2023. július 26., 15:46

Büszkék lehetünk rájuk: Felvidéki lányok, akik átúszták a Balatont

Idén is több mint tízezer résztvevő vett részt Magyaroroszág leghagyományosabb és legikonikusabb sportrendezvényén, a 41. Balaton-átúszáson.

Úszónők
Fotó: Kovács Dénes, Pálinkás Évi

A Révfülöp és Balatonboglár közötti klasszikus, 5,2 kilométeres távot több mint 10 000 úszó teljesítette. Nemcsak Magyarországról, de a környező országokból is érkeztek résztvevők, hogy az erőpróbát teljesítsék. Külön büszkék vagyunk arra, hogy felvidéki lányok is szép eredményt értek el. A komáromi születésű 12 éves Kovács Boglárkát, és a Szövetség listáján induló Pálinkás Évit kérdeztük az élményekről.

Kovács Boglárka: Kihúzhatok valamit a bakancslistámról, kedvem lett volna még egyszer átúszni

A komáromi születésű 12 éves Kovács Boglárka idén először vett részt a Balaton-átúszáson. Boglárka elmondása szerint már négyéves kora óta versenyszerűen úszik.

A bakancslistájáról már rég ki akarta pipálni a Balaton-átúszás abszolválását.

A távot két óra alatt sikerült teljesítenie. Egy ilyen remek teljesítmény komoly felkészülést igényel. Boglárka heti hatszor edzett.

Kovács Boglárka
Fotó:  Kovács Dénes
Nagyon furcsa volt a Balatonban úszni, mintha a tengerben úsztam volna, mert nagyon hullámzott, de nem volt sós. Teljesen sötét volt az alja, nem láttam semmit. Nagyon más volt ott úszni, mint az uszodában, de egy élmény volt

-meséli Boglárka, aki a táv leúszása után egyáltalán nem fáradt el, sőt, azon gondolkodott, hogy rögtön még egyszer nekivágjon.

Nagy kihívás volt a hullámok között úszni, de méterenként olyan jelmondatok voltak kiírva, hogy átúszod a magyar tengert, sikerülni fog, végig ez tartotta bennem a lelket, és ez motivált.
Kovács Boglárka
Fotó:  Kovács Dénes

Boglárkát a célban a szülei várták, akik végig biztatták őt.

Szeretném megköszönni a szüleimnek, akik mindvégig kitartottak mellettem, és biztattak. Külön szeretném megköszönni Szakál Bence, és Szeidl Balázs edzőknek, akik segítettek a felkészülésben.

Boglárka elárulta, hogy jövőre is nekivág a magyar tengernek, és sokkal jobb időt szeretne úszni. Hosszútávú céljai között szerepel az is, hogy rendőr szeretne lenni.

Kovács Boglárka
Fotó:  Kovács Dénes
Fizikailag erre fel kell készülni, az úszás pedig egy olyan sport, amely növeli az állóképességet, ezért semmiképpen sem szeretném abbahagyni
Pálinkás Évi: Merjünk kilépni a komfortzónánkból

A Szövetség listáján induló somorjai Pálinkás Évi is először vágott neki az 5,2 km-es távot jelentő Balaton-átúszásnak.

Pár éve figyeltem fel arra, hogy létezik egy ilyen verseny. Már tavaly eldöntöttem, hogy részt veszek, de sajnos lecsúsztam a regisztrációról. Idén azonban sikeresen beneveztem, és nekivágtam.

-mondja Évi, aki hozzátette, hogy két hónapra tervezte a felkészülést, de végül az utolsó hétre maradt az edzés.

Igazából Nagy Teo jelölt kollégámmal és jó barátommal, aki már abszolválta egyszer a távot, a Gombaszögi Nyári Táborban döntöttük el véglegesen, hogy elmegyünk. Vele együtt úsztam. Külön köszönet neki a támogatásért és a pozitív hozzáállásért.
Pálinkás Évi
Fotó:  Pálinkás Évi

Évi számára a Balaton-átúszás a határai feszegetésén túl többet is jelentett:

A munkámban, illetve a közéletben a csapatmunka híve vagyok, úgy gondolom, hogy egy közösség képviselete csak úgy lehet sikeres, ha együttműködünk. Fontosnak gondolom ugyanakkor, hogy egyénileg is próbára tegyem magam, hisz ezáltal is tudok fejlődni. A Balaton-átúszás azért is szólított meg, mert itt igazán érvényesül az, hogy ha az ember kitartóan küzd a céljáért, el is tudja azt érni. A legkritikusabb az első két kilométer volt, hiszen hozzá kellett szoknom a természetes vízhez, és a hullámokkal is meg kellett birkózni, amelyek pofoztak rendesen. Két kilométer után azonban már csak a cél lebegett a szemem előtt - a túlparton lévő kék sátor - , és onnantól már minden simán ment.

Pálinkás Évi három óra alatt teljesítette a távot. Külön kiemelte, hogy ezt megállás nélkül sikerült abszolválnia, ami számára is meglepetés volt.

Nagyon jó érzés volt beérni a célba, hiszen volt bennem egy bizonyítási vágy, hogy ezt megcsináljam. Főként magammal, de másokkal szemben is, mivel előzetesen voltak páran akik megpróbáltak lebeszélni, hogy nem vagyok kellőképpen felkészülve. Jövőre ismét nekivágok, az újabb célom pedig az, hogy kevesebb mint három óra alatt teljesítsem a távot. Abban is biztos vagyok, hogy többen csatlakoznak majd hozzám.
Pálinkás Évi
Fotó:  Pálinkás Évi
Bíztatni szeretnék mindenkit a részvételre, mivel az átúszás teljesen biztonságos. Az egész távot egy vitorlásokból álló folyosó biztosítja minden 20-30 méteren, melyeknél akármikor meg lehet pihenni. Egy életre szóló élmény volt és olykor nem árt kilépni a komfortzónánkból.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.