2021. július 4., 16:10

Egyéni rekordok dőltek meg a 12 órás tallósi futáson – KÉPEKKEL

Elképesztő sporteredmények születtek a 12 órás tallósi futás végére. A mátyusföldi ultrafutók száz kilométert futottak fejenként a félnapos futamidő alatt. A sportrendezvénynek a tallósi kastélypark adott festői otthont.

Tallósi 12h Park Run
Galéria
+6 kép a galériában

A tavalyi kényszerkihagyás után július 3-án ismét megrendezésre kerülhetett az RBC Tallós főszervezésében és a felsőszeli Roni Run Club társszervezésében a 12 órás tallósi kastélypark futás.

A rendezvény lényege, hogy reggel nyolctól este nyolcig bárki lefuthatta a kastélyparkon keresztülhaladó 2,1 km-es kitűzött szakaszt.

Mindazok, akik legalább egy kört futottak, emléklappal lehettek gazdagabbak, akik 5 kört teljesítettek, érmet is kaptak.

Kaprinai József, a Roni Run Club tagja, a rendezvény műsorvezetője és bemondója elmondta portálunknak, sok olyan futó van, akik folyamatosan köröznek a pályán, próbálják megdönteni saját csúcsteljesítményüket. A délelőtti órákban a leggyorsabb női, férfi és tallósi futók versenyére is sor került, a háttérben pedig teqball bajnokság zajlott. A délutáni órákban zumba, salsation és gyermekfutás is a programpontok között szerepelt.

Tallósi 12h Park Run

Az idén 150 körül volt a futásra regisztráltak száma, az előző években ez a szám magasabb volt, kétszáz körüli.

Szarka Ági, az RBC Tallós elnöke, a rendezvény egyik főszervezője hozzátette, főleg a Galántai járásból érkeztek családok, futók. De érkeztek a Csallóközből és Komárom környékéről is sportolók.

Az idei futás során a korábbiaktól eltérően nem a tallósi óvodának gyűjtöttek adományokat, hanem egy hároméves kisfiú, Kovács Krisztián gyógykezelésére.

Ági elmondta, idén kevesebb a jelenlevő, de a kilométerekben az ultrafutók biztosítják a számokat. A parkot és a futóútvonalat a község munkásai lekaszálták, a futóklubok tagjai pedig kijelölték a távokat.

A Spartan race egyik ultrafutója, az alsószeli származású Moravský László a ma7-nek elmondta, azt nevezik ultrafutásnak, mikor valaki ötven kilométer fölött teljesít. A futáshoz a körülményeket nagyon jónak ítélte meg, a pálya megoldása is tetszett neki, hiszen az erdőben hűvös volt, de a szúnyogokra nagyon kellett vigyázni.

Nem szabad megállni, mert azonnal ellepnek a szúnyogok. A talaj kemény, ezért próbálunk kisebbeket lépni, hogy ne nagyon terheljük az ízületeket. A kis emelkedőket 20-25 kör után már biztos észre lehet venni”

– nyilatkozta  Laci, aki beszélgetésünkkor már nyolc órája folyamatosan futott.

Szerette volna megdönteni a korábbi teljesítményét, ami 84,7 km volt, 39 körrel. Arra figyelmeztet, hogy ilyen teljesítménynél a folyadékbevitelre nagyon oda kell figyelni, mert ha bekövetkezik a dehidratáció, akkor nagy baj is történhet.

Az ultrafutó szerint vannak tehetséges gyerekek, de sok a lusta gyermek is. Ráadásul kevés szülő biztatja a gyermekét, pedig az lenne a jó, ha folyamatosan mozognának, egy kis torna, biciklizés, futás senkinek sem árt.

Tallósi 12h Park Run

Lacinak végül 90 km-t sikerült teljesíteni, sporttársának, Wornath Dánielnak pedig 100-at, így ketten együtt 190 kilométert teljesítettek, ezzel bizonyára beírták magukat a helyi legendák közé.

A tallósi futáson a gyerekek sem maradtak program és játék nélkül, volt arcfestés, tűzoltó bemutató, habparty, és a Roni Run Club elnöke légvárakat is biztosított számukra, míg a tallósi malomcsárda a futók felfrissítését vállalta jótékonyan.

Tallósi futás
Galéria
+6 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.