2023. április 30., 13:21

Az orosz sportolói bizottság szerint túlzó és diszkriminatív a NOB ajánlása

Az Orosz Olimpiai Bizottság (ROC) sportolói bizottsága szerint "túlzó és diszkriminatív" a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) ajánlása, mely szerint semlegesként visszaengedhetők az orosz és fehérorosz sportolók a különböző világversenyekre.

Másokra mutogatnak
Illusztráció
Fotó: Facebook

A NOB minden eseményről kizárta a két ország versenyzőit azután, hogy 2022 februárjában Oroszország fehérorosz támogatással háborút indított Ukrajna ellen,

idén márciusban azonban azt a javaslatot fogalmazta meg, hogy semlegesként az egyes nemzetközi sportszövetségek visszaengedhetik a két nemzet sportolóit a viadalokra.

Az ajánlás szerint csak azok a versenyzők indulhatnak bármilyen eseményen, akik semmilyen formában - beleértve a közösségi médiát - nem támogatják aktívan Oroszország Ukrajna elleni háborúját.

A semlegesség értelmében pedig nem használhatják nemzeti szimbólumaikat, és ha győznek, nem játszhatják el nekik a himnuszukat.

A ROC sportolói bizottsága most azt közölte, hogy a NOB ajánlásában megfogalmazott kritériumok "túlzók és diszkriminatívak".

Véleményünk szerint ez egy veszélyes precedens, melynek értelmében a világ egyetlen sportolója sem lehet biztos abban, hogy emberi és állampolgári jogait mostantól kellő mértékben tiszteletben tartják, a döntéseket pedig a törvények és az Olimpiai Charta alapján hozzák meg, kivételek nélkül

- fogalmazott közleményében a ROC sportolói bizottsága.

Manapság minket, sportolókat olyan politikai játszmák túszaiként tartanak fogva, amelyek megosztják a nemzetközi sporttársadalmat, egyben ellentéteket szítanak az olimpiai családon belül: kritériumokat határoznak meg, valamint azt, hogy ki jogosult és ki nem jogosult részt venni egyes eseményeken

- áll a közleményben.

Az olimpiai sportágak nemzetközi szövetségei közül többek között az asztaliteniszezők, az öttusázók, a vívók, a cselgáncsozók és a tekvondósok is úgy döntöttek, hogy semlegesként visszaengedik versenyeikre az orosz és fehérorosz sportolókat.

A jövő nyári, párizsi olimpia tekintetében a NOB későbbre ígért döntést a két nemzet sportolóinak részvételi lehetőségéről, Ukrajna pedig a játékok bojkottjával fenyegetett, ha az oroszok ott lehetnek az eseményen.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.