2020. február 9., 14:28

Egyre népesebb a magyar olimpiai csapat

Százhetven nap múlva fellobban az olimpiai láng a tokiói Új Nemzeti Stadionban. Ám addig is ádáz harc folyik minden egyes olimpiai kvótáért. Magyarország jelenleg 70-75 olimpikonnal vonulhatna fel Japánban, ez a szám a MOB reményei szerint nyárig legalább a duplájára nő.

A budapesti Duna Arénában rendezett vízilabda-Európa-bajnokságon aranyat szerző magyar férfiak biztosan ott lesznek Tokióban a harminckettedik nyári olimpiai játékokon. Märcz Tamás alakulata veretlenül nyerte meg a tornát, és már az elődöntőbe jutással kiharcolta az olimpiai részvétel jogát.

A fináléban a spanyolok ellen büntetőkkel elért tizenharmadik Európa-bajnoki arany pedig jelezte, Japánban ismét számolni kell a magyarokkal.

Az ötkarikás játékokon persze jóval nagyobb lesz a tét, és a szerbek, valamint az olaszok is összeszedik magukat. A siker azt is jelentette, hogy március végén nem kell Rotterdamba repülni az olimpiai kvalifikációs tornára és izgulni, vajon összejön-e a kvóta.

A nők bronzérmet szereztek, vagyis selejtezőre kényszerülnek. Bíró Attila szövetségi kapitány úgy nyilatkozott, hogy hazai környezetben szerették volna kiharcolni a tokiói indulást. Mivel a spanyolok nyerték a kontinenstornát, akik a 2019-es vb-ezüstjükkel már korábban kijutottak az olimpiára, a második helyen végző oroszok szereztek maguknak repülőjegyet Tokióba.

Marad tehát a március 8–15. közti trieszti kvalifikációs torna, ahol tizenkét válogatott két hatos csoportban küzd a három kvótáért. A házigazda olaszok mellett a görögök, a hollandok és a magyarok sorolhatók a legesélyesebbek közé.

Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke azzal számol, hogy akár három csapat is szerepelhet Tokióban. A két vízilabda-válogatott mellett a kézilabda-válogatottra gondolt, és minden esély megvan rá, hogy valóságot öltsön az elképzelés.

A női kézilabdások csatlakozhatnak az egyelőre hat együttest számláló olimpiai mezőnyhöz.

A hat kiadó helyre tizenkét gárda pályázik, a kvalifikációs tornákra pedig március 20–22. között kerül sor. A 2. csoport küzdelmeit Győrben rendezik, a négyesből az első két helyezett vehet részt az olimpián. A magyarok legnagyobb ellenfelei a riói aranyérmes, a 2018-as Eb-n második, a 2019-es világbajnokságon harmadik orosz csapat lesz. A decemberi vébén hatodik helyen végző szerbek és ugyanezen a tornán utolsó előtti (23.) kínaiak verhetőnek tűnnek. A kézilabda-szövetség megvált Kim Rasmussentől, aki egyrészt nem hozta ki az elmúlt években a lehető legtöbbet a játékosokból, másrészt a vb-n eltiltást kapott az IHF-től, aminek köszönhetően a tornáról is hiányzott volna. A szövetség pedig lépett, január közepén Danyi Gábort és Elek Gábort, a Győr, illetve a Ferencváros vezetőedzőjét nevezték ki a helyére. A két új szövetségi kapitány feladata kivezetni a már elég tapasztalattal rendelkező és fiatal tehetségek tömkelegéből álló csapatot az olimpiára.

Az aranyérmes vízipólósok tizenhárommal növelték a magyar olimpiai csapat létszámát. Ha a nők sikerrel veszik a trieszti akadályt, újabb tizenhárom sportolóval bővülhet a kvótaszerzők listája. Ha a női kézisek is kiállják a próbát, további tizenhat magyar versenyezhet Japánban.

Rio de Janeiróban 160-an képviselték Magyarországot, hasonló létszámmal elégedett lenne a MOB elnöke. Akkor 8 aranyat, 3 ezüstöt és 4 bronzot hozott össze ez a népesnek nevezhető tábor, és az előkelőnek számító tizenkettedik helyen végzett az éremtáblázaton.

Januárban a Gracenote Sports adatszolgáltató és elemző cég legfrissebb tanulmánya szerint az USA 117 dobogós helyet, ezen belül 47 aranyat nyer a japán fővárosban, s ez mindkét rangsorban az első helyet éri majd. Kína a jóslat alapján 87 éremmel, közte 43 arannyal zár. A lista harmadik helyén Oroszország szerepel, annak ellenére, hogy az oroszok jelen állás szerint nem versenyezhetnének a saját zászlajuk alatt, és bár fellebbeztek a Nemzetközi Sportdöntőbíróságnál, a döntésre még valószínűleg hónapokig kell várni. A negyedik pozícióra Japánt várják, míg

Magyarország ismét a tizenkettedik helyen zárna 23 dobogós helyezéssel, amelyek közül 6 arany, 7 ezüst és 10 bronz lenne.

Ezek szerint a magyarok nyolccal több érmet szereznének Rióhoz képest. A brazíliai olimpia előtt a Gracenote helyesen tippelte meg a legjobb három nemzet sorrendjét, az első tíz közül pedig nyolcat eltalált.

A vízilabdásokkal nagyjából egy időben szereztek olimpiai kvótát a női asztaliteniszezők is.

A Madarász Dóra, Pergel Szandra, Fazekas Mária összeállítású válogatott a portugáliai Gondomarban vívta ki az indulást az olimpiai kvalifikációs versenyen, miután 3:1-re legyőzték a házigazdákat a csoportdöntőben. Magyarország első alkalommal jutott ki csapatban az olimpiára, és

a három főre szóló csapatkvóta azt jelenti, hogy egyesben is indíthat két asztaliteniszezőt a nők versenyében.

A MOB főtitkára, Vékassy Bálint szerint ahhoz, hogy meglegyen a 160 olimpikon, a női kézilabda- és vízilabda-válogatottnak is ki kell jutnia, mert atlétikában jóval kevesebben vesznek részt Rióhoz képest a kvalifikációs rendszer megszigorítása miatt.

Vékassy Bálint

Négy éve tizenkilenc atlétát küldhetett Magyarország az olimpiára, egyelőre öten utazhatnak.

Előreláthatóan ismét

az úszók alkotják majd a legnépesebb csoportot a magyar csapatban. Rióban harminchárman voltak, Tokióba huszonöten utazhatnak eddig.

Természetesen a vízilabdások követték őket huszonhatos létszámmal, majd az atléták, őket pedig a tizenöt fős kajak-kenusok. A tízes létszámot még a vívók érték el.

Jó öt hónappal az olimpia előtt 11 sportágban szereztek legalább egy kvótát a magyarok.

A felsoroltak mellett a birkózók négy hellyel bírnak, a kerékpárosok eggyel az országútiak mezőnyversenyében, az öttusázók kettővel – egy férfi és egy nő –, a sportlövők hárommal, a tornászok eggyel, a vitorlázók pedig néggyel.

Megjelent a Magyar7 2020/6. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.