2024. március 13., 18:05

Elhunyt Dobor Dezső sportújságíró

Hetvenéves korában elhunyt Dobor Dezső sportújságíró, sporttörténész.

Termékeny szerző volt
Dobor Dezső (1954-2024)
Fotó: Wikipédia

Dobor Dezső 1954-ben született. 1972-ben kezdett dolgozni a Magyar Televíziónál, és évtizedeken át volt a Telesport munkatársa. 1980-ban angol-történelem szakos középiskolai tanári diplomát szerzett az ELTE bölcsészkarán.

Középiskolai angoltanára Gyulai István volt, ő hívta 1972-ben a Magyar Televízió sportrészlegéhez, a Telesporthoz, ahol eleinte külsősként, majd 1980-tól belsős munkatársként dolgozott, néhány évnyi kihagyással egészen 2005-ig.

Összesen kilenc olimpiáról közvetített, illetve tudósított. Több évtizeden keresztül látott el sajtófőnöki feladatokat hazai sporteseményeken, alelnöke volt a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség (AIPS) birkózó bizottságának, valamint a Magyar Sportújságírók Szövetségének, kétszer beválasztották az AIPS elnökségébe. Jelentős riport- és dokumentumfilmeket készített, illetve könyveket írt olimpiákról, magyar olimpiai bajnokokról, a magyar kosárlabdázásról, meghatározó magyar és külföldi sportolókról, edzőkről, futballcsapatokról.

Több portréfilmet készített világhírű magyar és külföldi sportolókról, így Puskás Ferencről, Papp Lászlóról, Eusebióról, Franz Beckenbauerről, Ayrton Sennáról, Carl Lewisról.

Munkássága elismeréseként többek között megkapta a Magyar Népköztársasági sportérdemérem arany fokozatát, MOB-médiadíjat vehetett át, az Ezüstgerely-pályázaton többször volt díjazott.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.