2018. augusztus 15., 13:20

Diáksakkozók versenyezhetnek a Bátorkeszin zajló EuroPRESS Kupán

Folyamatosan várja a tehetséges alapiskolás sakkozók jelentkezését a szeptember 8-án, a Bátorkeszi Falunap keretében megrendezendő EuroPRESS Kupára az immár 53 éve sikeresen működő Bátorkeszi Sakk Klub. A diák sakktalálkozót - a 2016-ban súlyos betegségben fiatalon elhunyt helyi sakkbajnokra emlékezve - két éve Kráľ Klaudia Emlékversenynek is nevezik. Az idei viadal részleteiről Pallag György mérnök, versenyigazgató tájékoztatta portálunkat.

Bátorkeszi Sakk Kupa
Galéria
+5 kép a galériában
Fotó: BSK
Egyre népszerűbb a magyarországi és felvidéki ifjú tehetségek viadala

“A hajdani EuroPRESS Kupát több évnyi kihagyás után négy évvel ezelőtt, a sakk népszerűsítése és az utánpótlás biztosítása céljából felújítottuk, s azóta minden évben szeptember elején rendezzük meg. Nevét a Bátorkeszin működő, azonos nevű vállalatról kapta, amely régóta az 53 éves Bátorkeszi Sakk Klub (BSK) egyik fő támogatója. Köszönhető ez az időközben elhunyt Cséplő Gábor helyi cégtulajdonosnak, akinek a halála után két fia, Zoltán és Szilárd szintén pártfogolja az általam négy éve vezetett klub tevékenységét” – tudtuk meg az előzményeket. 

Hozzáfűzte: az évek során a hazai alsó- és felsőtagozatos alapiskolás sakkozókon kívül egyre több magyarországi, így soproni, naszályi és tatai ifjú tehetség is benevezett a megmérettetésbe. “Egyre jobban megerősödünk az ifjúságnevelés terén, aminek az egyik pillére a diákversenyek rendszeres lebonyolítása. Előfordulhat, hogy a továbbiakban majd kárpát-medencei viadallá terebélyesedik az EuroPRESS Kupa.”

A háromszoros győztes végleg hazaviheti a vándorserleget

Már korábban megjelent a vonatkozó idei versenykiírás, s a szervezők az általuk ismert sakk klubokat külön-külön is értesítették e lehetőségről. “Jelentkezési határidőt nem szabtunk meg, hiszen a versenyzési lehetőséget még a szeptember 8-án reggel fél 9-ig a verseny helyszínén, Bátorkeszi kultúrházában benevező fiataloknak is biztosítjuk. Már folyamatosan jelentkeznek az érdeklődők, akik közül a 2007. január 1. után születettek az alsó-, a 2003. január 1. után születettek pedig a felsőtagozatosok között bizonyíthatják sakktudásukat. Minden résztvevőnek gulyással és üdítőkkel kedveskedünk, s a verseny után akár a Bátorkeszi Falunap műsorait is élvezhetik” – fejtette ki.

A 15-15 perces játszmák majd 7 fordulós svájci rendszerben, a FIDE aktuális szabályai szerint zajlanak. A versenybíró szerepét Olláry Péter mérnök vállalta.

Fotó:  BSK

“Mindkét korosztály első három versenyzőjét nemek szerinti szétosztásban külön-külön díjazzuk. A győztesek kupát is kapnak, a többiek pedig oklevelekben és tárgyi jutalmakban részesülnek. E 12 díjon kívül különdíjakkal jutalmazzuk a legfiatalabb és a legjobb hazai lány és fiú versenyzőt. Köszönhető mindez a sakk klubunkat folyamatosan támogató Bátorkeszi önkormányzatának, illetve Labancz Roland MKP-s polgármesternek és az EuroPRESS vállalatnak, valamint Nyitra megyénél is szoktunk pályázni. A Nyitra Megyei Önkormányzattól nemrég a kultúrházban működő két kis helyiségbe szánt bútorokra és sakkasztalokra kaptunk pénzt. A velünk nagyszerű kapcsolatban álló faluvezetés is büszke arra, hogy támogatásával az évek során I. és II. ligás sakkozókat neveltünk ki, akik megyei és országos szinten is öregbítik község hírnevét” – magyarázta.

Majd hangsúlyozta: az EuroPRESS Kupa végleges elnyeréséhez háromszor megszerzett 1. helyezés szükséges. “A vándorserlegek esetében bevett szokás, hogy az a versenyző, aki három évben megnyeri, a 3. évben véglegesen hazaviheti az EuroPRESS kupát. Egy-egy győzelem esetén pedig az adott évre szóló serleg kerül a tulajdonába.”

A fiatalok példaképe lehet a névadó, Kráľ Klaudia országos sakkbajnok

Két éve Kráľ Klaudia Emlékversenynek titulálják e viadalt. Az elnevezésnek szomorú apropója volt: “Sajnos, klubunk nagyon tehetséges és sikeres tagja, Kráľ Klaudia 2016-ban hosszan tartó, súlyos betegségben elhunyt. Ő egyetemista, országos korosztályos bajnok volt, aki a vietnami világbajnokságon is részt vett. Mivel az egykori életvitele és a sikerei miatt a mai fiatalok példaképévé is válhat, ezért 2017-ben emlékversenyt neveztnk el róla, aki egyébként a BSK megalapítójának, Miholics Zoltán tanító bácsinak az unokája volt. Hiányát nagyon érezzük, s a továbbiakban is nagyon fontos feladatunknak tartjuk a tehetséggondozást, a helyi sakkozó-utánpótlás kinevelését, ami nélkül klubunk elsorvadna.”

Bátorkeszi Sakk Kupa
Galéria
+5 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.