2022. január 7., 16:46

Észak-Korea nem vesz részt a téli olimpián

A Koreai NDK sportolói nem indulnak a februári pekingi téli olimpián.

Peking
Fotó: TASR/AP

Távolmaradásáról Észak-Korea levélben értesítette a kínai illetékeseket, okként az ellenséges erők fellépését és a járványt jelölve meg.

A phenjani  magyarázat szerint

az Egyesült Államok és az irányítása alatt álló erők egyre nyíltabban lépnek fel Kína ellen az olimpia sikeres megnyitásának megakadályozása céljával , emiatt nem vehetünk részt a játékokon 

- áll a pekingi szervezőknek küldött KNDK-állásfoglalásban, amelyben egyszersmind leszögezik, hogy teljes mértékben támogatjuk a kínai elvtársakat abban a munkában, amelyet egy csodálatos olimpiai fesztivál megszervezése érdekében végeznek.

A Koreai NDK nem vett részt a 2021-es tokiói nyári olimpián sem.

Az idei téli ötkarikás játékokat február 4. és 20. között rendezik meg a kínai fővárosban. December 6-án az Egyesült Államok bejelentette a pekingi olimpia diplomáciai bojkottját, ami azt jelenti, hogy

állami tisztségviselők nem utaznak Kínába, ugyanakkor amerikai sportolók részt vesznek a kínai havas-jeges versenyeken.

A bojkottkezdeményezéshez, amelyet az emberi jogok súlyos kínai megsértésére hivatkozva indított el Washington, mások mellett Ausztrália, Nagy-Britannia és Kanada csatlakozott.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.