2023. július 29., 20:22

Esélyegyenlőségi nap Nyárasdon – KÉPEKKEL

A nagypakai GRACE Mozgáskorlátozottak és Egészségkárosultak Egyesülete 2023. július 29-én és 30-án harmadízben rendezi meg esélyegyenlőségi napját a Nyárasdi Termálfürdőben.

eselyegyenlosegi-nap-nyarasdon-01
Galéria
+13 kép a galériában
Esélyegyenlőségi nap Nyárasdon
Fotó: Lacza Gergely

Nagyjából 20-25 GRACE-tag találkozott ma reggel a nyárasdi termálfürdő kempingjében, hogy sportolással és kikapcsolódással töltse el a hétvégét a fürdő területén. A szervezet esélyegyenlőségi napja lényegében a GRACE Liga egyik állomása volt. Az esemény hivatalos megnyitójára 9:30 órakor került sor, melyen a GRACE tagjain és aktivistáin kívül részt vett az egyesület elnöke, Sárközi Tibor, továbbá a Nyárasdi Termálfürdő igazgatója, Varga Győző.

eselyegyenlosegi-nap-nyarasdon-02
Esélyegyenlőségi nap Nyárasdon
Fotó:  Lacza Gergely

A nyárasdi rendezvény lényegében egy kétnapos táborozás, amelyben központi szerepet kap a közösségépítés. Ez az esemény egy különleges lehetőséget kínál a szervezet tagjainak, hogy kellemes körülmények között beszélgessenek, megosszák tapasztalataikat és együtt élvezzék a közös programokat, amelybe a termálfürdőben pihenő „civil” közönséget is bevonják.

eselyegyenlosegi-nap-nyarasdon-06
Esélyegyenlőségi nap Nyárasdon
Fotó:  Lacza Gergely

Az első nap délelőttjén a résztvevők dartsban, speciális triatlonban, továbbá strandröplabdában mérették meg magukat. Az ebéd után következett a kiértékelés és a tomboladíjak sorsolása. Este a vacsora után szabad program, vízipóló, zenés mulatság és éjszakai fürdőzés várja az esemény résztvevőit. Másnap a reggeli után labdarúgó bajnokságra kerül sor, majd az ebéd után estig szabad időtöltés következik.

eselyegyenlosegi-nap-nyarasdon-05
Esélyegyenlőségi nap Nyárasdon
Fotó:  Lacza Gergely

Sárközi Tibor, a rendezvény szervezője elmondta, hogy a fürdő vendégeit is igyekeznek bekapcsolni az eseménybe, hiszen egy speciális szemüvegben kipróbálhatják, hogy milyen gyengénlátóként élni és sportolni, illetve kerekesszékből célba dobni.

A GRACE elnöke szerint a fürdőzők általában nyitottak és részt vesznek ezeken az érzékenyítő programokon, és a személyesen átélt élmények elősegítik őket a fogyatékkal élőkkel szembeni megfelelő magatartás és a segítségnyújtás helyes módjának kialakításához. A rendezvény további célja tehát a fogyatékkal élőket közelebb vinni az egészséges emberekhez annak a megtapasztalása céljából, hogy ők is a társadalom egyformán értékes tagjai, nem pedig másodlagos szereplői, ecsetelte a szervezet elnöke.

eselyegyenlosegi-nap-nyarasdon-08
Esélyegyenlőségi nap Nyárasdon
Fotó:  Lacza Gergely
A fürdő és a GRACE közötti kapcsolat úgy alakult ki, hogy egyszer, amikor a Dunaszerdahelyi Járási Hivatal sportrendezvényén önkéntesként segítettünk a versenyek levezetésében, megismerkedtem a fürdő igazgatójával, Varga Győzővel. Megkérdeztem tőle, hogy nem jöhetnénk-e ide el, mint fogyatékkal élők szervezete egy kétnapos sátorozásra. Azt válaszolta, hogy nagyon szívesen lehetőséget biztosít számunkra, sőt, még kedvezményt is ad. Azóta tart az együttműködés, amivel nagyon meg vagyunk elégedve”,

mesélte Sárközi Tibor.

sarkozi-tibor-es-varga-gyozo
Sárközi Tibor és Varga Győző
Fotó:  Lacza Gergely

„Járnak más fogyatékkal élő csoportok is hozzánk, akiket szintén segítünk lehetőségünkhöz mérten kedvezményekkel, szponzori adományokkal. Például nemrégen a szlovák paralimpiai csapat tagjai közül jártak néhányan nálunk. A Szlovák Mozgáskorlátozottak Szövetségének tagjai készültek nálunk versenyre, mondjuk őket fizette a szövetségük, mert a felkészülésre volt pénzük, azonban hamarosan jönnek újra, s akkor az egész ittlétüket a fürdő nevében szponzorálom. A fürdőt támogató sörgyár igazgatójával pedig megegyeztem, hogy a GRACE rendezvényét pedig teljes mértékben támogatják, azaz számunkra ingyenes lesz az ittlétük” – tette hozzá a fürdő igazgatója, Varga Győző, majd ismét Sárközi Tibor vette át a szót:

Tavaly, mikor itt jártunk, felfigyelt ránk a Bakalář sörgyár szlovákiai részlegének igazgatója, Martin Žákovič, és akkor felajánlotta nekünk, hogy támogatna bennünket, de ezt is természetesen Varga úrnak köszönhetjük.”
varga-gyozo-es-sarkozi-tibor
Varga Győző és Sárközi Tibor
Fotó:  Lacza Gergely
eselyegyenlosegi-nap-nyarasdon-02
Galéria
+13 kép a galériában

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.