem szólt. Külön élmény volt a váltót úszni, záró tagként, ahol sikerült két másodperccel jobb időt úsznom, mint egy nappal korábban az egyéni számomban

– magyarázza a sportoló. A versenyből még hátra van az utolsó nap, ahol egy újabb váltó vár rájuk, a 4x100m felszíni úszásban, ahol szintén megpróbálnak a fiúkkal dobogóra állni. Ádámnak egyébként nagyon megtetszett Dél-Amerika, nehéz szívvel hagyja majd el Kolumbiát július 25-én.

„Először Caliból Miamiba repülünk, ahol egy régi ismerőssel találkozom, majd onnan Zürichbe, ahol eltöltök egy kis időt a bátyámnál, de nem sokat, ugyanis augusztus elsején időpontom van Pozsonyban a nemzeti  onkológiai centrumban – árulja el a nyolcszoros világbajnok. Ezek után szeretnék egy kicsit megpihenni, élvezni a nyarat, az életet, mígnem újból elkezdődnek az edzések a szeptemberben megrendezésre kerülő világkupa döntőre”

A Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ) tájékoztatása szerint a pénteki versenynapon győzött Senánszky Petra (női 50 m uszonyos gyors), Pernyész Dorottya (női 400 m uszonyos gyors), Lengyeltóti Bence (férfi 400 m uszonyos gyors). Lengyeltóti mögött Cséplő Kelen harmadikként zárt és a női 4x200-as staféta (Suba Sára, Blaszák Lilla, Szabó Anita, Varga Krisztina) is dobogóra állhatott, miután másodikként csapott a célba. A női váltó tagja, Suba Sára szintén felvidéki, mátyusföldi származású versenyző. Óriási napot zárt a magyar uszonyos sport.
Bukor Ádám
Galéria
+2 kép a galériában

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.