2020. július 5., 10:19

Évadnyitó westernlovaglás Tallóson

Western lovasversenyt rendeztek a Mátyusföldön nagy népszerűségnek örvendő tallósi Big Family Ranchon. Az évadnyitó megmérettetésre közel hatvan lovas érkezett Szlovákiából és Magyarországról.

Galéria
+6 kép a galériában
Múcska Gergő a szlalom versenyen
Fotó: Horváth Szomolai Andrea

Impozáns versennyel nyitották meg a nyári szezont a Westernlovagló Vándorkupáért versenybe szálló lovasok a tallósi Big Family Ranchon. A tallósi megmérettetésnek otthon adó, szervező Múcska család mindent bebiztosított ahhoz, hogy az szezonnyitó lovagláson mind a sportolók, mind a nézők jól érzezzék magukat. Múcska Gergő, szervező, aki maga is nemzetközi bajnoka a western lovaglásnak, és a Nemzeti Vágtán is többször képviselte már a Felvidéket elmondta, rendkívül örülnek annak, hogy ilyen szép számban érkeztek lovas-családok a szélrózsa minden irányából.  

A megmérettetésen 57 lovas vett részt két versenyszámban. A Pole bending (szlalom) és a Barrel race (hordókerülés) versenyszám is három kategória számára volt nyitott. Első körben a Juniorok versenyezhettek majd az Open és a Profi Open kategóriák.

tallos_western6.jpg
Fotó:  Horváth Szomolai Andrea

Az extrém lovas sport szerelmeseit és a nézőket Fazekaš Attila, Western Riding és Rodeo Szlovák Szövetség elnöke köszöntötte a Big Family Ranchon. Elmondta, a Westernlovagló Vándorkupa idén több mint tíz állomásos lesz majd, ennek első körét tartották meg Tallóson július 4-én, miután több állomást a koronavírus járvány miatt már törölni kellett. Az elnök jó és korrekt versenyzést kívánt a lovasoknak a vándorkupa során. A tallósi versenyen a főbíró szerepét is Fazekaš Attila vállalta magára.

tallos_western1.jpg
felvonulás
Fotó:  Horváth Szomolai Andrea

A tallósi ranchra a Nyékvárkonyi Lovas Klub képviselete is megérkezett, amelynek tagja Kiss Péter a tavalyi, 2019-es Western Vándorkupa nyertese lett összesítettben. Péter nevetve mondta el portálunknak, a western vándorkupa hasonlóképpen zajlik le, mint a Forma1-es autóversenyek. Sorozatos edzések után az embernek minden versenyen rendesen oda kell tennie magát, hiszen pontgyűjtő rendszer van. Minél több pontot gyűjt valaki, annál sikeresebb.

Nyékvárkony bajnoka szerint a Felvidék lovasai méltán megállják helyüket a western sportban és a hagyományőrzésben, a huszárkodásban is. Barrel Race versenyszámban Kiss Péter megnyerte saját kategóriájának első helyét a 2020-as szezonnyitó, tallósi megmérettetésen is.

tallos_western2.jpg
Hátul: Kiss Péter, a Barrel Race bajnoka
Fotó:  Horváth Szomolai Andrea

Kiss Péter sikeres lovas hírében áll, saját kisfiát, a kilencéves Bencét szinte születésétől fogva edzi a western lovaglásra. Bence édesanyja, Kiss Mikóczy Mónika úgy mondja, Bence beleszületett egy lovas családba, kétévesen már lovon ült, háromévesen már otthon, a karámban pónilovagolt, akkor vett részt élete első versenyén, amikor még az édesapja vezette lovon ülve teljesítette végig a versenypályát. Édesanyaként mindig izgul, amikor fiát élesben látja a versenypályán, hiszen a western lovaglás nem balesetmentes sport, de amikor az lejön a pályáról, az anyai szív is mindig örömmel és büszkeséggel telik meg.

A western lovasok legközelebb Tardoskedden találkozhatnak július 18-án a következő megmérettetésen.

tallos_western2.jpg
Galéria
+6 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.